x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hrana fără foc - bucătăria viitorului

Hrana fără foc - bucătăria viitorului

24 Oct 2007   •   00:00

Prietenia dintre om şi gastronomie nu este intodeauna una bazată pe sinceritate. Omul, prin natura sa, se expune pericolelor unei alimentaţii incorecte. Produsele grase şi prefabricate, surplusul de ulei adăugat peste măncărurile savuroase ale mamei sau bunicii, toate nu fac decăt să suprasolicite organismul.

Prietenia dintre om şi gastronomie nu este intodeauna una bazată pe sinceritate. Omul, prin natura sa, se expune pericolelor unei alimentaţii incorecte. Produsele grase şi prefabricate, surplusul de ulei adăugat peste măncărurile savuroase ale mamei sau bunicii, toate nu fac decăt să suprasolicite organismul.

Ce măncăm?

Produsele lacto-vegetariene sunt cele mai indicate pentru o dietă echilibrată, fără să depună prea mult efort. Reiese că "hrana vie", naturală (sucuri crude proaspete, aperitive vegetale, fructe proaspete, salate), nesupusă condiţiilor de prelucrare la foc, este mai bine acceptată de organism. In schimb, "hrana moartă" (fiartă, prăjită, friptă), constituie o alimentaţie deficitară, care declanşează reacţia de autoapărare a organismului.

Pentru o alimentaţie raţională şi organizată este necesar să răspundem la cea mai importantă intrebare, şi anume: ce măncăm? Suntem tentaţi să alegem preparatele care ne incăntă privirile prin rafinamentul şi supleţea ingredientelor alese cu cea mai mare grijă. Dar in spatele acestor "monştri culinari" se ascund factorii nocivi ai organismului. Pentru a le contracara efectele, este necesar să ne procurăm cantitatea necesară de vitamine şi proteine din lactate şi verdeţuri. Printre ingredientele necesare unei diete vegetariene se numără: plantele verzi, fasolea, lintea, nucile, fructele uscate. Important este să ne hrănim corespunzător şi să evităm pe căt posibil alimentele care ne-ar afecta sănătatea.

Măncare de ciuperci cu ţelină

Ingrediente: o ţelină, 5-6 ciuperci, căteva frunze de spanac, o ceapă; pentru sos: 4 linguriţe de ulei de măsline, un căţel de usturoi, două linguri de sare, piper, plante aromatice (oregano, busuioc, rozmarin, coriandru).

Preparare: Se mixează ingredientele de la sos. Se rade fin ţelina şi se amestecă cu ciupercile tăiate in felii, spanacul şi ceapa. Se adaugă sosul.

Salata "Exotic"

Ingrediente: o ţelină, un morcov, o lingură de suc de lămăie, 3 linguri de zeamă de portocală, căteva bucăţele de ananas şi avocado, 1/2 portocală tăiată in cubuleţe, 1/2 banană tăiată in rondele, un kiwi tăiat in cubuleţe, căteva nuci, două linguri de smăntănă.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se ornează cu felii de kiwi.

Pastă de ardei

Ingrediente: 5 ardei, două fire de ceapă verde sau un fir de praz, 100 g unt, o legătură de pătrunjel, căteva măsline, plante aromatice şi condimente (piper, curry, chilly, oregano, busuioc).

Preparare: Se freacă untul pănă se obţine un amestec spumos. Se adaugă la celelalte ingrediente tăiate mărunt. Se serveşte pe felii de păine neagră.

Gulii umplute

Ingrediente: 5 gulii, 4-5 ridichii, 5 linguri de smăntănă (sau brănză de vaci), pătrunjel, o ceapă, chimen.

Preparare: Se taie gulia pe jumătate şi se indepărtează părţile tari. Miezul se dă pe răzătoare şi se amestecă cu celelalte ingrediente. Se umplu guliile cu această compoziţie. Se ornează cu ridichii.

Varză in sos de roşii

Ingrediente: o jumătate de varză, două roşii descojite, 3 linguriţe de susan, 3 linguriţe seminţe de floarea-soarelui; pentru sos: 3 roşii mari descojite, 3 linguriţe de iaurt, sucul de la o lămăie, o jumătate de ceapă, sare, cimbru, busuioc, oregano.

Preparare: Se mixează ingredientele de la sos. Se taie roşiile in cubuleţe. Varza se taie fideluţă. Se amestecă impreună cu seminţele şi se toarnă sucul de roşii deasupra.Â

Maioneză verde

Ingrediente: maioneză (pregătită din gălbenuş crud, ulei, sare şi muştar), două linguri de brănză de vaci, o legătură de pătrunjel tocat, o ceapă tăiată mărunt, o lingură de suc de lămăie.

Preparare: Se mixează ingredientele pănă se obţine o pastă omogenă.

Salată de sfeclă cu murături

Ingrediente: o sfeclă roşie, un morcov, o ţelină, o ceapă mare, un ardei, o jumătate de varză murată tăiată mărunt, doi castraveţi muraţi, căteva măsline, stafide, căteva nuci tăiate bucăţele, o linguriţă de chimen, două linguri ulei de măsline, sare, piper, plante aromatice (busuioc, oregano, coreandru, rozmarin).

Preparare: Se dau pe răzătoare sfecla, morcovul şi ţelina. Celelalte ingrediente se taie mărunt. Se amestecă bine cu uleiul şi mirodeniile. Se lasă la rece.

×
Subiecte în articol: ingrediente preparare caiet de retete