x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomie - Anticii si afrodiziacele

Gastronomie - Anticii si afrodiziacele

de Cristina Andreea Catana    |    02 Mar 2006   •   00:00
Gastronomie - Anticii si afrodiziacele

Fie ca se credea ca erau trimise de zei, fie ca isi creasera aceasta faima, anumite fructe si legume au ramas in constiinta oamenilor ca fiind afrodiziace. Primii care s-au bucurat de binefacerile lor au fost romanii, grecii si egiptenii.

Afrodiziacele au fost considerate in antichitate remedii pentru diferite lipsuri ale vietii sexuale - impotenta sau infertilitatea. Inca de pe atunci, oamenii faceau diferenta intre substantele care cresteau fertilitatea si cele care sporeau calitatea sexului. Cum in acea vreme procrearea era un aspect important atat al vietii morale, cat si al celei religioase, afrodiziacele aveau un rol foarte important in viata cuplului. Conform "Cambridge World History of Food", una dintre cele mai la indemana solutii pentru rezolvarea acestor probleme era alimentatia.

CATEGORII. Cum sortimentele de hrana nu erau disponibile in numar atat de mare ca astazi, anticii considerau alimentele afrodiziace dupa anumite semne. Fructele sau legumele care aveau seminte sau care duceau cu gandul la reproducere erau consumate in scopul cresterii libidoului. Nu erau uitate nici cele care prin forma lor aduceau cu organele genitale. Sparanghelul si fructul de avocado sunt cele mai reprezentative pentru aceasta categorie. Daca este sa ne referim la carne ca afrodiziac, in antichitate, se consumau momitele diferitelor animale, cu rolul de a creste libidoul.

CLASIFICARI. Fructele si legumele afrodiziace au fost identificate de biologii greci Plinius si Dioscordes si mai apoi de Paul din Aegina in secolul al XVII-lea. Alte alimente au fost considerate afrodiziace pentru ca se credea ca au fost trimise oamenilor de zei. De altfel, de la numele Afroditei - zeita greaca a frumusetii - vine si denumirea de afrodiziac. Sfatul anticilor a fost sa tinem aproape busuiocul, anasonul, salvia, morcovul, melcii de rau, avocado, telina, gulia si usturoiul. Tot de la civilizatiile antice au ramas ca interzise, in cazul in care dorim sa avem o noapte romantica, mararul, salata si lintea.

DEFINITIE
"Una dintre cele mai la indemana solutii pentru rezolvarea problemelor de fertilitate si pentru libidoul scazut era, pentru greci si romani, alimentatia" - Enciclopedia "Cambridge World History of Food"

CONDIMENTE
Se spune ca ghimbirul, mustarul, nucsoara, scortisoara si sofranul ar fi condimentele dragostei. Folosite in gastronomie zi de zi la prepararea unor mancaruri sau sub forma unor cure cu pulberi, tincturi sau ceaiuri, pot aduce si o imbunatatire a performantelor sexuale. Insa medicii atrag atentia ca folosirea lor abuziva ar putea duce la efecte neplacute asupra unor organe interne. Asa ca si condimentele afrodiziace trebuie folosite cu masura.

sOs
Ingrediente: doi catei de usturoi, sare, o lingurita cu mustar, 200 ml iaurt, ceapa verde, boia rosie.

Preparare: se piseaza usturoiul, se freaca bine cu sare, apoi cu mustar. Se pune o lingurita cu iaurt si se freaca din nou. Se adauga tot iaurtul si se amesteca. La sfarsit se toaca marunt ceapa si se adauga la amestec. Se presara boia rosie si se amesteca.

RETETA

Supa de rosii

Ingrediente: o ceapa, doi catei de usturoi, 4 rosii mari, o cana cu bulion, o cana cu apa, o lingura cu otet, 50 g busuioc, sare de mare si piper dupa gust.

Preparare: se pun ceapa si usturoiul intr-un vas si se amesteca. Se taie rosiile in bucati si se adauga impreuna cu sucul de rosii in vas. Se amesteca pana cand totul are consistenta unui piure. Se adauga restul de ingrediente si se amesteca in continuare. Se pune compozitia intr-un vas mare si se lasa la frigider pentru aproximativ cinci ore. Se toarna supa in boluri racite si se presara peste fiecare portie cate o jumatate de lingura cu busuioc proaspat.
×
Subiecte în articol: gastronomie