x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar "Gnocchis aux truffes" la "Chalet Mounier"

"Gnocchis aux truffes" la "Chalet Mounier"

de Tudor Cires    |    21 Ian 2010   •   00:00
"Gnocchis aux truffes" la "Chalet Mounier"
Sursa foto: Tudor Cireş/JURNALUL NAŢIONAL

Situat la mică distanţă de locul de unde începe ziua schiorului - gondola galbenă care-l duce la 3.400 m -, hotel restaurantului "Chalet Mounier" din staţiunea franceză Les 2 Alpes pare un mic muzeu în afara timpului. Mobilier rotunjit stil 1937, cadru discret şi rafinat dominat de lemnărie şi de stofe pictate special de artistul Andre Deymonaz. De cinci generaţii, familia Mounier deţine acest chalet despre care, la început, când era o simplă fermă de alpaj, nimeni nu bănuia că va ajunge un celebru stabiliment de lux şi un simbol al turismului francez.



Restaurantul are 30 de locuri care trebuie rezervate: preţurile accesibile pentru un restaurant gastronomic atrag o clientelă numeroasă; un meniu complet, fără băuturi, costă, aici, 60 de euro. Avantaj: restaurantul, camerele şi apartamentele, piscina interioară, toate au ferestrele îndreptate spre munte: privelişte unică! Benoit Lorlut e noul chef de la Chalet Mounier. El are sarcina să păzească steaua Michelin pe care hotel-restaurantul cel mai apreciat din departamentul francez Isere tocmai a recăpătat-o, în 2009. Are 31 de ani, din care 13 i-a pus pe altarul profesiei de bucătar. E absorbit de meserie atât de mult, încât nici n-are timp să se însoare. "M-am însurat cu muntele, ne spune, nu ştiu cum am să mă descurc mai departe..." A lucrat pe coasta franceză a Mediteranei şi la München, însă cel mai bine se simte în Alpi. Faptul că acum este şeful restaurantului gastronomic "Le Petit Polyte" (după numele unei insule pierdute într-un atol din Seychelles), la un timp după ce restaurantul a fost condus de Alain Mounier, de Fabien Poirot şi de Eric Sana, înseamnă o împlinire a visului său. Schior, în timpul liber, se vede continuu trecând printre obstacole cu aceeaşi eleganţă cu care trece, uneori, printre mese. Meniul său de bază valorifică tradiţia culinară "pământ şi mare" (cu Saint-Jacques, Le bison, Le foie gras), a preparării peştelui (Le rouget, Couteaux des mers, La sole), produsele de fermă (porumbel, iepure, miel), brânzeturile, dulciurile pe bază de fructe, ciocolata şi cafeaua.

Meniu de o stea

Nu cu mult înainte de Crăciunul 2009, când l-am vizitat, restaurantul afişa următorul meniu la cină: «Creme de topinambour, petites chips/ Terrine aux trois fromages, crocquante de chou rouge, mousseline de noix/ Pave de lieu jaune en croute d'haddock, etuvee carotte-coriandre/ Poire Belle-Helene: chocolat-amande Polignac, glace vanille". Aparte, se putea servi un platou cu brânzeturi frantuzeşti, la 15 euro.

Iată şi o reţetă marca "Chalet Mounier" concepută de unul dintre cei mai buni bucătari ai restaurantului, Fabien Poirot; denumirea - "Veloute d'Oisans aux deux tubercules, gnocchis aux truffes": se taie ceapa, se căleşte într-o nucă de unt şi se adaugă cartofii şi napii în cuburi. Se înmoaie cu bulion de pasăre şi se lasă să fiarbă. Se prăjesc  bucăţi de slănină. Pentru gnocchi, se coc o oră cartofii în coajă la cuptor, se sfărâmă, se adaugă ulei de măsline, făină, verdeaţă şi trufe. Se rulează, încorporând compoziţia anterioară. 5509-111781-dsc_8231.jpgSe posează cu apă fierbinte. Se servesc cu bulion fierbinte şi bucăţelele de slănină.

Benoit Lorlut, chef cuisinier, e absorbit de meserie atât de mult, încât nici n-are timp să se însoare. "M-am însurat cu muntele, nu ştiu cum am să mă descurc mai departe...". Una dintre reţetele din meniu poate fi încercată şi de către gurmanzii români: Poire Belle-Helene

×
Subiecte în articol: profesionistii