x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar În dulcele stil interbelic

În dulcele stil interbelic

de Carmen Dragan    |    04 Feb 2010   •   00:00
În dulcele stil interbelic

Să ne întoarcem puţin în timp, să simţim parfumul interbelic... gustând din bucatele lui Bacalbaşa. La 5 februarie - dată la care se împlinesc 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui jurnalist şi scriitor român -, la Hanu' Berarilor Interbelic se lansează "meniul lui Bacalbaşa", inspirat din reţetele propuse de scriitor în cartea sa "Dictatura gastronomică 1501 feluri de mâncare". În atmosfera de epocă creată de arhitectura locului şi muzica vremii vă puteţi bucura de mâncărurile boiereşti, ca în vremurile de altădată.



Bucătarul-şef al restaurantului, Dan Tudor Ţonescu, crede că "bucătăria de astăzi îşi trage seva din reţetele lui Bacalbaşa". În restaurant însă nu se pot face toate minunile culinare pe care le-a descris scriitorul, "pentru că sunt foarte elaborate, ele se adresează mai mult gospodinelor de acasă. Procedurile durează mult mai mult decât are timp clientul să aştepte", cum spune Dan. Din meniul care se va prepara începând cu 5 februarie fac parte frigăruile Aghiuţă, raţa cu varză acră (care este deja în meniu cu denumirea de Mâncarea Berarilor), crapul cu ciuperci, macaroanele gratinate cu brânză dietetică, iar în viitor vor intra coastele prăjite şi frigăruile de pui. Iată cum se prepară frigăruile Aghiuţă: "Tai carnea de porc în bucăţi egale, apoi înfigi aceste bucăţele în frigărui mici, alternând fiecare bucată de carne cu o felie de costiţă afumată. Ungi carnea cu muştar, o tăvăleşti în pesmet pisat, o stropeşti cu unt proaspăt topit şi o pui la foc. Se servesc cu o legumă oarecare". Nici crapul cu ciuperci nu e foarte greu de realizat: "Rumeneşte arpagic, vreo 10-15 bucăţi, adaugă ciuperci, pătrunjel, sare, piper, o foaie de dafin, pune un pahar de vin şi apă. Aşază în acestea crapul tăiat bucăţele. Pune să fiarbă la un foc iute. Când e gata dă la masă şi garniseşte cu felii de franzelă prăjită şi cu felii de lămâie". Poftă bună!

5534-113003-100_0010.jpgIstoric
Hanu' Berarilor Interbelic se află în fosta Casă Bucur, clădire construită în 1914 în stil neoromânesc. I-a aparţinut lui Dumitru Oprea Soare, de unde şi denumirea iniţială de Casa Soare. Pe vremea comuniştilor a fost şi sediu de partid. Este construită după canoanele unei case boiereşti respectabile. Are pivniţă, demisol, parter înalt, mansardă şi pod, iar în curte o grădină superbă. Clădirea este opera arhitectului Petre Antonescu, care a construit, printre altele, Palatul Kreţulescu şi Facultatea de Drept.

Arome de altădată 5534-113004-100_0012.jpg
Pe pereţii restaurantului se află meniuri de la diverse localuri din ţară ce funcţionau în perioada interbelică. Unul dintre ele este cel de la Restaurantul Palace, din Timişoara, realizat cu ocazia celui de-al IV-lea Congres Naţional de Chimie, ce a avut loc în perioada 20-24 mai 1933. Iată ce s-a putut mânca şi bea atunci: ouă ŕ la russe, salată de boeuf, legume asortate cu pateuri, fripturi variate "garni", salate de sezon, parfait şi îngheţate, cafea neagră, vin Aiud, Champagne Mott 1914.

"Reţetele propuse de Constantin Bacalbaşa sunt foarte elaborate, ele se adresează mai mult gospodinelor de acasă. Procedurile durează mult mai mult decât are timp clientul să aştepte"

Dan Tudor Ţonescu - bucătar-şef

×
Subiecte în articol: bucate cercate