x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hrana la inaltime

Hrana la inaltime

de Cristina Andreea Catana    |    01 Iul 2005   •   00:00
Hrana la inaltime

O expeditie in Himalaya sau la Polul Sud poate aduce cu ea multe lucruri neprevazute. De aceea, rucsacul cu alimente trebuie sa fie mereu pregatit. Daca totusi cercetatorilor le scapa ceva, natura are grija sa le ofere toate cele trebuincioase.

In cele patru expeditii stiintifice avand ca tema valorificarea florei spontane din Himalaya, expeditii pe care le-a condus intre anii 1979-1985, in colaborare cu biologii nepalezi, domnul Ovidiu Bojor a invatat o multime de lucruri despre ceea ce inseamna supravietuirea in astfel de conditii. Cele mai importante probleme aparute au fost cele legate de alimentatie. "Distantele mari dintre localitati ne-au fost cei mai mari dusmani, mai ales atunci cand vedeam ca alimentele carate de serpasi erau pe terminate", spune domnul Bojor. Cei care i-au ajutat cel mai mult au fost colegii nepalezi si serpasii locali. In flora spontana nepaleza sunt cel putin 200 de specii de plante care au si valoare nutritiva.

PE MUNTE. Serpasii din Himalaya trebuiau sa care rucsace de 80 de kilograme in care se aflau orez, zahar, paste fainoase si alte astfel de alimente care ajuta organismul sa supravietuiasca in conditii extreme. Domnul Bojor a descoperit in aceste expeditii calitatile unui aliment pe care altii il dau uitarii: hrisca. "Este un aliment complex, cu proteine, grasime, foarte multe oligoelemente necesare supravietuirii", descrie renumitul biolog hrisca. Pentru a-i creste valoarea nutritiva, romanii au adaugat la hrisca miere in parti egale cu nuci. Alaturi de aceste alimente, biologii plecati in expeditie au invatat de la hamali cum sa prepare o uruiala la fel de consistenta ca amestecul de hrisca, miere si nuci: mei, ardei iute, apa rece si sare. Cand era gata, membrii expeditiei o fierbeau si o mancau.

LA POL. Domna Uca Marinescu spune ca in astfel de conditii hrana trebuie sa fie cantitativ putina si calitativ puternic energizanta. Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont este hidratarea. "Cand am fost la Polul Sud, beam cate sapte litri de lichide pe zi: ceai, lapte, apa." Si toate acestea plus alimentele necesare si le cara singura, pentru ca pe acele pamanturi nu ai alte sanse. Iar ca sa poti cara atatea bagaje, ai nevoie de energie, care in astfel de conditii este data de ciocolata. Fiecare masa trebuie calculata astfel incat organismul sa primeasca tot ceea ce are nevoie si hrana sa ajunga pana la urmatoarea aprovizionare.

O expeditie inseamna pasiune, dar si expunerea la riscuri foarte mari. Dar mai departe de acestea este bucuria de a afla lucruri deosebite pe care mai apoi sa le impartasesti si celor din jur. Iar ce trebuie sa mancam pentru a rezista pe munte este o informatie foarte pretioasa.

×
Subiecte în articol: gastronomie