x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gusturile adevărate ale Turciei de odinioară

Gusturile adevărate ale Turciei de odinioară

de Tudor Cires    |    14 Ian 2010   •   00:00
Gusturile adevărate ale Turciei de odinioară
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să gătiţi mai bine şi nu v-ar deranja să ştiţi cum se face acest lucru. În Istanbul, unde aromele sunt ca la ele acasă, având în vedere vecinătatea Bazarului Egiptean (de condimente), există o instituţie care împlineşte visele gurmande.

Institutul Culinar şi-a deschis porţile în 2008 şi acum e în măsură să ofere şefilor bucătari şi pasionaţilor de lumea gastronomiei cunoştinţe de artă culinară. "Să mănânci alimente de bună calitate înseamnă să-ţi oferi o plăcere" - spune Bozdogan Hande, fondatoarea Institutului. "Dar a împărţi împreună cu alţii aceste plăceri e o fericire şi mai mare, de care ne putem bucura în această lume agitată." De la deschiderea sa, Institutul asigură deprinderea tehnicilor de artă culinară în cadrul unui program complex, realizat împreună cu Istanbul Bilgi University şi cu Institutul similar din New York.

HAUTE CUISINE OTTOMANE
Turcia e pe punctul de a schimba ceva în domeniul gastronomiei, artă care câştigă tot mai mult respect în această ţară ca şi în lume. Hande Bozdogan şi-a terminat studiile la Institutul Culinar din New York, continuându-şi ucenicia în Marea Britanie, unde a observat o cerere din ce în ce mai mare de programe educaţionale în domeniul artei culinare. Absenţa unui astfel de program în Turcia, ţară bogată în tradiţii, reprezenta, evident, o prăpastie care trebuia umplută.

Iată cum defineşte Hande viziunea asupra acestui proiect: "În Turcia, turismul reprezintă o sursă majoră de venituri, dar nivelul serviciilor nu corespunde întotdeauna din punct de vedere calitativ. După părerea mea, în acest domeniu este nevoie de personal educat. Cred că bucătăria turcească e foarte bogată, dar nu reuşim să demonstrăm întotdeauna profunzimea ei. Mai ales în străinătate întâlnim frecvent restaurante turceşti de proastă calitate. Un local de învăţământ culinar ar trebui să joace un rol important în explorarea şi promovarea bucătăriei noastre. E linia de gândire care a inspirat înfiinţarea Institutului Culinar".

Bucătăria turcească e cu siguranţă marea pasiune a patroanei Institutului. Iar cartea sa, "Savorile străzii. Turcia", a fost scrisă după o cercetare de-a lungul regiunilor Turciei timp de doi ani, împreună cu un prieten fotograf.

Şefii bucătari care predau la Institutul Culinar sunt selecţionaţi cu multă atenţie; mulţi dintre ei au o educaţie internaţională în institute culinare eminente. Şcoala de bucătari din Istanbul propune trei programe: cursuri de şase luni pentru cei care vor să urmeze o carieră de chef de cuisine; un compartiment recreativ pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească nivelul de competenţe (mai ales în ce priveşte pregătirea bucatelor la cuptor); o şcoală de bucătari cu un program de două zile pe săptămână, timp de două luni, pentru persoanele care doresc să dobândească anumite competenţe de bază, dar care nu au timpul necesar pentru a frecventa cursurile zilnic.

 

Profesionişti şi amatori
Insitutul Culinar din Istanbul pregăteşte profesionişti, dar se adresează şi pasionaţilor. Anumite clase recreative urmăresc subiecte dominante, cum ar fi "tocăturile de carne", "produsele de patiserie", "mezes", "legumele şi rădăcinile". Sunt organizate, de asemenea, activităţi suplimentare, cum ar fi demonstraţii personalizate şi reuniuni, vizite la Institut ale unor chefi de cuisine recunoscuţi, călătorii culinare pentru lărgirea orizonturilor elevilor şi a clientelei.

Amplasarea într-o clădire magnifică, cu şapte etaje, din care patru dedicate bucătăriilor, în cartierul istoric Pera, reprezintă un real avantaj al institutului, care se mai poate lăuda cu o bibliotecă şi cu o fermă, în afara oraşului, care furnizează legume şi fructe de sezon.

×
Subiecte în articol: gastronomie turcia profesionistii