x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Grasa de Cotnari

0
Autor: Dr. ing. ec. Ion Pusca 09 Iul 2005 - 00:00
Grasa de Cotnari
Despre nici un soi romanesc nu s-a scris atat de mult si nu au existat atatea controverse ca despre Grasa de Cotnari. Istorici, oameni de stiinta, cronicari, scriitori si specialisti, atat romani, cat si straini, au dedicat in insemnarile lor multe pagini despre istoria acestui soi si a calitatii vinurilor obtinute.

Grasa s-a nascut, dupa majoritatea autorilor, in inima Daciei istorice, pe teritoriul actual al podgoriei Alba Iulia, podgorie considerata "prea veche pentru ca istoria sa-i poata deslusi inceputurile". Soiul Grasa se presupune a fi ca si podgoria, un soi foarte vechi si, de ce nu, un soi dacic.

Unele personalitati considera ca soiul Grasa (cunoscut in podgoria Alba Iulia sub sinonimele de Grasul sau Grasi) ar avea o origine comuna cu soiul Furmint, cele doua soiuri facand parte din acelasi grup. De aici, din Alba Iulia, soiul Grasa a ajuns mai tarziu la Cotnari, iar soiul Furmint s-a impamantenit in podgoria Tokay, din Ungaria. Asa s-a ajuns sa se produca vinuri dulci de mare calitate in podgoria Cotnari, datorita soiului Grasa, iar la Tokay, datorita soiului Furmint. Ipoteza originii comune a celor doua soiuri, Grasa si Furmint, se confirma nu numai prin unele caracteristici morfologice asemanatoare, dar si prin faptul ca ele se mai gasesc si astazi impreuna raspandite razlet in plantatiile viticole din Alba Iulia.

Contrar celor aratate cu privire la soiul Grasa de Cotnari, in literatura straina au aparut multe informatii complet eronate. Astfel se spune ca Stefan cel Mare, care a domnit intre 1457-1504, a adus la Cotnari soiul Furmint din Ungaria, iar Grasa de Cotnari de astazi ar fi o varianta rezultata din soiul Furmint. Deci se ignora complet vechimea si existenta soiului Grasa in podgoria Alba Iulia si in general in Transilvania.

In literatura romana, unii autori insista ca soiul Grasa a fost adus la Cotnari de Voievodul Stefan cel Mare, ca urmare a intalnirii avute cu regele Ungariei Matei Corvin, cand acesta se afla la Alba Iulia. Dupa degustarea vinurilor din aceasta podgorie, Stefan cel Mare a apreciat soiul Grasa si a primit in dar butasi din acest soi. Grasa adusa la Cotnari, in timp, s-a naturalizat si s-a adaptat perfect la conditiile climatice din aceasta podgorie. Vinul obtinut aici, cunoscut sub numele de Grasa de Cotnari, a depasit cu mult calitatile soiului Grasa de la Alba Iulia.

O alta varianta, la fel de sustinuta, este faptul ca soiul Grasa era deja cultivat pe teritoriul actual al podgoriei Cotnari cu mult inainte de domnia voievodului Alexandru cel Bun (1400-1432), deci se elimina ipoteza ca soiul a fost adus de Stefan cel Mare.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   iulia,   alba iulia,   cotnari,   soiul,   grasa,   grasa cotnari,   alb

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cele mai subestimate destinații de vacanță, potrivit jurnaliștilor americani. România, pe locul 3

Cele mai subestimate destinații de vacanță, potrivit jurnaliștilor americani. România, pe locul 3
Elite Daily, publicație online din Statele Unite ale Americii, a realizat un top al celor mai subestimate destinații de vacanță din lume. Pe locul 3 în topul jurnaliștilor americani de la Elite Daily se...

Mâncare de gâscă cu castraveți murați - rețetă din ținutul Neamțului

Mâncare de gâscă cu castraveți murați - rețetă din ținutul Neamțului
Rătăcesc, încă, prin ținutul Neamțului. Mi-s dragi locurile astea, de care nu m-aș depărta prea lesne (măcar cu gândul să mai fiu acolo, măcar din cămările unde depozitez mărturiile olfactive ale...

Reţetazilei: Salată de Paste Barilla Farfalle cu Prosciutto Crudo

Reţetazilei: Salată de Paste Barilla Farfalle cu Prosciutto Crudo
Ingrediente: 340g paste farfalle Barilla, 200g șuncă, 1 linguriță muștar,3 linguri maioneză, 200g  giardiniera (legume murate în oțet),1/2 lămâie, 3,5 linguri ulei de măsline extra virgin,sare și pipe...

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării
Atracţia principală a Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, de la Tulcea, este acvariul uriaş din centrul muzeului. Întregul ansamblu de expoziții permanente este unul dintre cele mai mari de acest fel din Eu...

Argamum și Enisala, cetățile care veghează Marea Neagră

Argamum și Enisala, cetățile care veghează Marea Neagră
Zona continentală a Dobrogei a devenit o atracție și pe timpul iernii. Chiar dacă nu se poate merge la schi, lacurile și canalele Deltei sunt înghețate și se transformă în imense patinoare, iar...

„Păpușa Ken” și-a făcut a 62-a operație estetică

„Păpușa Ken” și-a făcut a 62-a operație estetică
Rodrigo Alves, cunoscut și sub numele de „Păpușa Ken”, a arătat rezultatele operiației de reducere a feței, care a durat 5 ore, conform Dailymail. Acesta va mai avea încă două intervenții plastice în...

Jojo a ținut un jurnal pentru copiii ei în Asia Express

Jojo a ținut un jurnal pentru copiii ei în Asia Express
A plecat de acasă cu gândul că Asia Express va fi experiența vieții ei și a vrut de la început să nu uite nimic din ce se întâmplă acolo. Acesta este motivul pentru care Jojo a ținut un jurnal încă din...

Reţeta zilei: Bezele cu anason

Reţeta zilei: Bezele cu anason
Ingrediente: 200 g zahăr tos 5 albușuri 20 g semințe de anason 1/2 linguriță zeamă de lămâie Mod de preparare: Se mixează albușurile cu zeama de lămâie, după care se adaugă zahărul și...

Chris Pratt și Katherine Schwarzenegger s-au logodit

Chris Pratt și Katherine Schwarzenegger s-au logodit
Actorul Chris Pratt și fiica lui Arnold Schwarzenegger, Katherine, s-au logodit. Anunțul a fost făcut de Chris Pratt printr-o postare pe Instagram, luni. „Dulce Katherine, sunt atât de fericit că ai spus d...

Peste 500 de tineri români, căștigătorii celei de-a doua runde #DiscoverEU

Peste 500 de tineri români, căștigătorii celei de-a doua runde #DiscoverEU
551 de tineri cu vârsta de 18 ani din România au fost selectați pentru a primi permise de călătorie #DiscoverEU. Participanții vor avea posibilitatea de a călători între 15 aprilie și 31 octombrie 2019, pe o pe...

Vola.ro: Ianuarie este luna cu cele mai mici prețuri la biletele de avion

Vola.ro: Ianuarie este luna cu cele mai mici prețuri la biletele de avion
În luna ianuarie biletele de avion au prețuri cu până la 60% mai mici față de media întregului an. La această concluzie au ajuns specialiștii Vola.ro, care au analizat prețurile tuturor biletelor de avion...

Rețeta zilei: Savarine

Rețeta zilei: Savarine
Ingrediente pentru sirop 400 ml apă, 150 g zahăr, o fiolă esență rom Ingrediente pentru decor 500 ml friscă, un borcan gem de căpsune Se amestecă bine ouăle cu zaharul, uleiul și praful de sare....

Un bărbat și-a cerut din greșeală iubita, cu inelul cumpărat pentru amanta sa

Un bărbat și-a cerut din greșeală iubita, cu inelul cumpărat pentru amanta sa
Un bărbat care a cerut-o din greșeală pe iubita cu inelul pe care voia să-l ofere amantei a cerut sfaturi pe internet. Conform Dailymail, un britanic a intrat pe Reddit, spunând că a cumpărat inelul pentru o...

Alex Filip, în lacrimi la „Ultimul Trib”: „Este singurul lucru care m-ar putea dãrâma!”

Alex Filip, în lacrimi la „Ultimul Trib”: „Este singurul lucru care m-ar putea dãrâma!”
Competiţia devine din ce în ce mai acerbã la „Ultimul Trib”, emisiune difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1, iar dorul de casã şi de cei dragi începe sã se resimtã din ce în ce mai...

Standing ovations pentru “Orchestra Naţională Simfonică a României” în SUA, la pupitru, Cristian Măcelaru

 Standing ovations pentru “Orchestra Naţională Simfonică a României” în SUA, la pupitru, Cristian Măcelaru
Galerie Foto Primul concert al turneului pe care Orchestra Naţională Simfonică a României îl susţine în Statele Unite ale Americii, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru s-a bucurat de un succes fulminant în spectaculoas...
Serviciul de email marketing furnizat de