x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ghid în bucătărie pentru... copii

Ghid în bucătărie pentru... copii

de Simona Chiriac    |    13 Ian 2010   •   00:00
Ghid în bucătărie pentru... copii

Jamie înconjurat de copii. Nu este o imagine ieşită din comun, dat fiind succesul de care s-a bucurat campania sa din şcoli. Hrană sănătoasă, dar în acelaşi timp gustoasă şi ispititoare, atât de uşor de pregătit încât copiii se pot transforma oricând în bucătari. Cel de-al doisprezecelea volum al seriei dedicate lui Jamie Oliver (a doua parte a cărţii "Zile minunate cu bucătarul care se dezbracă... de secrete") reprezintă, pe lângă experienţe, trucuri şi măiestrii culinare, şi un preţios ghid gastronomic de... fermecat copiii.



"Clubul copiilor" oferă multe răspunsuri la întrebările pe care şi le pun părinţii. Cum poţi să-i ademeneşti pe copii în bucătărie, astfel încât nu numai să se împrietenească cu diferitele ingrediente, să pregătească mâncăruri uşoare (în deplină siguranţă!), ci chiar să le savureze până la ultima bucăţică? Învăţaţi de la Jamie, bucătarul vedetă ce vă aşază dinainte experienţele copilăriei sale. "Când eram mic, nu eram foarte interesat de ceea ce înseamnă alimentaţie, aşa că nu se poate spune că am fost născut ca să gătesc. Dar, crescând într-un restaurant, am ajuns să asist la o mulţime de pregătiri şi să observ diferite metode de gătit încă de la o vârstă fragedă, lucru care mi-a fost de folos. Există mult mai multe lucruri de aflat despre alimente decât cum să le mănânci. Când am văzut pentru prima dată o bucată de aluat dublându-şi volumul, nu mi-a venit să cred; arăta ca un balon extraterestru! Părea viu, iar eu eram absolut hipnotizat. Ce absurditate mai era şi asta - ceva care îşi dubla mărimea în 40 de minute. Mă fascina întregul proces: dospirea, frământarea, aromarea..."

LA CUMPĂRĂTURI
Pentru copii, o "călătorie" la piaţă sau la magazin se poate transforma într-o lecţie utilă, iar părinţii trebuie să le stârnească curiozitatea, să-i implice şi să-i motiveze. Cereţi-le celor mici ajutorul pentru a alege cel mai frumos dovlecel, cele mai dulci zmeure sau cele mai parfumate mere. Cu siguranţă copiii se vor întrece în a fi pe măsura acestei sarcini. Iar Jamie merge mai departe, sfătuindu-i pe părinţi să-i lase să guste fiecare ingredient în parte şi apoi să-şi spună părerea. Important este ca opiniile lor să conteze, iar cei mari să-i privească cu seriozitate. De altfel, ei trebuie invitaţi în bucătărie, pentru a pregăti împreună cu părinţii, de la egal la egal, preparate simple (şi care, în acelaşi timp, nu vă dau peste cap bucătăria).

Ce aţi putea pregăti  împreună cu cei mici?  "Faceţi marinate şi zdrobiţi condimentele în piuliţă cu pisălogul. Sfărâmaţi măsline, pe un fund de lemn, cu cana preferată sau cu un alt obiect greu, pentru a scoate sâmburii. (La sfârşit, aceştia ar trebui aruncaţi înapoi în cană; şi pentru că sunetele sunt importante în bucătărie, explicaţi-i copilului că trebuie să asculte cum sâmburele loveşte cana.) Turnaţi ulei peste carne, peşte sau salată - de la înălţime. Culegeţi verdeţuri din grădină, mirosiţi-le şi rupeţi-le cu mâna, presărându-le apoi peste salată sau paste. Stoarceţi lămâi. Zdrobiţi roşii. Amestecaţi frunzele de salată. Supravegheaţi aluatul de pâine şi verificaţi-l periodic. Faceţi legumele piure. Şi multe altele..."

POFTA DE GĂTIT
Bomboane din fructe uscate, sănătoase şi foarte gustoase. Dulciul ideal pentru copii! Se folosesc fructe uscate de orice fel care se mixează utilizând un blender. Compoziţia (un fel de piure de fructe) se întinde într-o tavă acoperită cu hârtie unsă. Se lasă în cuptor timp de două ore, la 160 grade C, până când se încheagă şi capătă consistenţa unui jeleu. Se taie în bucăţele, imitând cât de bine se poate forma bomboanelor. Dacă se mai şi pun în punguliţe sau în borcane de sticlă, succesul e cu atât mai mare. Pot fi strecurate în pacheţelul pentru şcoală, fiind excelente metode de a-ţi face noi prieteni. La fel precum îngheţata din suc de fructe, o reţetă la fel de simplă. Mai întâi, copiii vor merge la magazin pentru a-şi alege formele de îngheţată (nu trebuie să fie costisitoare!). Se umplu cu suc de fructe proaspăt (sunt excelente şi combinaţiile de fructe), se înfige câte un beţişor şi se lasă în congelator. Copiii vigilenţi vor afla cu siguranţă de cât timp are nevoie o îngheţată ca să devină numai bună de servit.  Cei creativi vor amesteca în compoziţia de îngheţată, o sumedenie de dulciuri zdrobite. Pornind de la pătrăţele de ciocolată şi diverse bombonele până la bezele, cereale sau cubuleţe de fructe, astfel încât fiecare desert are şansa să fie unic.

O altă reţetă de îngheţată are printre ingrediente iaurtul (500 g), fructele de sezon congelate (300 g) şi mierea (două linguri sau mai multe, în funcţie de cât de dulci sunt fructele). Mai întâi se mixează fructele într-un blender, apoi se adaugă iaurtul şi mierea. După ce copiii verifică cât este de dulce compoziţia, se lasă în congelator într-un vas. Tot ei sunt cei care hotărăsc când compoziţia este îngheţată bocnă şi pot să-şi invite prietenii la o mică "trataţie".

ISPITITOAREA CIOCOLATĂ...
Cine poate să le reziste biscuiţilor cu cremă de ciocolată? Copiii îi adoră, iar părinţii s-ar da în vânt după unii pregătiţi în casă, cu mult simţ de răspundere. "Aceasta e o reţetă grozavă, dacă e vorba să fie pregătită cu copiii, pentru că e foarte simplu şi distractiv să pui cercul peste ciocolată şi să presezi uşor marginile, ca să nu se reverse ciocolata, în timp ce se află în cuptor. Aluatul pentru biscuiţi e destul de solid, dar nu vă îngrijoraţi, aceştia trebuie să arate puţin crăpaţi şi rustici, aşa că nu puteţi da greş. Dacă îi mâncaţi abia ieşiţi din cuptor, ciocolata curge puţin, dar dacă îi mâncaţi reci, sunt buni şi lipicioşi." Pentru biscuiţi nu veţi avea nevoie decât de unt, zahăr, ouă, puţin praf de copt, cacao şi 30 de pătrăţele de ciocolată. Se face un aluat pentru biscuiţi, se taie în cerculeţe, iar pe jumătate dintre ele se pune câte o pătrăţică de ciocolată. Se acoperă cu restul cercurilor de aluat, se lipesc bine marginile şi se pun la cuptor. Biscuiţi cu surprize dulci în interior!

Salatele...
"Aţi putea crede că am epuizat toate salatele sau, cel puţin, că nu mai există salate rafinate despre care să merite să vorbim - dar nu! Am revenit, ca să ne luăm revanşa. Pasiunea mea pentru frunzele proaspete mi-a adus nişte idei fantastice, de care sunt convins că vă veţi ataşa. Salatele sunt totdeauna minunate, indiferent că sunt pentru gustare, prânz sau cină." Cum Jamie este unul dintre cei mai creativi bucătari, reţetele de salate sunt de-a dreptul fabuloase.

Precum ar fi "Cea mai uşoară şi mai sexy salată din lume", al cărei secret constă în alăturarea în acelaşi bol generos a şuncii de Parma, a mozzarellei şi a smochinelor dulci. Mai puteţi alege o salată caldă cu pâine, pancetta, ou şi parmezan, una de dovlecei cu ardei iute roşu, usturoi, mentă, lămâie şi ulei de măsline sau poate o salată de avocado, ceapă verde, ardei iute şi coriandru cu migdale prăjite. Şi asta nu este tot...

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie