x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hamburgerul, in boxa acuzatilor

Hamburgerul, in boxa acuzatilor

de Dr. Jake Fimple    |    05 Iul 2006   •   00:00
Hamburgerul, in boxa acuzatilor
PRO SI CONTRA
Cand am vizitat pentru prima data Romania, mancarea a devenit principalul subiect de conversatie. Romanii, asa cum auzisem de la prieteni, ospitalieri ca la carte (inclusiv cea de bucate) si plini de intentii bune: "Sa-ti aratam si castelul, sa gusti si din mamaliguta, si din sarmalutele noastre nationale".

Toate bune si… gustoase pana am fost intrebat: "Dar tu ce mananci acolo, la tine acasa?". Fara sa realizez implicatiile, rostesc dezinvolt: "grilled hamburger". Nu mai este nevoie sa va spun ce reactii am provocat. In primul rand, o mare deziluzie sonora: "aaaaa!", urmata de o intreaga pledoarie pentru hrana sanatoasa: "Hamburgerul este mancare de fast-food, iar noi nu credem ca este o alegere sanatoasa". Am realizat imediat ca vehementa venea dintr-un fel de asociere fireasca: hamburger - fast-food. Asa ajunsese hamburgerul sa fie pus la colt, demonizat si facut responsabil de obezitate si alte boli ale timpurilor noastre. Am fost surprins sa constat o asa puternica asociere negativa.

De ce este considerat hamburgerul un pericol pentru sanatate? Raspunsul a venit imediat: "Prea multe caloriile si grasimi". Si pe buna dreptate! Daca pregatiti hamburgerul din carne grasa, apoi adaugati cascavalul si maioneza, este bine sa tineti in agenda si numarul de telefon al unui doctor cardiolog. Asta in caz de urgenta. Pe de alta parte, sunt mii de modalitati de preparare a hamburgerului, retete gustoase: din carne tocata de pui, de curcan, de bizon si chiar de strut, inclusiv hamburgerul vegetarian, fara carne, doar cu branza si salata.

CARNEA SLABA. Care este adevarul despre hamburger? Atat timp cat in compozitia sa se foloseste carne slaba, hamburgerul ramane tot la fel de sanatos ca puiul sau ca pestele.

Iar asta este valabil cu orice preparat din carne. De exemplu, o pulpa de pui cu pielita (friptura la cuptor sau prajita) are 13 grame de grasime; o portie de carnati poate avea pana la 65 de grame de grasime, asa cum o portie de alune contine 36 de grame.

O sa te surprinda poate, dar e posibil sa pregatesti un hamburger gustos avand in compozitie numai 7 grame de grasime.

VERDICT. Hamburgerul a fost gasit nevinovat si absolvit de vina de a fi periculos pentru sanatate. Desigur, puteti pregati si hamburgeri "vinovati", dar asta se poate intampla cu orice alt preparat din carne.

Si ce-i de facut daca poftesc un hamburger? Si, mai mult, daca vreau unul care sa nu-mi puna in pericol sanatatea?

Vestea buna este ca il puteti prepara acasa, pe gratar, din carne slaba de curcan. Folosind carne tocata de curcan, puteti pregati repede un hamburger gustos pentru intreaga familie. Mai ales ca pregatirea lui nu necesita o pricepere aparte.

HAMBURGER DE CURCAN

  • INGREDIENTE: un kilogram carne tocata de curcan, doua cepe, usturoi, piper, sare, chifle din faina integrala, o rosie, salata verde, mustar, ketchup.
  • PREPARARE: Se amesteca bine carnea cu o ceapa maruntita, usturoi pisat, sare si piper. Se formeaza hamburgerii modeland carnea prima data in forma rotunda si apoi plata. Se pun pe gratar si se intorc pe o parte si pe alta, pana cand se patrund. Se decoreaza cu felii de rosii si rondele de ceapa. Se serveste cu salata, mustar si ketchup (pentru un plus de suculenta si savoare). Se servesc cu chifle din faina integrala.
  • ×
    Subiecte în articol: carne hamburgerul hamburger