x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gastronomul Ali-Bab

0
Autor: Anna Borca 01 Noi 2007 - 00:00
Gastronomul Ali-Bab

Conform unui clasament al cărţilor din domeniul gastronomiei din lumea intreagă, această enciclopedie a gurmanzilor se află printre primele cinci.  Â



Conform unui clasament al cărţilor din domeniul gastronomiei din lumea intreagă, această enciclopedie a gurmanzilor se află printre primele cinci.  Â


Ali-Bab... In primul rănd găndul ne fuge la povestea orientală "Ali Baba şi cei patruzeci de hoţi", care cultivă valorile umane ca binele, dreptatea, dragostea. Dar nu despre această poveste vom vorbi, ci despre un eminent gastronom francez, care a devenit cunoscut in literatura de specialitate cu acest pseudonim - Ali-Bab. Cine este de fapt Ali-Bab? Henri Babinski (1855-1931), pe numele său adevărat, este fiul lui Alexander Babinski, inginer polonez, şi al Henriettei Waren. S-a născut la 2 septembrie 1855 la Paris. Primele studii le-a făcut la o şcoală poloneză, după care a fost admis la un curs practic de la o şcoală de minerit, devenind inginer civil in acest domeniu.


UN REGAL. Călătorind foarte mult in interes de serviciu, s-a preocupat şi de bucătăria şi obiceiurile culinare ale ţărilor pe care le-a vizitat, deoarece gastronomia a fost pasiunea vieţii lui. Astfel, după ani de muncă şi de documentare, in 1907 apare prima ediţie a cărţii "Gastronomie pratique - …études culinaires". Bineinţeles, după căţiva ani au urmat alte ediţii: in 1923, 1928, 1931, 1939 etc. In anul 1975 a apărut o ediţie şi in limba germană.


Lucrarea, o adevărată enciclopedie a gurmanzilor, am descoperit-o in biblioteca unui remarcabil bibliofil. Am putea spune că această ediţie de colecţie, tipărită pe hărtie tip vergé Monfourat, de culoare galbenă, reprezintă un regal pentru cei rafinaţi in ale gastronomiei. Cele 1.281 de pagini cuprind peste 5.000 de reţete, incepănd de la creme şi supe, preparate din carne, din peşte, fructe de mare, ciuperci şi pănă la cele din legume, fructe, deserturi, băuturi etc. In afară de varietatea impresionantă a măncărurilor, valorosul op conţine pagini de istorie gastronomică mondială (ex. despre arta culinară din Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Germania, Polonia, Rusia, Peninsula Balcanică), consideraţii generale despre principiile alimentaţiei, despre varietatea ciupercilor, despre cele mai bune vinuri ale Franţei, dar şi un incomparabil tratat umoristic despre obezitatea gurmanzilor.



Citeşte mai multe despre:   gastronomie

 



Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...
Serviciul de email marketing furnizat de