x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gustul şi savoarea Olteniei

Gustul şi savoarea Olteniei

de Diana Radu    |    26 Mar 2008   •   00:00

Pentru orice călător care poposeşte pe tărâmuri olteneşti, frumuseţea locurilor se împleteşte cu mirosul bucatelor. Mâncarea este zemoasă, picantă, pestriţă, ademenitoare şi plină de prospeţime.

Pentru orice călător care poposeşte pe tărâmuri olteneşti, frumuseţea locurilor se împleteşte cu mirosul bucatelor. Mâncarea este zemoasă, picantă, pestriţă, ademenitoare şi plină de prospeţime. Deseori, în oala clocotindă, olteanca pune şi “adaosuri munteneşti”, ca mărarul, dar şi “subtile accente bănăţene şi ardeleneşti”, ca tarhonul, chimenul şi boiaua. Marioara Popa ne-a povestit mai multe despre preparatele tradiţionale.

 

 

Prin ce se deosebesc preparatele dumneavoastră de altele asemenea? Eu gătesc mâncăruri tradiţionale româneşti şi multe cu specific oltenesc. Se pregătesc cum făcea şi mama mea, acum 30 de ani, sau bunica mea, acum 50 de ani. Reţetele sunt cele bătrâneşti, tradiţionale. Carnea la găleată, cârnaţii, pastramele – toate sunt făcute în bucătăria proprie. Nici vorbă să le iau de la supermarket sau de la cine ştie ce producător industrial.

 

 

 

În pas cu tradiţia

 

 

Care sunt vedetele din bucătăria dumneavoastră? Mâncarea de bob însoţeşte perfect cârnaţii trandafir, iar strachina de murături este nelipsită de pe masă. Iarna, adeseori clienţii vor caltaboş, lebăr şi jumări. Mulţi sunt oameni ocupaţi, care nu mai au timp să gătească aşa “cum scrie la carte” şi vin la noi să mănânce tradiţional. Cât despre vedete… toamna merge bine varza călită cu costiţă afumată. Iar acum, de Paşti, ne aşteptăm ca mielul la tavă să fie deliciul sezonului.

 

 

Ce îi face pe oameni să revină în restaurant? Clienţii sunt încântaţi fiindcă bucatele sunt tradiţionale şi sănătoase. Toate ingredientele pe care le folosesc sunt naturale. Nu pun adaosuri alimentare, nu pun nimic contrafăcut. Cât despre farfurii… vin întotdeauna pline pe masă şi se întorc goale la bucătărie. Mâncare este destulă, cât să plece omul sătul de la masă.

 

 

 

Ruladă oltenească  cu ciuperci

Ingrediente: 150 g piept pui, 50 g ciuperci, 50 g caşcaval, 50 g şuncă presată, 50 g gogoşar acru.

Preparare: Pieptul se bate bine şi se umple cu celelalte ingrediente, care în prealabil au fost mărunţite. Se rulează şi se bagă la cuptor, la foc mic, unde se ţine aproximativ 20 de minute. Se serveşte cu garnitură de cartofi ţărăneşti. Se iau 200 g cartofi, se taie rondele şi se prăjesc, apoi se amestecă cu 50 g caşcaval ras, 50 g smântână şi un ou bătut bine. Acest amestec se ţine în cuptor 10-15 minute. Totul se serveşte cu pâine de casă.

 

 

Taina bucătarului

Mirodeniile dau individualitate preparatului. La noi, la olteni, acestea sunt nelipsite din bucătărie. Eu le folosesc pe cele luate din grădină, care au mirosul puternic şi gustul specific.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii