x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Grasa de Cotnari (II)

0
Autor: Dr. ing. ec. Ion Pusca 16 Iul 2005 - 00:00

Dar oricum, fie el "plamadit" la Alba-Iulia ori creat la Cotnari, un lucru este atestat, acela ca este un vechi soi autohton cu care viticultorii romani se mandresc faurind la Cotnari si, in ultimul timp, la Pietroasa unul dintre cele mai bune vinuri demidulci si dulci din lume.

Dar oricum, fie el "plamadit" la Alba-Iulia ori creat la Cotnari, un lucru este atestat, acela ca este un vechi soi autohton cu care viticultorii romani se mandresc faurind la Cotnari si, in ultimul timp, la Pietroasa unul dintre cele mai bune vinuri demidulci si dulci din lume.

Grasa de Cotnari este cunoscuta in Moldova si prin sinonimele Grasa mica, Grasa mare, Poama grasa. Aici este cazul sa mentionam ca, in unele publicatii din literatura romana si straina, soiurile Furmint si Armas apar in mod eronat ca sinonime ale soiului Grasa de Cotnari. Soiul Grasa de Cotnari este cultivat in Podgoria Cotnari, alaturi de soiurile romanesti Francusa, Feteasca alba si Tamaioasa romaneasca, alcatuind sortimentul traditional al podgoriei, singurul care se mai pastreaza in Romania. Din acest motiv, am putea numi Podgoria Cotnari "rezervatia viticola nationala".

De asemenea, soiul Grasa de Cotnari il intalnim cultivat pe suprafata mare in centrul viticol Pietroasa, din Podgoria Dealu Mare. Grasa de Cotnari se mai gaseste pe suprafete mici, neglijabile, si in alte zone din Romania. Strugurii soiului Grasa de Cotnari sunt mijlocii, cilindro-conici, uneori ramificati, cu boabe rare, care sunt ovoide, de marime mijlocie, neomogene, cu pielita de culoare galbena-verzuie si cu pete ruginii pe partea insorita.

Plantatiile atat la Cotnari, cat si la Pietroasa se gasesc pe coaste insorite si bine aerisite. Aceste conditii favorizeaza soiul Grasa de Cotnari sa poata ajunge la supracoacere la peste 300 g/l zaharuri (maximul a fost atins in anul 1958 la Cotnari, cand a acumulat 520 g/l zaharuri).

In toamnele calde si uscate, ciuperca Botrytis cinerea, numita si "putregaiul nobil" sau "mucegaiul nobil" popular, cunoscuta si sub denumirea de "putreziciunea nobila", se intalneste frecvent pe strugurii soiului Grasa. Ca urmare, aceasta ciuperca provoaca innobilarea (stafidirea) boabelor prin eliminarea apei din miez, fenomen cunoscut sub numele de "botrytizare".

Aceasta se explica prin faptul ca pielita boabelor are o anumita alcatuire, care favorizeaza dezvoltarea pe suprafata ei a mucegaiului nobil. Ciuperca provoaca perforarea pielitei, care este subtire si delicata, determinand accelerarea procesului de evaporare a apei din bob si deci concentrarea mustului.

In aceste conditii, productia de struguri la hectar este foarte mica, de obicei in jurul a 4.000-5.000 kg.

Producerea unor vinuri dulci naturale, provenite din strugurii soiului Grasa, ce au suferit fenomenul de botrytizare, avand un procent ridicat de boabe stafidite, implica aplicarea unei tehnologii specifice. Aceasta necesita un consum mare de forte de munca si multa migala, asemanatoare parca cu migala cautatorilor de aur din nisipurile aurifere. Astfel, se face separat culesul boabelor innobilate (stafidite) sau al fractiunilor de struguri cu procent ridicat de boabe stafidite. Se mai poate practica si separarea boabelor stafidite dupa culesul strugurilor. Zdrobirea boabelor stafidite se face atent, evitandu-se sfaramarea semintelor, pana ce se obtine o pasta. Se amesteca pasta obtinuta cu mustul obtinut tot din soiul Grasa, dar din struguri nestafiditi, in proportie de 1 kg pasta la 3 litri must. Macerarea acestui amestec de pasta-must dureaza cateva ore, la o temperatura de 250C - 260C, dupa care, prin presare, se extrage partea lichida. Fermentarea acestui produs lichid obtinut (care este practic un must natural cu o concentratie mare de zaharuri) se face la temperaturi mai coborate, in nici un caz sa nu depaseasca 200C . In momentul realizarii echilibrului de alcool-zahar dorit, se sisteaza fermentatia alcoolica.
Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   cotnari,   grasa,   grasa cotnari

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor

Aurel şi Adrian şi-au tãiat brãţãrile şi şi-au tatuat numele ispitelor
Galerie Foto Sezonul cu cele mai rapide cãderi îşi ispitã şi-a reconfirmat statutul din nou, asearã, la Insula Iubirii. Dupã o primã ceremonie care a conţinut cele mai multe veşti din câte a avut Insula vreodatã, în...

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1

Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul de la Antena 1
Galerie Foto Dorian Popa și Gabi Ciocan fac parte din distribuția serialului Sacrificiul, noul proiect produs de Ruxandra Ion pentru Antena 1.  Dorian Popa revine în echipa Ruxandrei Ion la cinci ani de când a făcut parte...

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei

Vara vine mai devreme în sudul Spaniei
Galerie Foto Amplasarea geografică şi clima favorabilă turismului estival fac din zona de sud a Spaniei locul perfect pentru vacanţele de vară timpurii. La fel ca în Grecia sau în Cipru, vara începe aici la sfârşitul lunii...

Snagovul se reinventează, după 100 de ani

Snagovul se reinventează, după 100 de ani
Galerie Foto Zona verde, încărcată de istorie şi de legende, de lângă Bucureşti, Snagovul aducea în jur de 20.000 de turişti în fiecare duminică, în perioada interbelică. Şi-a păstrat faima şi numărul mare de...

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele  sezonului special Chefi la cuțite

Jurații Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu își aleg echipele   sezonului special Chefi la cuțite
Galerie Foto Ultima ediție de jurizări pe nevăzute din sezonul special Chefi la cuțite, dedicat familiilor, va fi difuzată diseară, de la 20:00, pe Antena 1. Pe ultima sută de metri, echipele care vor trece prin emoțiile...

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. 100 de idei pentru sms-uri, felicitări și urări
Din totalul celor 1,8 milioane de români care îşi aniversează ziua onomastică pe 21 mai, aproximativ 1,1 milioane sunt femei şi circa 640.000 sunt bărbaţi. Dintre femei, circa 880.000 de femei poarta numele de El...

Reţeta zilei: Salată cretană

Reţeta zilei: Salată cretană
Ingrediente: 1 roşie mare, 1 castravete, ½ ceapă roşie, 1/4 legătură pătrunjel, 2-3 frunze busuioc, 1 lingură cu vârf măsline (în ulei), 1 linguriţă cu vârf capere (în sare), 4 felii feta, oregano...

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale

Industria modei din Italia, afectată de tensiunile comerciale globale
Veniturile industriei modei au crescut cu doar 0,2% în primul trimestru din 2019, pe fondul tensiunilor comerciale globale, a anunţat luni Camera Naţională de Comerţ din Industria Modei (CNMI), transmite...

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor

Florin Gheorghe, ultimul finalist iUmor
Florin Gheorghe este câştigãtorul celei de-a 12-a ediții ”iUmor” din acest sezon și va merge în marea finală alături de Trupa Mici, Serghei Dîm, Doi Degeaba, George Ţintã, Magdalena Chihaia, Irena...

Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1

Sacrificiul, noul serial produs de Ruxandra Ion va începe în toamnă la Antena 1
Sacrificiul este numele noului proiect pe care Ruxandra Ion îl va produce pentru Antena 1. Serialul, ce urmează a fi difuzat în toamna acestui an,  este un “family drama” cu un scenariu original 100%, bazat...

Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă

Ce se poartă în vara anului 2019? Articole de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care trebuie să le ai în garderobă
Dorești să îți reînnoiești garderoba de primăvară-vară și nu știi ce se poartă sau ai nevoie de câteva idei care să te inspire în întocmirea listei de cumpărături? Zapatos îți vine în ajutor cu...

Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 

Andi pune pe jar imaginaţia a trei dintre concurente 
Galerie Foto În doar douã zile petrecute împreunã la Minitel, Andi reuşeşte, o datã în plus, sã îşi consolideze statutul de ispitã supremã, pericol iminent şi rival incontestabil în rândul bãrbãţilor de la...

Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci

Rețeta zilei: Rizotto cu ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 320 g orez pentru rizotto, o ceapă, 30 g unt, un litru supă de legume, 5 linguri vin alb, 3 linguri parmezan, 2 căței de usturoi, 4 fire pătrunjel, 2 linguri ulei de măsline, sare,...

Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”

Fetița Cameliei Potec a trecut printr-o perioadă GREA din cauza unei „bacterii necunoscute”
În toamna anului trecut, Camelia Potec, fosta campioană olimpică de la Atena,  a devenit pentru prima oară mamă, la vârsta de 36 de ani, când a născut o fetiță superbă. Sportiva a născut pe 4...

Cheloo vrea sã se împrumute la Mihai Bendeac: „O sumã cu patru zero-uri!”

Cheloo vrea sã se împrumute la Mihai Bendeac: „O sumã cu patru zero-uri!”
Dezvãluiri inedite în cadrul celei mai noi ediţii iUmor, difuzatã în aceastã searã, de la 20:00, la Antena 1. Aflaţi la masa juriului, înainte de intrarea pe scenã a unui concurent, Cheloo i-a adresat o...
Serviciul de email marketing furnizat de