x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomia indiană – echilibru şi armonie

Gastronomia indiană – echilibru şi armonie

de Simona Chiriac    |    10 Sep 2009   •   00:00
Gastronomia indiană – echilibru şi armonie

În India, o invitaţie la masă echivalează de fapt cu o călătorie, în care fiecare preparat este rezultatul a generaţii de gurmanzi care le-au desăvârşit (nu trebuie uitat că reţetele indiene au fost transmise din generaţie în generaţie, existând nuanţe de la o familie la alta, de la o regiune la alta).



Multe dintre mâncărurile indiene au nevoie de o zi întreagă pentru a fi pregătite, de la tăiatul legumelor, măcinarea condimentelor sau pur şi simplu zăbovirea lângă foc ore în şir. Pe de altă parte, există şi mâncăruri foarte simplu de realizat, care se pretează la folosirea lor cotidiană.

ŞTIINŢA GUSTULUI
La baza tuturor preparatelor indiene stă echilibrul. Alături de mâncărurile din carne se aşază sosuri pe bază de curry sau garnituri din linte uscată. În sud, succesul unui preparat este măsurat în funcţie de cât de tare îţi ia gura foc. Pentru a alina simţurile, la îndemâna mesenilor se află vase cu sosuri din lapte şi unt - raita - (ce au efect răcoritor), legume murate (achars) sau proaspete. Mai multe preparate - numite "thali" - sunt aşezate în boluri de metal sau pur şi simplu pe o frunză de banan, alături aflându-se diferite condimente care nuanţează gustul preparatelor.

Toate mâncărurile se aduc la masă în acelaşi timp, însoţite fiind de pâine tradiţională indiană (dintre sortimentele cele mai importante se află chapathis, rotis, phulkas, puris şi naan). Vă invităm să vă înfruptaţi din savuroasa Indie!


Chicken Madras - Pui în stil Madras
Ingrediente: 4 piepturi de pui, câte o linguriţă cu pudră de chimion şi curcumă, un borcan cu piure de roşii, două cepe, patru căţei de usturoi, 3 ardei iuţi, trei linguriţe cu garam masala, câte o jumătate de linguriţă cu pudră de coriandru şi ghimbir, o lămâie, o linguriţă de pudră de cardamom, ulei.
Preparare: Se călesc cepele tocate, apoi se adaugă usturoiul şi ardeii iuţi, tocaţi. Se presară pudra de garam masala şi se lasă pe foc câteva minute. Se adaugă celelalte condimente (chimionul, curcuma, cardamomul, ghimbirul şi coriandrul), apoi bucăţelele de piept de pui. Când sunt gata, se pune piureul de roşii diluat cu apă. După ce sosul s-a îngroşat se toarnă sucul de la o jumătate de lămâie şi se pune sare după gust. Se mai lasă pe foc încă un sfert de oră, apoi se aşază într-un bol şi se decorează cu felii de roşii, ardei iuţi şi frunze de coriandru proaspăt sau pătrunjel.





Garlic naan - Pâine cu usturoi
Ingrediente: 4 linguri cu zahăr, o cană cu apă caldă, 3 linguri cu lapte, un ou, două linguriţe cu sare, patru căni şi jumătate cu făină, două linguriţe cu usturoi pisat, un sfert de cană cu unt topit, un cubuleţ de drojdie.
Preparare: Se dizolvă drojdia în apă caldă. Într-un vas se pune făina, apoi se adaugă zahărul, laptele, drojdia, un ou bătut şi sarea. Se frământă aluatul, apoi se lasă să crească într-un loc cald. Se scoate, se presară usturoiul pisat şi se frământă din nou. Se divizează în mai multe bucăţi, se întind sub formă de turtă. Se pun pe grătar, iar după 2-3 minute se ung cu unt topit. Când s-au copt pe o parte se întorc şi se stropesc din nou cu unt. Se servesc unse cu usturoi pisat.


Seekh kebab - Frigărui de miel
Ingrediente: un kilogram carne de miel tocată, o ceapă tocată mărunt, 4 căţei de usturoi zdrobiţi, două linguri cu pastă de ghimbir, un ardei iute fără seminţe, tocat, câte o lingură cu pudră de chimion şi coriandru, o jumătate de linguriţă cu garam masala, o lingură de suc cu lămâie şi două cu iaurt, 50 g făină de năut.
Preparare: Se amestecă foarte bine într-un vas toate ingredientele, adăugând făină de năut cât să se închege compoziţia. Se lasă deoparte timp de câteva ore, apoi se înfăşoară compoziţie pe beţe de frigărui, având aspectul unor cârnăciori sau mici. Se coc în cuptor în tavă unsă cu ulei sau pe grătar. Se servesc cât sunt încă fierbinţi, decorându-se cu felii de ceapă sau de lămâie.

×
Subiecte în articol: caiet de retete