x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Fructele soarelui

0
Autor: Cristina Andreea Catana 29 Iun 2005 - 00:00
Fructele soarelui
Cea mai mare diversitate de soiuri de caise se afla in Asia, pe pamanturile ce se invecineaza cu Rusia. De aici, s-a raspandit in toata Asia, iar chinezii cultiva caisul de mai bine de 3000 de ani.
Din Asia a ajuns in Armenia, iar drumul catre Europa a fost mult mai simplu. Romanii au fost cei care au recunoscut calitatile nutritive ale caiselor si foarte mult timp livezile lor au fost pline de acesti pomi. Preotii franciscani au dus caisele din Europa peste ocean, in America de Nord.

LEGENDE. Cum spatiul mediteranean este cel mai potrivit pentru cresterea caisilor in conditii de maxima productivitate, pe aceste meleaguri au aparut si legende legate de acest fruct. Una dintre cele mai elogioase la adresa caiselor spune ca zeii din Olimp se infruptau cu nectarul pe care il obtineau din pulpa de caise. Impresionati de forma si culoarea lor, persanii spuneau ca sunt "fructele soarelui".

Caisele sunt o importanta sursa de vitamina A, mai ales atunci cand sunt uscate. Trei caise pe zi asigura 45% din necesarul zilnic de vitamina A. Chiar daca in cantitati mai mici, caisele contin si vitamina C si potasiu. Pentru cei care tin cura de slabire, caisele sunt cel mai potrivit desert. Nu contin colesterol, iar o caisa are mai putin de 20 de calorii. Mai mult de atat, caisele uscate sunt laxative puternice, de aceea trebuie consumate cu moderatie. Uleiul de caise, produs din samburii acestor fructe, este folosit in industria cosmetica la fabricarea de sapunuri si produse pentru ingrijirea pielii. Pentru ca are o aroma foarte proaspata, uleiul de caise este folosit adesea si in industria producerii de parfumuri.

GALUSTE CU CAISE


  • Ingrediente: 500 g branza de vaci, 200 g faina, doua oua, 12 caise, 12 cubulete de zahar, 70 g unt
  • Preparare: Branza se amesteca impreuna cu faina si ouale si se lasa sa stea 20 de minute. Se spala caisele, se sterg si se cresteaza, se scot samburii si in locul lor se strecoara in fiecare caisa cate un cubulet de zahar. Intr-o oala, se pune la fiert apa cu putina sare. Fiecare caisa se infasoara in aluatul deja preparat si se pune la fiert cam 10-12 minute. Apa nu trebuie sa clocoteasca. Se scot cu spumiera si se lasa sa se scurga. Se topeste untul si se stropesc galustele.

    CAISE CU SOS INDIAN


  • Ingrediente: 800 g cartofi, un ardei rosu si unul verde, 400 g caise, o ceapa rosie, 4 linguri cu unt, curry, 400 ml supa de legume, 200 ml smantana, piper alb, patrunjel verde, doua linguri cu faina
  • Preparare: Se fierb cartofii cu tot cu coaja. Se toaca ceapa, ardeii, caisele se storc si se taie felii. Pentru sos se amesteca bine untul, cu ceapa tocata, curry, patrunjelul, piperul si faina. Se toarna supa de legume si smantana. Se condimenteaza cu sare si piper. Cartofii se curata si se taie cuburi, se amesteca impreuna cu caisele si ardeii si se introduc in sos in ultimele 10 minute.

    CAISE CU CARNE DE PASARE


  • Ingrediente: 600 g carne de pasare, 500 g caise uscate, 3 linguri cu zahar, o jumatate de lingura cu faina, doua linguri cu unt
  • Preparare: Pasarea se curata, se spala si se taie bucati. Apoi se inabusa si se lasa sa fiarba cu apa. Din cand in cand se ia spuma. Dupa ce carnea este fiarta, se adauga sosul dulce, preparat astfel: se rumeneste bine zaharul pus in grasimea incinsa, se stinge cu apa sau cu zeama de carne fierbinte. Se toarna faina subtiata cu apa peste carne si dupa ce a fiert mai multe clocote, se adauga caisele. Se lasa sa fiarba pana ce scade sosul.
  • Citeşte mai multe despre:   caisele,   caise

     

    Ştiri din .ro


    PUBLICITATE
     





    Mai multe titluri din categorie

    Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur

    Combinații de vinuri și mâncare cu care nu mergi la noroc, ci la sigur
    În general, dar mai ales în apropierea sărbătorilor, cei care se pregătesc să primească la masa de Crăciun rude și prieteni se întreabă care este felul ideal în care se combină bunătățile atent...

    Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"

    Jurnalul, demers de excepţie: album cu fotografiile celor mai importante evenimente ale ultimelor trei decenii: "România, momente de istorie. 90 de imagini cât 30 de ani"
    *Albumul va fi disponibil la difuzorii de presă începând de vineri, 13 decembrie, împreună cu ziarul Jurnalul   S-a schimbat România în ultimii 30 ani? Trăind cu grijile de zi cu zi, poate nu ne dăm...

    Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020

    Sabina Petre va fi Vicepreședinte în Consiliul de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020
    Sabina Petre va fi Vicepreședinte al Consiliului de Administrație Antena Group, începând cu 1 ianuarie 2020. În ultimii 13 ani, Sabina Petre a construit şi a coordonat proiecte şi echipe de media, s-a implicat...

    O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor

    O destinație surpriză în topul preferințelor de vacanță ale românilor
    Iordania a fost destinaţia de zbor cea mai căutată în anul 2019 de către români pe site-ul momondo.ro, cu o creştere a căutărilor cu 222% faţă de anul 2018, potrivit informaţiilor publicate de motorul de...

    Cine sunt cei 12 finaliști iUmor

    Cine sunt cei 12 finaliști iUmor
    După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

    O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni

    O instanță din SUA a dat câștig de cauză fripturilor fără carne și burgerilor vegetarieni
    Fripturile şi burgerii vegetarieni şi vegani, o nouă tendinţă culinară în Statele Unite, au înregistrat o primă victorie în instanţă în lupta pentru libertatea de a utiliza referinţe la carne pe...

    Ce utilizări are „cartoful săracului”

    Ce utilizări are „cartoful săracului”
    Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemenea cartofului, tuberculii subterani. Cunoscut şi sub numele de „cartoful ciorii”, „nap porcesc” sau „cartoful săracului”, e o sursă exc...

    Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei

    Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei
    Oana Roman a anunţat separarea de soţul său, Marius Elisei. Vedeta a precizat că este vorba doar de o separare și nu despre un divorț.  „Am ezitat de zeci de ori să fac aceasta postare ! Am scris o si...

    Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor

    Numere de stand-up, magie, dar și interpretări originale vor fi în marea finală iUmor
    După 11 ediții de audiții și o semifinală, iUmor, cel mai urmărit show de umor din România, a ajuns la marea finală în cadrul căreia 12 concurenți se vor lupta pentru marele premiu în valoare de 20.000 de...

    Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time

    Tânăra activistă Greta Thunberg, desemnată Persoana Anului 2019 de revista Time
    Suedeza Greta Thunberg, o tânără activistă pentru climă în vârstă de 16 ani, a fost desemnată Persoana Anului 2019 de revista americană Time, potrivit unui anunţ ce a fost făcut miercuri în emisiunea...

    Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline

    Cea mai mare sticlă de whisky din lume ar putea fi vândută la licitație cu peste 15.000 de lire sterline
    Cea mai mare sticlă de whisky ''single malt'' este scoasă la vânzare în cadrul unei licitaţii online şi ar putea obţine peste 15.000 de lire sterline. Sticla de 105,3 litri conţinând whisky cu o vechime de 14...

    Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona

    Dolce&Gabbana a folosit ilegal numele lui Maradona
    Casa de modă italiană Dolce&Gabbana a fost condamnată să-i plătească 70.000 de euro, reprezentând daune şi interese, fostei legende a fotbalului argentinian Diego Armanda Maradona pentru folosirea numelui...

    S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite

    S-au ales semifinaliștii sezonului 7 Chefi la cuțite
    Galerie Foto Ultima confruntare pe echipe din sezonul 7, difuzată luni seară pe Antena 1, a clasat cel mai iubit show culinar ca lider detașat de piață pe toate categoriile de public, în intervalul 20.00-23.55 în care a fost...

    Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

    Numele semifinaliștilor sezonului 7 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară
    Galerie Foto Diseară, de la 20:00, concurenții rămași în competiția celui mai iubit show culinar își vor începe ziua cu același gând, acela de a se întoarce în bucătăria Chefi la cuțite, conștienți însă ca de...

    Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite

    Amalia Bellantoni părăsește Chefi la cuțite
    Galerie Foto Ediția de luni seară a adus un nou record de audiență pentru emisiunea Chefi la cuțite: show-ul a înregistrat cea mai bună audiență la nivelul publicului comercial, de la lansarea sezonului 7. 29,3 procente...
    Serviciul de email marketing furnizat de