x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gastronomie / Argint si bronz la Istanbul

Gastronomie / Argint si bronz la Istanbul

de Cristina Andreea Catana    |    06 Mar 2006   •   00:00
Gastronomie / Argint si bronz la Istanbul

In perioada 23-26 februarie a avut loc la Istanbul un concurs international de gastronomie, de unde echipa Romaniei s-a intors cu trei medalii si trei mentiuni.

Marius Avanu, Alexandru Veres si Cristi Stanciu au castigat cate un premiu la fiecare sectiune la care s-au inscris. Marin Anita, maestru in arta culinara, conducatorul delegatiei Romaniei, a plecat la drum cu inima indoita. Nici unul dintre cei aflati in echipa sa nu mai participase la o competitie de asemenea anvergura. Dar s-au urcat in avion cu aproape toate cele necesare si s-au prezentat la concurs. Asta dupa ce o luna de zile s-au pregatit intens pentru a putea face o impresie buna la Istanbul. Pe bucatarii competitori i-a ales Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania, convins fiind ca cei trei sunt talentati si nu vor veni acasa cu mana goala.

RETETELE. Au ales retetele cu gandul la ceilalti 200 de concurenti. Stiau ca acestia vor fi mult mai buni si, mai ales, mult mai bine echipati. De exemplu, italienii au venit cu un tir in care aveau tot ce le trebuia, astfel incat la concurs le-a fost foarte usor. Marin Anita spune ca romanii au impresionat prin faptul ca au facut totul la fata locului si mai ales pentru ca au respectat intotdeauna timpul de lucru dat. La proba de "paste", italienii au venit cu ornamentele facute de acasa si au fost depunctati. Marius Avanu a castigat medalia de bronz, cu "tagliatelle cu blue chees si alune de padure". La sectiunea "peste", compatriotii nostri au luat argint si bronz. Marius Avanu - argint, cu "somon Monte-Nelly cu dressing de arahide", iar Alexandru Veres - bronz, cu "file de salau imperial cu samburi de migdale". Cele trei diplome de merit, echivalentul mentiunilor, au fost luate de Alexandru Veres cu "salata gradinarului cu somon fume si cu spaghete a la Abient" si Cristi Stanciu cu "spaghete Marea Neagra".

FAMILIE. Bucurie in echipa castigatoare de la Istanbul

MUNCA. Toate aceste retete sunt combinatii proprii ale bucatarilor. Marius Avanu spune ca "este suficient sa ai notiunile de baza pentru a putea crea o reteta buna. Cat despre prezentare, a fost facuta pe moment. Nu este nevoie decat de imaginatie". Descrierea programului zilnic din perioada competitiei dovedeste ca este nevoie si de foarte multa munca.

La ora 8 dimineata, intreaga delegatie a Romaniei era prezenta la locul de desfasurare a concursului, de unde plecau la ora 8 seara. Intre timp puteau participa la doua probe, una dupa alta, sau daca nu erau in concurs, mergeau la cumparaturi pentru ingredientele care le lipseau. Seara stateau la discutii despre ceea ce urmeaza sa faca a doua zi. "Mi-era si mila de ei. Vedeam ca este trecut de miezul noptii si eu inca le mai desenam scheme si moduri de prezentare", isi aminteste Anita.

REZULTATE. Marin Anita considera ca "rezultatele sunt extraordinare, avand in vedere ca turcii au avut publicul de partea lor. Am invatat ca suntem o familie si asta pentru ca tinerii au fost foarte seriosi si receptivi". Nici unul dintre cei prezenti nu uita sa ii multumeasca lui Dumitru Burtea pentru increderea pe care a avut-o in ei. De altfel, maestrul spune ca pentru astfel de competitii Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania cauta "bucatari tineri, care dau dovada de buna pregatire profesionala, seriozitate si care lucreaza bucatarie moderna intr-un mod artistic".

TALENT
"Este suficient sa ai notiunile de baza pentru a putea crea o reteta buna. Cat despre prezentare, a fost facuta pe moment. Nu este nevoie decat de imaginatie"
Marius Avanu
medaliat cu bronz

RETETA
Somon Monte-Nelly cu dressing de arahide
  • INGREDIENTE: 200 g cotlet de somon, 100 g muguri de soia conservati, 50 g crevete decorticate, o bucata creveta intreaga, 10 ml zeama de lamaie, 2 g razatura de lime, 50 ml ulei de masline, 20 g sos soia, 1 g sare, 5 g busuioc proaspat; pentru dressing: 50 g arahide, 30 ml sos de stridii.
  • PREPARARE: Somonul se soteaza in ulei de masline timp de patru minute pe ambele parti. Se adauga crevetele si se mai lasa la foc doua minute. Se adauga zeama de lamaie si se sareaza. Separat, mugurii de soia se soteaza in ulei de masline si sos de soia doua minute. Intr-un bol se amesteca untul de arahide cu sosul de stridii. Pe jumatate de farfurie se rade lime. Se asaza mugurii de soia si se adauga somonul si crevetele intr-un mod cat mai natural. Sosul se pune pe farfurie, nu peste preparat. Se decoreaza cu frunze de busuioc proaspat.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie