x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Iaşi, Capitala europeană a savorilor

0
Autor: Carmen Dragan Maria Belu 16 Mar 2011 - 21:25
Iaşi, Capitala europeană a savorilor Carmen Drăgan/Jurnalul Naţional

156631-bucate06-07-5.jpgIaşi. Piaţa Unirii. 5 martie. Porumbeii şi-au luat zborul  pentru ca piaţa să se transforme în ge­neroasa gazdă a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, Cupa Moldovei. Aşadar, în zilele de 5 şi 6 martie, Capitala Moldovei a fost pa­radisul aromelor. Ca de fiecare dată neobosiţii organizatori de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ au reuşit să atingă perfecţiunea. „De la etapă la etapă campionatul s-a îmbunătăţit. Oameni din medii socio-culturale diferite, comunică, timp de două zile, prin limbajul mâncării.

Ca şi noutate este faptul că ACEEA va semna un protocol cu Taste of Peace, condusă de Sarkis Yacoubian, echipă ce va deveni membru cu drepturi depline a asociaţiei noastre, lucru ce mă face foarte mândră, acest fapt întărind ce ne-am propus: dialogul profesional şi intercultural. Am discutat cu Ragnar Fridriksson, Office Manager World Association of Chefs Societies – Forumul Mondial al Bucătarilor, şi s-ar părea că se va inventa o poziţie specială pentru ACEEA, singura asociaţie culturală ce este membru asociat în WACS, astfel vom consolida poziţia României pe harta gastronomică a lumii”, ne-a declarat Iulia Drăguţ, preşedinte ACEEA.

 

Juriu
Cei mai pricepuţi bucătari, amatori şi profesionişti, iubitori ai preparatelor culinare s-au adunat în piaţă pentru a-şi arăta talentul. Şi pentru a primi o apreciere cât mai avizată, juriul a fost format din adevăraţi specialişti. La Cupa Moldovei preşedintele juriului a fost Lady Chef a României Cornelia Ghişoi, alături de ea din juriu au mai făcut parte, neobositul Gheorghe Vătafu, Jyrji Yli Uotila (Finlada), Elena Ciobanu (Republica Moldova), Cerasela Lungu (Bella Italia), Sarkis Yacoubian (Israel), Ragnar Fridriksson (Franţa), Maria Burtea (Jurnalul Naţional), Victor Melian (Rent-a-chef), Răzvan Cucui (Bucătăria pentru toţi) şi Iulian Zamfir (Bella Italia).

Amfitrionul evenimentului desfăşurat în Piaţa Unirii din Iaşi a fost, ca de fiecare dată, carismaticul chef Antonio Pasarelli. „Am rămas uimit de ce se întâmplă aici în «Moldavia». Eu cred că Iulia şi Radu au depăşit orice aşteptare de cum s-a dezvoltat acest eveniment. Astăzi, în piaţă au fost peste 1.000 de oameni, care au urmărit un eveniment de gastro cooking, nu era nimeni pe scenă cu nurii la vedere şi nici vreun concert. Noi, bucătarii, suntem un fel de mesageri ai păcii aşa cum sunt chefii de la Tase of Peace. Bucătăria este un mod de a comunica”, ne-a declarat Antonio.

 

Preparate reci
Prima zi a concursului a fost de­dicată preparatelor reci. Cea mai tânără echipă a fost cea a Grupului Şcolar Virgil Măgeanu din Iaşi. Damir Radu, Creciun Maria şi Cruceru Larisa, elevi în clasa a X-a şi a XII-a, coordonaţi de profesoarele lor, au realizat un meniu complet: la gustări reci: sărmăluţe în foi de ceapă, fasole bătută aranjată în forma unei cărţi deschise. Ca preparat de bază au realizat pui cu ananas, iar la desert: şarlotă în trei culori. La categoria profesionişti, Bujdei Ozana a impresio­nat printr-un platou festiv. Echipa Castel a creat un meniu alternativ, prin­tre care amintim terina de fasole bătută în mantie de morcov baby, brânză cu sos tomat şi ierburi aromate, păstrăv rulat cu ardei.

 

Arta carvingului
Arta de a sculpta fructe şi legume este veche de mii de ani, iar începuturile ei se află în Thailanda. Astăzi aceste sculpturi sunt piesa de rezistenţă a multor localuri din toată lumea şi au început să fie apreciate şi în restaurantele noastre. „Este pentru prima oară când introducem la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber secţiunea Carving”, ne-a declarat Radu Zărnescu, coordonatorul proiectului şi cea mai puternică voce de la ACEEA. Printre reprezentanţii de seamă ai acestei secţiuni se află şi Chitic Alexandru în vârstă de 20 de ani, de la Aro Palace din Braşov, student la Facultatea de Alimentaţie şi Turism din Braşov. „Am lucrat cinci zile la piesele pentru concurs. Cea mai simplă lucrare a fost un trandafir sculptat în dovleac, la care am lucrat 25 de minute, iar cea mai complicată a fost un ansamblu de 3 cai pe un suport, la care am lucrat 9 ore. Pentru a le menţine proaspete le-am dat cu aspic, apă şi lămâie şi le-am învelit în folie”, ne-a mărturisit tânărul concurent, care a obţinut două premii întâi la acest concurs.

 

Dulciuri de aur
La categoria creaţie a impresionat Viorica Perju, colaborator în materie de vizual la o patiserie-cofetărie. De altfel, ea este scenograful  Teatrului Luceafărul, din Iaşi. Domnişoara Pogany, realizată din cocă, pe deasupra  marţipan, apoi dată cu un spray cu bronz  alimentar a fost lucrarea care a obţinut Premiul I pentru creaţie. „Acum un an am început să pictez pe prăjituri cu acuarele alimentare. Realizez astfel surprize dulci şi frumoase. Am pictat torturi de nuntă cu temă erotică, marină etc. Fac orice îmi cere clientul”, spune Viorica, în timp ce termină peisajul de pe un tort expus. Din Republica Moldova s-a remarcat Cofetarul Olga Stici care a reprezentat din marţipan o scenă din filmul Shrek. A făcut şi platouri festive cu cinci feluri de prăjituri. De asemenea, a fost apreciată şi pentru compoziţia de pâine Casa moldovenească. Elementele casei au fost rea­lizate dintr-un aluat cu miere, „deoarece acesta se modelează mai bine. Pe deasupra, aluatul a fost dat cu coloranţi alimentari”, ne-a explicat Olga. În ţară a mai participat la concursuri cu această compoziţie din pâine, obţinând întotdeauna aurul.

 

Aplauze pentru „tanti Daria”
La categoria amatori, cel mai în vârstă concurent a fost Daria Vătavu. La cei 93 de ani, „tanti Daria” este cunoscută în lumea bi­sericească a oraşului, ca fiind o bună gospodină. Nu de puţine ori a preparat diverse mâncăruri la ma­rile sărbători bisericeşti. Plăcinţele cu varză, cu brânză, cozonac, ştiucă umplută sunt doar câteva dintre specialităţile Dariei. Ea îşi aminteşte cum într-un  an a făcut de Ziua Mondială a Rugăciunii, 200 de litii pe care le-a aşezat în formă de piramidă şi le-a adus la biserică. La Concursul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Iaşi, la categoria dulciuri şi patiserie, amatori, tanti Daria a obţinut premiul I cu „prăjitura caramel”. După ce au gustat deliciosul desert, membrii juriului au aplaudat-o, iar cheful Sarkis Yacoubian i-a sărutat mâna şi s-a înclinat în faţa ei.

Record mondial
La aproape fiecare ediţie a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber s-a stabilit câte un record mondial ce a intrat în Guiness Book. Au fost cel mai mare ou îmbrăcat în zahăr, cea mai mare omletă ţărănească, 210 pui prăjiţi într-o tigaie. La Iaşi s-a stabilit recordul de cea mai mare tocană de pui cu ciuperci, gătită într-o tigaie de 15 metri pătraţi. Delicioasa mâncare a fost preparată de echipele Republicii Moldova şi Taste of Peace din Israel. A fost nevoie de 400 kg de pui, 300 kg de ciuperci, 300 l de ulei, 5 kg de sare, 5 kg de piper, ceapă, ardei şi bulion. După certificarea recordului de World Records Academy, toată tocana a fost oferită publicului aflat în piaţă, care a asistat la prepararea ei.

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti

(P) Ceasuri barbati: 7 reguli pe care trebuie sa le cunosti
Galerie Foto Orice barbat stilat stie ca nu trebuie sa poarte curea neagra cu pantofi maro, insa putini cunosc regulile fundamentale atunci cand vine vorba despre ceasuri barbati. Se intampla destul de des sa vezi barbati ce poarta...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat de piață  Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Luni seară, cursa de pe Drumul Comorilor a pus în joc o miză importantă, cea de-a doua imunitate a primei etape din Filipine. Cea mai nebună cursă de la capătul pământului a împins spiritul echipelor într-o...

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură

Noi tendințe în teambuilding: jocuri și concursuri în natură
Galerie Foto Turismul are mult de câștigat, în România, din ideile de „teambuilding” ale organizatorilor de evenimente pentru companii. Dacă în anii 2000, până la declanșarea crizei economice, erau preferate zonele...

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană

Carnavalul de la Veneția, nouă secole de tradiție italiană
Galerie Foto Celebrul Carnaval de la Veneția aduce sute de mii de vizitatori, din întreaga lume, în fiecare an, fiind chiar în aceste zile în plină desfășurare. Anul acesta, carnavalul a început pe  8 februarie și se...

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie

AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1 toatã luna februarie
În luna februarie, AntenaPlay difuzeazã gratuit premierele de la Antena 1. Astfel, telespectatorii pot accesa platforma online şi pot viziona, de pe orice dispozitiv, primele patru episoade din cel de-al treilea...

SNAP! revine la Diskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: „Iubim muzica lăutărească!”

SNAP! revine la Diskoteka Festival. Declarația suprinzătoare a trupei: „Iubim muzica lăutărească!”
Galerie Foto SNAP!, grupul muzical german care a împlinit 30 de ani de carieră, este unul dintre numele mari ale line-up-ului DISKOteka Festival 2020. Aceștia sunt așteptați să concerteze, din nou, pe stadionul „Dan...

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”, cel mai așteptat eveniment al anului

Minelli o duce pe Mariola la Romexpo, la „The Concert”,  cel mai așteptat eveniment al anului
„Mariola”, „BO$$”, „My Heart”. Cu siguranță hiturile nu vor lipsi din cel mai tare show pe care Minelli îl va avea pe 30 mai la The Concert, evenimentul care va reuni, timp de 3 zile de poveste, cei mai ur...

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese: “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”

Jurata iUmor, Delia, despre succesul ultimei piese:  “Mă simt mândră că am dus ultima piesă într-un trending în care aparent nu avea nicio șansă”
Galerie Foto Cel mai nou sezon iUmor va avea marea premieră sâmbătă, 22 februarie, de la ora 20:00, la Antena 1, iar Delia, Cheloo și Mihai Bendeac au avut zile de audiții absolut surprinzătoare. Cu provocări nemaintâlnite...

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public

Asia Express- Drumul Comorilor, lider detașat pe toate categoriile de public
Galerie Foto Cea de-a doua ediție premieră a celui mai dur reality-show a continuat aseară cu o cursă plină de adrenalină, la Antena 1. Cele nouă echipe de vedete care au acceptat provocarea Asia Express- Drumul Comorilor...

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi, iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița

Ilona Brezoianu s-a trezit cu un pumn în nas, Ticu Pușcașu a căzut în noroi,  iar Paula Chirilă și Teo Corban au dansat într-o cadă cu struguri, în noul sezon Mangalița
Galerie Foto La filmările pentru cel de-al doilea sezon Mangalița, serialul de comedie care revine, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1, actorii au avut parte de numeroase momente amuzante și de o serie de...

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat

Robbie Williams este tată pentru a patra oară. Copilul s-a născut cu ajutorul unei mame surogat
Robbie Williams şi soţia sa, Ayda Field Williams, au anunţat naşterea unui băieţel, prin intermediul unei mame surogat. Ayda Field a dezvăluit fanilor de pe Instagram naşterea lui Beau Benedict Enthoven...

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița

Paula Chirilă și Cătălina Mihai joacă în noul sezon al serialului de comedie Mangalița
Cel de-al doilea sezon al serialului de comedie Mangalița, care va începe, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 22:30, la Antena 1 aduce, pe lângă personajele consacrate, unele noi. Dana și Svetlana, pe care...

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express

Șeful securității pentru Metallica, The Rolling Stones și Katy Perry se ocupă de securitatea vedetelor din Asia Express
Galerie Foto Culisele din Asia Express, reality show ce revine la Antena 1 sâmbătă, 15 februarie, ora 20.00, sunt la fel de spectaculoase ca ceea ce se vede pe micul ecran. O echipã de peste 200 de oameni lucreazã pentru acest...

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu

Anamaria Prodan, despre cadoul pe care îl primeşte în fiecare an de la soţul sãu
Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri imagini în...

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”

Anamaria Prodan, despre locul din casã în care nu intrã niciodatã: “Mi se face rãu!”
Galerie Foto Cel mai nou reality show ce îi are ca protagonişti pe Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf revine duminicã, de la 19:45, la Antena Stars cu un nou episod în care telespectatorii vor putea urmãri, pas cu pas, ev...
Serviciul de email marketing furnizat de