GASTRONOMIE
Ea alunga raul din casa, da albinelor polen si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia diabeticilor. Aceste calitati se intalnesc intr-o singura planta - hrisca.
VERONICA GUZUN
GUSTOS. Se serveste cu lapte, miere si scortisoara |
Pe vremuri, vrajtoarele trasau cercuri cu faina de hrisca. In spatiile protejate de faina, ele isi practicau ritualurile. Astfel, acest aliment este vazut in culturile orientale drept aparator al proprietatii.
RETETA
|
Ingrediente: un pahar de hrisca, doua pahare cu apa, sare. Se aleg semintele de coaja neagra si de praf. Se spala si se pun intr-un vas. Deasupra se toarna apa. Se presara sare. Se da in clocot. Apoi se schimba apa. Se da iar in clocot. Astfel se face de sapte ori. La a saptea fierbere se tine la foc mic pana semintele de hrisca sunt moi si desfacute. Terciul va avea o culoare deschisa si o aroma placuta. Dupa ce se scurge apa, deasupra se toarna lapte cald. Se indulceste cu miere. Terciul, daca nu este facut cu lapte, poate servi drept garnitura la preparatele din carne sau peste. Rusii pregatesc hrisca dupa aceeasi reteta ca si pilaful. Ei prajesc semintele inainte de a le fierbe. Are un gust fin, usor dulce.
|