x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Humusul şi salata taboulé sunt libaneze!

Humusul şi salata taboulé sunt libaneze!

de Carmen Dragan    |    05 Noi 2009   •   00:00
Humusul şi salata taboulé sunt libaneze!
Sursa foto: /AFP

Bucătarii libanezi au reuşit să ajungă în Cartea Recordurilor cu cea mai mare cantitate de salată taboulé făcută vreodată în lume. Salata taboulé este preparată din bulgur (crupe de grâu), pătrunjel, ceapă, roşii tocate, ulei de măsline şi suc de lămâie. A fost gătită la 25 octombrie în Beirut şi a cântărit 3.577 kg.



Eveniment de amploare naţională
250 de bucătari şi 50 de maeştri bucătari de la Şcoala publică de gastronomie din Liban au fost autorii recordului. Ei au folosit 1.600 de kilograme de pătrunjel, 1.500 de kilograme de roşii şi 420 de kilograme de ceapă.

Cu ocazia aceluiaşi festival, "Humusul şi salata taboulé sunt libaneze",  s-a înregistrat şi un alt record Guiness, pentru cel mai mare platou cu hummus (un amestec de năut, pastă de susan, ulei de măsline, suc de lămâie şi usturoi), pentru care bucătarii au turnat 1.350 de kilograme de năut şi 400 litri de apă. Evenimentul a fost considerat patriotic, "de amploare naţională", cum l-au numit organizatorii, deoarece a pus în valoare caracterul libanez al humusului, dar şi al salatei taboulé. Cele două preparate sunt obiectul unei dispute culturale între Israel şi Liban, fiecare ţară încercând să convingă că aceste mâncăruri îi sunt specifice.

Festivalul a adunat toate simbolurile gastronomice ale Libanului, de la bere, la ulei de măsline, săpun, dulciuri, nuci şi, bineînţeles, humus. "Este un eveniment interesant şi toată lumea trebuie să ştie că salata taboulé şi humusul sunt libaneze", a menţionat Rana Karaki, unul dintre organizatorii festivalului. El a mai afirmat: "Libanezii au un spirit competitiv, dar ceea ce este cel mai important este că au participat oameni din toate colţurile ţării, aşa că am dovedit că libanezii sunt uniţi, atunci când vine vorba de economie şi sentimente patriotice. O lecţie şi pentru politicienii noştri, sper".

×
Subiecte în articol: festivalul blogurilor gustoase