x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Gnocchis aux truffes" la "Chalet Mounier"

0
Autor: Tudor Cires 21 Ian 2010 - 00:00
Tudor Cireş/JURNALUL NAŢIONAL
Vezi galeria foto

Situat la mică distanţă de locul de unde începe ziua schiorului - gondola galbenă care-l duce la 3.400 m -, hotel restaurantului "Chalet Mounier" din staţiunea franceză Les 2 Alpes pare un mic muzeu în afara timpului. Mobilier rotunjit stil 1937, cadru discret şi rafinat dominat de lemnărie şi de stofe pictate special de artistul Andre Deymonaz. De cinci generaţii, familia Mounier deţine acest chalet despre care, la început, când era o simplă fermă de alpaj, nimeni nu bănuia că va ajunge un celebru stabiliment de lux şi un simbol al turismului francez.



Restaurantul are 30 de locuri care trebuie rezervate: preţurile accesibile pentru un restaurant gastronomic atrag o clientelă numeroasă; un meniu complet, fără băuturi, costă, aici, 60 de euro. Avantaj: restaurantul, camerele şi apartamentele, piscina interioară, toate au ferestrele îndreptate spre munte: privelişte unică! Benoit Lorlut e noul chef de la Chalet Mounier. El are sarcina să păzească steaua Michelin pe care hotel-restaurantul cel mai apreciat din departamentul francez Isere tocmai a recăpătat-o, în 2009. Are 31 de ani, din care 13 i-a pus pe altarul profesiei de bucătar. E absorbit de meserie atât de mult, încât nici n-are timp să se însoare. "M-am însurat cu muntele, ne spune, nu ştiu cum am să mă descurc mai departe..." A lucrat pe coasta franceză a Mediteranei şi la München, însă cel mai bine se simte în Alpi. Faptul că acum este şeful restaurantului gastronomic "Le Petit Polyte" (după numele unei insule pierdute într-un atol din Seychelles), la un timp după ce restaurantul a fost condus de Alain Mounier, de Fabien Poirot şi de Eric Sana, înseamnă o împlinire a visului său. Schior, în timpul liber, se vede continuu trecând printre obstacole cu aceeaşi eleganţă cu care trece, uneori, printre mese. Meniul său de bază valorifică tradiţia culinară "pământ şi mare" (cu Saint-Jacques, Le bison, Le foie gras), a preparării peştelui (Le rouget, Couteaux des mers, La sole), produsele de fermă (porumbel, iepure, miel), brânzeturile, dulciurile pe bază de fructe, ciocolata şi cafeaua.

Meniu de o stea

Nu cu mult înainte de Crăciunul 2009, când l-am vizitat, restaurantul afişa următorul meniu la cină: «Creme de topinambour, petites chips/ Terrine aux trois fromages, crocquante de chou rouge, mousseline de noix/ Pave de lieu jaune en croute d'haddock, etuvee carotte-coriandre/ Poire Belle-Helene: chocolat-amande Polignac, glace vanille". Aparte, se putea servi un platou cu brânzeturi frantuzeşti, la 15 euro.

Iată şi o reţetă marca "Chalet Mounier" concepută de unul dintre cei mai buni bucătari ai restaurantului, Fabien Poirot; denumirea - "Veloute d'Oisans aux deux tubercules, gnocchis aux truffes": se taie ceapa, se căleşte într-o nucă de unt şi se adaugă cartofii şi napii în cuburi. Se înmoaie cu bulion de pasăre şi se lasă să fiarbă. Se prăjesc  bucăţi de slănină. Pentru gnocchi, se coc o oră cartofii în coajă la cuptor, se sfărâmă, se adaugă ulei de măsline, făină, verdeaţă şi trufe. Se rulează, încorporând compoziţia anterioară. 5509-111781-dsc_8231.jpgSe posează cu apă fierbinte. Se servesc cu bulion fierbinte şi bucăţelele de slănină.

Benoit Lorlut, chef cuisinier, e absorbit de meserie atât de mult, încât nici n-are timp să se însoare. "M-am însurat cu muntele, nu ştiu cum am să mă descurc mai departe...". Una dintre reţetele din meniu poate fi încercată şi de către gurmanzii români: Poire Belle-Helene

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”

Ennio Morricone încheie epoca „Spaghetti Western”
Galerie Foto Celebrele filme western ale anilor ’60 și-au pierdut, ieri, compozitorul coloanelor sonore, după moartea artistului Ennio Morricone, la vârsta de 91 de ani. Celebrul compozitor italian va fi înmormântat în cadru...

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale

„Lemnul afrodiziac”, din care se extrage unul dintre cele mai scumpe uleiuri esențiale
Arborii din această specie sunt pe cale de dispariţie, iar pentru a împiedica "dispariţia" chiar şi a celui mai insignifiant copac, fiecare creangă este numerotată, ţinându-se astfel o evidenţă foarte...

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin

Ce mănâncă un dictator? La masă cu Ceaușescu, Tito și Stalin
Fostul preşedinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, nu era deloc un gurmand rafinat. Conform volumului semnat de Victoria Clark şi Melissa Scott, dicatorul comunist cerea când se afla acasă,...

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?

Cel mai rar pește din Europa trăiește în România. Despre ce este vorba?
Cel mai rar peşte din Europa, care trăieşte numai în Argeş. Este o specie endemică, cu areal foarte restrâns, pe numai 10 km din lungimea unui râu. O specie nocturnă, insectivoră, bentică, strict reofilă,...

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR

Premiile „Eminescu, ziaristul ” Duminică - 5 iulie 2020 (ediția a VIII- a). Din nou un EVENIMENT ONLINE, pentru o manifestare de referință a UZPR
Premiile ˝Eminescu, ziaristul˝ se află la cea de-a opta ediție. Au fost răsplătiți, de-a lungul anilor, academicieni, profesori universitari, oameni de cultură (peste 20 de personalități) care și-au...

Tort de mere - rețetă din copilărie

Tort de mere - rețetă din copilărie
De mic copil mi-a plăcut zahărul, l-aș fi pus în orice, de la tocănițe la ciorbe drese cu smântână. Rețeta ce urmează am făcut-o măcar o dată la sărbători. E tortul de mere al zilelor de vară și de...

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux

Aeroportul Hellenikon din Atena va fi dărâmat pentru construirea unei imense stațiuni de lux
Autoritățile din Grecia vor să transforme fostul aeroport Hellenikon, aflat în apropierea Atenei, într-o stațiune turistică. Dacă planurile se vor realiza, aceasta va fi una dintre cele mai mari din Europa,...

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii

Ce spune codul bunelor maniere despre sărutatul mâinii
Vă propun să vorbim azi despre o formă de manifestare a respectului – după codului bunelor maniere – am de gând să vă vorbesc astăzi. Despre... sărutatul mâinii. Să ne imaginăm că întreg...

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00

Circul Metropolitan București se redeschide! Seria spectacolelor în aer liber debutează vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00
Vineri, 3 iulie 2020, de la ora 19.00, Circul Metropolitan București deschide seria spectacolelor care vor fi jucate în aer liber, pe tot parcursul verii, în zona special amenajată pentru public în vecinătatea...

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie

Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie
Centrul de Agrement din Poiana Braşov s-a redeschis de la 1 iulie. Administratorul a anunțat că suprafaţa centrului permite aplicarea măsurilor sanitare împotriva răspândirii COVID-19. Tu...

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”

Din 6 iulie, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc “Jurământul”
Din 6 iulie, în fiecare luni, de la 20:00, Happy Channel va difuza serialul turcesc fenomen “Jurământul” (“Yemin”), o producţie 2019 şi o uimitoare poveste de dragoste ce a cucerit milioane de...

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari

Producătorul Harvey Weinstein a oferit victimelor sale despăgubiri de 19 milioane de dolari
Producătorul Harvey Weinstein a oferit despăgubiri de 19 milioane de dolari mai multor femei pe care le-a agresat sexual, transmite AFP. Acesta a fost condamnat pentru viol în luna martie. Despăgubirile urmează...

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor

De ce a lipsit Mircea Badea de la televizor
Realizatorul Mircea Badea nu a mai prezentat emisiunea sa zilnică „În gura presei”. Acesta a explicat la Sinteza zilei motivul absenței sale de pe micul ecran.  Mircea Badea se află în vacanță, moment...

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri

iUmor caută numere de comedie care să doboare noi recorduri
iUmor a început preselecțiile pentru sezonul cu numărul nouă, la Antena 1, iar înscrierile se pot face deja pe adresa http://casting.a1.ro/iumor/. De-a lungul celor opt sezoane de până acum, umoriști din...

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli

Silvio Berlusconi va locui în vila celebrului regizor Franco Zeffirelli
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a confirmat că vrea să locuiască în vila din Roma a regizorului de film Franco Zeffirelli, transmite DPA. "O să-mi mut reşedinţa şi birourile mele...
Serviciul de email marketing furnizat de