x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Iată "Gustul Păcii"!

Iată "Gustul Păcii"!

de Maria Belu-Burtea    |    20 Mai 2010   •   00:00
Iată "Gustul Păcii"!
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Un cocteil de ingrediente, o plăcere mai mult decât evidentă de a explica cum se potrivesc anumite fructe sau legume cu friptura, cum friptura trebuie să "respire" ca să aibă savoare... Întregul ritual al chefilor ne-a făcut să-i urmărim cu sufletul la gură cum gătesc.



Pentru prima dată i-am întâlnit la Campionatul de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti, iar mişcările pe care le făceau erau ale unor artişti... Noi ştiam că va fi o echipă formată din bucătari arabi, israelieni şi creştini... Dar am observat patru chefi care ne-au impresionat... Ne-a plăcut ce-am văzut, era altceva... Nimic nu se potrivea cu ce ştiam noi...

CHEFII PĂCII
Abu, Toni, Joachim şi Eitan. Un armean, un creştin, un arab israelian şi un israelian. "Gustul Păcii", o echipă ce a plecat să colinde prin lume şi să facă cunoscut acest gust atât de drag şi atât de departe în lumea lor... Ei l-au simţit primii... "Cheful armean a venit cu ideea", ne spune Eitan. "L-am cunoscut pe cheful arab care m-a încântat. Ce dorim noi? Noi vrem să mergem în toată lumea în echipa asta şi dorim să arătăm cum trebuie folosit cuţitul: doar pentru a prepara mâncare.

Nu pentru război! Iar cu burta plină de mâncare sănătoasă oamenii nu mai au chef de război. Noi, în echipa asta, mergem peste tot, gătim şi ne bucurăm că oamenii vin şi mănâncă ceva gustos. Şi sunt fericiţi. Nu mai vor război!", continuă Eitan. "Fiecare chef are afacerea lui, dar noi vrem să le dăm tuturor oamenilor gustul păcii! Miel umplut cu smochine, struţ cu fructe de cactus, toate însoţite de salate sănătoase făcute din germeni de legume ce conţin toate vitaminele, roşii cherry stropite cu ulei de avocado. Salatele mai conţin peşte, hrean, udate cu nectar de prune amestecat cu puţină votcă", ne mai spune Eitan. Delicios!

SFATURI
După ce juriul a terminat de gustat din preparatele lor, a venit rândul vizitatorilor aflaţi în Piaţa Constituţiei să deguste. Le-a plăcut, iar unii au mai cerut o porţie. Am aflat de la Eitan, cheful israelian, că mama lui este româncă, născută în Paşcani, şi că participă pentru a doua oară la Campionatul de Gătit în Aer Liber. Prima dată a fost la Cluj cu un an în urmă. Noi l-am întrebat cum i se pare mâncarea din România şi dacă i-a plăcut vreun fel în mod special. "Nu este atât de bună ca cea făcută de mama.

Dar preparatele pe care le-am mâncat aici, în Bucureşti, sunt mai bune comparativ cu cele din Cluj. Mi-a plăcut mult salata de vinete coapte, cu ulei şi ceapă alături. A fost foarte bună. De asemenea, mi-au mai plăcut saramura de crap şi costiţa", ne-a spus distinsul nostru interlocutor.

Un sfat pentru bucătarii români? "Ar trebui să aibă mai multă imaginaţie, să gătească mai sănătos şi să folosească mai multe arome. Chiar şi lângă mici dacă pui ceva deosebit alături, spre exemplu o salată, mâncarea din farfurie devine mult mai aromată", conchide Eitan.

ENERGY BOMB
Eitan ne-a mărturisit că dacă va fi solicitat se va întoarce în România pentru a le împărtăşi tinerilor din experienţa sa. Îl rugăm să divulge pentru Jurnalul de bucătărie reţeta salatei preparate în concurs.

"Această salată este delicioasă şi poate fi preparată de oricine doreşte să mănânce ceva cu adevărat savuros. Se iau 200 g de somon proaspăt, se frig pe grătar timp de cinci minute pe o parte şi cinci pe cealaltă, iar după ce se răcesc se rup pur şi simplu cu mâna. 200 g de somon afumat se taie cuburi şi se pun într-un bol la un loc cu peştele fript.

O jumătate de avocado şi un sfert de pepene galben se taie cuburi şi se aşază în bolul cu peştele. Se ia o cutiuţă de smântână dulce, se bate bine, se combină cu o lingură de hrean, o lingură de maioneză light făcută în casă şi cu doi castraveţi muraţi tocaţi cubuleţe. Toată această combinaţie se toarnă în bol şi se amestecă uşor să nu se zdrobească legumele. Se mai adaugă o lingură de oţet balsamic, o lingură de chili dulce şi se amestecă. Salata aceasta se aranjează pe farfurii, deasupra se pune o feliuţă de somon afumat, o lingură de capere şi sâmburi de rodii.

Este foarte uşor de preparat, bogată în omega 3, vitamine şi fiecare înghiţitură este o simfonie de savori. Se poate servi «acompaniată» de şampanie sau de orice vin alb de calitate ce trebuie musai să fie rece."

×
Subiecte în articol: profesionistii