x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Hrana ta este viaţa ta

Hrana ta este viaţa ta

de Tudor Cires    |    22 Iul 2009   •   00:00

Oraşul arădean Pecica este implicat într-un proiect gastronomic şi cultural transfrontalier împreună cu comuna Domaszek, din Ungaria, situată la 12 kilometri de oraşul Szeged. Potrivit Agerpres, proiectul "Hrana ta este viaţa ta", în valoare totală de 105.640 euro, va demara la 1 septembrie, urmând să cuprindă o serie de evenimente până la data de 31 august 2010.



Deschiderea proiectului va avea loc la Domaszék, evenimentele locale de impact (Festivalul Vinurilor, Hramul Bisericii, Ziua Satului) urmând să fie extinse pentru a implica localităţile din jur. La Pecica, proiectul va demara printr-o conferinţă de presă, iar în noiembrie se va organiza un seminar unde vor fi prezentate norme europene pentru siguranţa alimentelor şi a consumatorului şi practici europene de sacrificare a porcului.

În decembrie, va avea loc un concurs de tăiere a porcilor şi de pregătire a preparatelor tradiţionale din carne de porc la care vor participa concurenţi din Ungaria şi România. Alte evenimente preconizate în cadrul "Zilelor Oraşului Pecica" sunt spectacolul de dansuri şi cântece populare, la care vor fi invitate ansambluri folclorice din ambele ţări, o expoziţie de costume populare şi obiecte de artizanat din regiunea transfrontalieră, precum şi o prezentare de meserii tradiţionale specifice zonei transfrontaliere româno- maghiare (olărit, împletituri din nuiele, dogărit etc.). De asemenea, va fi tiparită o carte de bucate bilingvă, conţinând doar mâncâruri preparate din morcovi.

×
Subiecte în articol: gastronomie