x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gătind pentru copii

Gătind pentru copii

de Simona Chiriac    |    28 Mai 2008   •   00:00

Colega noastră Alina-Ramona Anghel, sau Alis după cum obiş­nuim să-i spunem, este stăpîna in­­contestabilă a spaţiului pe care ne place să-l numim, “laborator de teste cu­linare”. Ea are grijă ca fiecare reţetă pe care v-o dezvăluim în paginile revistei să vă stîrnească simţurile şi, din acest punct de vedere, creativitatea ei este de nes­tăvilit.

Colega noastră Alina-Ramona Anghel, sau Alis după cum obiş­nuim să-i spunem, este stăpîna in­­contestabilă a spaţiului pe care ne place să-l numim, “laborator de teste cu­linare”. Ea are grijă ca fiecare reţetă pe care v-o dezvăluim în paginile revistei să vă stîrnească simţurile şi, din acest punct de vedere, creativitatea ei este de nes­tăvilit. Urmărind-o în bu­că­tă­rie, te sim­ţi iarăşi copil. De abia aş­tepţi să guşti ce se află pe farfurie. Şi pen­tru că are în fiecare zi de-a face cu nişte copii, mai mari ce-i drept, care au de­păşit de ceva vreme adolescenţa, Alis ştie cu ­si­gu­­ranţă cum poţi “să îndulceşti” un copil.


Care sînt preparatele ce pot fi gătite de către mămici sau bunici cu ocazia petrecerilor la care sînt invitaţi copiii? Se pot servi foarte multe preparate, începînd de la aperi­tivele cu şuncă şi brînză, deghizate în corăbioare din felii de pîine, sărăţelele magice, care au luat forma unor iepuraşi sau a altor animale, şi continuînd cu o pizza din multe legume proaspete şi carne de pui.  Dacă unii copii încă nu “s-au împrietenit” cu legumele, puteţi să pregătiţi un tort, de această dată sărat, în care, între blaturi de pîine, veţi aşeza legume de toate culorile, brînză şi carne. Pen­tru a fi mai atractiv, tortul poate fi de­corat cu diferite forme din legume. To­tul este să aveţi răbdare şi imagina­ţie cît cuprinde. Cît despre dulciuri, de ma­re efect sînt brioşele în formă de găr­gă­riţă, turta dulce cu nucă sau pră­ji­tu­rile cu diferite arome de fructe. Important este să folosiţi întotdeauna ingrediente proaspete şi de cea mai bună cali­tate şi, nu în ultimul rînd, să ţineţi cont şi de “indicaţiile” copiilor.


Ce deserturi pot pregăti rapid şi fără prea multe griji mămicile care nu au foarte mult timp să stea în bucătărie? Salata de fructe este de de­par­te preferata copiilor, dar şi a mă­mi­ci­­lor. Ca să o variaţi, adăugaţi-i cîteva frun­­zuliţe de mentă şi puţin praf de scor­­ţişoară. Implicaţi-i pe copii să vă aju­­te, şi aceştia vor găsi cu siguranţă va­­­riante noi. Mai pot fi pregătite min­gi­u­ţe din brînză de vaci cu piure de zme­u­ră şi scorţişoară, salată de pepene roşu cu mentă, nuci şi stafide.


Cred că toată lumea a trecut, măcar o dată, printr-o ex­pe­rienţă mai neplăcută în bu­că­tărie. Ce re­ţetă dulce nu dă greş? Blatul de tort este unul dintre lucrurile cel mai uşor de preparat. Se folosesc zahăr, ouă, praf de copt şi făină şi, după ce se coc foile, se umplu cu o cremă uşoară de ciocolată sau cu frişcă şi miez de nucă măcinată.

 

Secret

Ascultaţi-i întotdeauna şi pe copii, atunci cînd pregătiţi ceva bun. Ei pot găsi soluţii ­ingenioase, iar rezultatul va fi de fiecare dată pe măsura aşteptărilor.

 

Tort Alis

Ingrediente: 10 ouă, 300 g făină, 400 g zahăr tos, 350 ml frişcă, 250 g ciocolată neagră, 50 g ciocolată albă, un kg căp­şune, 200 g ci­reşe, o linguriţă de praf de copt, esenţă de rom, sare, mentă, cacao.

Preparare: Gălbenuşurile se amestecă bine cu 250 g zahăr tos, se mixează pînă îşi dublează volumul şi se albesc, iar albuşurile se bat cu sarea pînă se întăresc. Peste gălbenuşuri se pun făina, praful de copt, jumătate din sticluţa cu esenţă şi se se mixează două minute. Se adaugă albuşurile, apoi se amestecă uşor cu o lingură de jos în sus. Se tapetează o tavă cu hîrtie de copt, se presară făină, se pun cîteva linguri de aluat şi se întind cu lama unui cuţit. Se introduce tava în cuptor şi se coace la foc potrivit şapte minute. Se procedează la fel cu restul aluatului, apoi foile se lasă la răcit. Ciocolata se topeşte la bain-marie, se amestecă bine cu frişca mixată, zahărul rămas şi restul de esenţă. Se ung foile cu cremă, se aşază jumătăţi de căpşune, cireşe şi se su­pra­­pun. Se presară cacao, se de­co­rează cu ciocolată şi frunze de mentă.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii