x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Iaşi, Capitala europeană a savorilor

Iaşi, Capitala europeană a savorilor

de Carmen Dragan    |    Maria Belu    |    16 Mar 2011   •   21:25
Iaşi, Capitala europeană a savorilor
Sursa foto: Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156631-bucate06-07-5.jpgIaşi. Piaţa Unirii. 5 martie. Porumbeii şi-au luat zborul  pentru ca piaţa să se transforme în ge­neroasa gazdă a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei. Aşadar, în zilele de 5 şi 6 martie, Capitala Moldovei a fost pa­radisul aromelor. Ca de fiecare dată neobosiţii organizatori de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ au reuşit să atingă perfecţiunea. „De la etapă la etapă campionatul s-a îmbunătăţit. Oameni din medii socio-culturale diferite, comunică, timp de două zile, prin limbajul mâncării.

Ca şi noutate este faptul că ACEEA va semna un protocol cu Taste of Peace, condusă de Sarkis Yacoubian, echipă ce va deveni membru cu drepturi depline a asociaţiei noastre, lucru ce mă face foarte mândră, acest fapt întărind ce ne-am propus: dialogul profesional şi intercultural. Am discutat cu Ragnar Fridriksson, Office Manager World Association of Chefs Societies – Forumul Mondial al Bucătarilor, şi s-ar părea că se va inventa o poziţie specială pentru ACEEA, singura asociaţie culturală ce este membru asociat în WACS, astfel vom consolida poziţia României pe harta gastronomică a lumii”, ne-a declarat Iulia Drăguţ, preşedinte ACEEA.

 

Juriu
Cei mai pricepuţi bucătari, amatori şi profesionişti, iubitori ai preparatelor culinare s-au adunat în piaţă pentru a-şi arăta talentul. Şi pentru a primi o apreciere cât mai avizată, juriul a fost format din adevăraţi specialişti. La Cupa Moldovei preşedintele juriului a fost Lady Chef a României Cornelia Ghişoi, alături de ea din juriu au mai făcut parte, neobositul Gheorghe Vătafu, Jyrji Yli Uotila (Finlada), Elena Ciobanu (Republica Moldova), Cerasela Lungu (Bella Italia), Sarkis Yacoubian (Israel), Ragnar Fridriksson (Franţa), Maria Burtea (Jurnalul Naţional), Victor Melian (Rent-a-chef), Răzvan Cucui (Bucătăria pentru toţi) şi Iulian Zamfir (Bella Italia).

Amfitrionul evenimentului desfăşurat în Piaţa Unirii din Iaşi a fost, ca de fiecare dată, carismaticul chef Antonio Pasarelli. „Am rămas uimit de ce se întâmplă aici în «Moldavia». Eu cred că Iulia şi Radu au depăşit orice aşteptare de cum s-a dezvoltat acest eveniment. Astăzi, în piaţă au fost peste 1.000 de oameni, care au urmărit un eveniment de gastro cooking, nu era nimeni pe scenă cu nurii la vedere şi nici vreun concert. Noi, bucătarii, suntem un fel de mesageri ai păcii aşa cum sunt chefii de la Tase of Peace. Bucătăria este un mod de a comunica”, ne-a declarat Antonio.

 

Preparate reci
Prima zi a concursului a fost de­dicată preparatelor reci. Cea mai tânără echipă a fost cea a Grupului Şcolar Virgil Măgeanu din Iaşi. Damir Radu, Creciun Maria şi Cruceru Larisa, elevi în clasa a X-a şi a XII-a, coordonaţi de profesoarele lor, au realizat un meniu complet: la gustări reci: sărmăluţe în foi de ceapă, fasole bătută aranjată în forma unei cărţi deschise. Ca preparat de bază au realizat pui cu ananas, iar la desert: şarlotă în trei culori. La categoria profesionişti, Bujdei Ozana a impresio­nat printr-un platou festiv. Echipa Castel a creat un meniu alternativ, prin­tre care amintim terina de fasole bătută în mantie de morcov baby, brânză cu sos tomat şi ierburi aromate, păstrăv rulat cu ardei.

 

Arta carvingului
Arta de a sculpta fructe şi legume este veche de mii de ani, iar începuturile ei se află în Thailanda. Astăzi aceste sculpturi sunt piesa de rezistenţă a multor localuri din toată lumea şi au început să fie apreciate şi în restaurantele noastre. „Este pentru prima oară când introducem la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber secţiunea Carving”, ne-a declarat Radu Zărnescu, coordonatorul proiectului şi cea mai puternică voce de la ACEEA. Printre reprezentanţii de seamă ai acestei secţiuni se află şi Chitic Alexandru în vârstă de 20 de ani, de la Aro Palace din Braşov, student la Facultatea de Alimentaţie şi Turism din Braşov. „Am lucrat cinci zile la piesele pentru concurs. Cea mai simplă lucrare a fost un trandafir sculptat în dovleac, la care am lucrat 25 de minute, iar cea mai complicată a fost un ansamblu de 3 cai pe un suport, la care am lucrat 9 ore. Pentru a le menţine proaspete le-am dat cu aspic, apă şi lămâie şi le-am învelit în folie”, ne-a mărturisit tânărul concurent, care a obţinut două premii întâi la acest concurs.

 

Dulciuri de aur
La categoria creaţie a impresionat Viorica Perju, colaborator în materie de vizual la o patiserie-cofetărie. De altfel, ea este scenograful  Teatrului Luceafărul, din Iaşi. Domnişoara Pogany, realizată din cocă, pe deasupra  marţipan, apoi dată cu un spray cu bronz  alimentar a fost lucrarea care a obţinut Premiul I pentru creaţie. „Acum un an am început să pictez pe prăjituri cu acuarele alimentare. Realizez astfel surprize dulci şi frumoase. Am pictat torturi de nuntă cu temă erotică, marină etc. Fac orice îmi cere clientul”, spune Viorica, în timp ce termină peisajul de pe un tort expus. Din Republica Moldova s-a remarcat Cofetarul Olga Stici care a reprezentat din marţipan o scenă din filmul Shrek. A făcut şi platouri festive cu cinci feluri de prăjituri. De asemenea, a fost apreciată şi pentru compoziţia de pâine Casa moldovenească. Elementele casei au fost rea­lizate dintr-un aluat cu miere, „deoarece acesta se modelează mai bine. Pe deasupra, aluatul a fost dat cu coloranţi alimentari”, ne-a explicat Olga. În ţară a mai participat la concursuri cu această compoziţie din pâine, obţinând întotdeauna aurul.

 

Aplauze pentru „tanti Daria”
La categoria amatori, cel mai în vârstă concurent a fost Daria Vătavu. La cei 93 de ani, „tanti Daria” este cunoscută în lumea bi­sericească a oraşului, ca fiind o bună gospodină. Nu de puţine ori a preparat diverse mâncăruri la ma­rile sărbători bisericeşti. Plăcinţele cu varză, cu brânză, cozonac, ştiucă umplută sunt doar câteva dintre specialităţile Dariei. Ea îşi aminteşte cum într-un  an a făcut de Ziua Mondială a Rugăciunii, 200 de litii pe care le-a aşezat în formă de piramidă şi le-a adus la biserică. La Concursul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Iaşi, la categoria dulciuri şi patiserie, amatori, tanti Daria a obţinut premiul I cu „prăjitura caramel”. După ce au gustat deliciosul desert, membrii juriului au aplaudat-o, iar cheful Sarkis Yacoubian i-a sărutat mâna şi s-a înclinat în faţa ei.

Record mondial
La aproape fiecare ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber s-a stabilit câte un record mondial ce a intrat în Guiness Book. Au fost cel mai mare ou îmbrăcat în zahăr, cea mai mare omletă ţărănească, 210 pui prăjiţi într-o tigaie. La Iaşi s-a stabilit recordul de cea mai mare tocană de pui cu ciuperci, gătită într-o tigaie de 15 metri pătraţi. Delicioasa mâncare a fost preparată de echipele Republicii Moldova şi Taste of Peace din Israel. A fost nevoie de 400 kg de pui, 300 kg de ciuperci, 300 l de ulei, 5 kg de sare, 5 kg de piper, ceapă, ardei şi bulion. După certificarea recordului de World Records Academy, toată tocana a fost oferită publicului aflat în piaţă, care a asistat la prepararea ei.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival culinar