x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Improvizaţii delicioase

Improvizaţii delicioase

de Simona Chiriac    |    23 Aug 2007   •   00:00
Improvizaţii delicioase

Atunci cănd pur şi simplu nu mai ştiţi ce să gătiţi, incercaţi să improvizaţi. Rezultatul s-ar putea să vă uimească atăt pe dumneavoastră, căt şi pe oaspeţii prezenţi la masă.

Frigăruile din carne, legume sau fructe sunt uşor de preparat, arată uimitor de apetisant şi pot fi pregătite după preferinţele fiecăruia. Dacă vrem să fie servite ca fel principal, pot să fie pregătite din orice fel de carne (pui, vită, porc, peşte, chiar şi din carne de vănat). Carnea se porţionează in cubuleţe, se unge cu ulei şi se presară sare şi condimente (boia dulce, cimbru, oregano, chilli, rozmarin etc.), apoi se lasă in frigider, intr-un vas acoperit timp de căteva ore. In felul acesta, carnea va fi fragedă şi nu se va usca in timpul prăjirii. De asemenea, este bine să se intercaleze bucăţile de carne cu feliuţe de legume. Bucăţile de carne aşezate unele lăngă altele nu se vor putea rumeni uniform.


AROME.
Legumele sunt importante pentru că oferă un gust cu totul special frigăruilor. Pe acelaşi beţişor de frigăruie pot fi intercalate mai multe feluri de carne şi legume (ceapă, roşii, ardei graşi, ciuperci, porumb, usturoi). Unele gospodine adaugă chiar şi felii mai groase de lămăie. Nici nu vă puteţi inchipui ce frigăruie aromată se va afla pe farfuria dumneavoastră! Frigăruile se prăjesc pe grătarul incins, intorcăndu-le pe ambele părţi. Cănd sunt gata se pun pe un platou şi se ornează cu salată de legume sau legume proaspete. Vinul se alege in funcţie de tipul de carne folosit. Ca aperitiv, puteţi pregăti frigărui din diverse legume bine condimentate, ce se vor servi cu sosuri mai picante sau iuţi-acrişoare.


DESERT. Pentru desert, cele mai potrivite sunt frigăruile din cubuleţe de fructe proaspete (pepene roşu şi galben, ananas, pere, mere, boabe de struguri, avocado, mango etc.). Pot fi prăjite uşor sau se pot servi ca atare, in sos de ciocolată. De asemenea, fructele pot fi alternate cu brănză tăiată in cubuleţe. Atunci cănd vreţi să vă impresionaţi oaspeţii de la masă, puteţi pregăti frigărui din fructe flambate. Se pot folosi atăt fructe proaspete, căt şi din compot (ananas, portocale, banane, piersici etc). Se presară zahăr pudră şi condimente aromate (scorţişoară, nucşoară, ghimbir etc.), apoi fructele se infig in frigărui, alternăndu-le după preferinţă. Se infăşoară fiecare frigăruie in staniol, după ce a fost unsă cu unt, apoi se frige pe grătar cel mult un sfert de oră. La sfărşit se flambează cu alcool.


Frigărui asortate

● INGREDIENTE: 100 g cărnaţi, 100 g ciuperci, doi ardei graşi, 100 g varză de Bruxelles, 100 g carne de porc, cimbru, oregano, piper, sare.
● PREPARARE: Carnea de porc se porţionează şi se lasă la marinat in frigider timp de căteva ore. Varza de Bruxelles se căleşte foarte puţin in unt (doar căt să se inmoaie). Frigăruile se ung puţin cu grăsime şi se infig alternativ pălăriuţele de ciuperci, feliuţele de ardei, varza de Bruxelles, bucăţelele de carne de porc şi cărnăciorii. Se condimentează cu cimbru, oregano, sare şi piper. Se prăjesc pe grătar, intorcăndu-le pe toate părţile ca să se rumenească bine.

×
Subiecte în articol: carne gastronomie