x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar În lumea copturilor

În lumea copturilor

de Carmen Dragan    |    02 Feb 2011   •   18:26
În lumea copturilor

149628-bucate03-12-16.jpgPâine, cozonac, plăcinte, turte, tarte, brioşe şi colaci, rumenite la cuptorul din curte, unde de obicei se adunau mai multe vecine, fie la cel mic din casă, sau poate doar coapte pe plită sau la ţest, ori în cuptorul modern, iată copturile cu care românii îşi petrec cele mai importante momente ale vieţii sau îşi înnobilează pur şi simplu masa.

 

 

Combinaţii gustoase
Prin intermediul romanilor au pătruns în Dacia diverse plăcinte şi aluaturi combinate cu numeroase legume, dar şi cu tocături. Tot datorită lor a apărut şi ţestul (oala de pământ cu capac), vasul roman care a permis fierberea şi coacerea. Tot de la romani au învăţat dacii să facă pâine, lipie sau diverse copturi, cu care ne putem lăuda astăzi nu numai în zilele de sărbătoare, ci la toate mesele. De-a lungul timpului ne-am mai inspirat şi de la alte popoare şi am testat în propria bucătărie copturi precum tarta cu salvie, brioşa cu mac sau turtiţele cu vinete, cartofi şi busuioc, combinaţii care ne încântă simţurile.

 

Reţete de succes
Dacă vreţi să încercaţi acasă diverse combinaţii de aluaturi cu alte ingrediente, o soluţie ar fi pâinea de dovleac cu nuci. Aveţi nevoie de 50 g nuci, o linguriţă de nucşoară rasă, trei linguri de zahăr, 100 g nuci, 300 g făină, cam 500 g dovleac tăiat cubuleţe, trei ouă, două linguriţă cu praf de copt şi sare. Dovleacul se coace cam 20 de minute în cuptor. Se face apoi un piure din cubuleţe. Se adaugă zahărul, nucşoara, untul topit, ouăle bătute, făina, nucile tocate şi praful de copt. Se omogenizează bine şi se aşază într-o tavă de chec unsă şi tapetată. Se coace pâinea la foc potrivit până când se rumeneşte. Deşi este un preparat dulce, nu este potrivită pentru tartine dulci. Există şi reţete dietetice, cum ar fi cea de pâine pentru care avem nevoie de două căni de făină albă, două căni făină dietetică, 15 grame drojdie proaspătă, sare, apă călduţă, o lingură ulei de măsline, două linguriţe seminţe de in şi două linguriţe cu ierburi aromatice, cum ar fi rozmarinul sau oregano. Se cerne făina albă, se adaugă făina dietetică, ierburile aromatice, seminţele de in şi un praf de sare. Se amestecă totul cu o lingură de lemn şi în mijloc se pune drojdia şi se adaugă 2-3 linguri de apă. Se topeşte drojdia şi se încorporează făina. Se lasă să dospească maiaua până îşi dublează volumul. Când este gata, se adaugă treptat apa călduţă şi uleiul de măsline şi se frământă până când se obţine un aluat elastic. Într-o formă tapetată cu hârtie de copt se pune aluatul obţinut şi se lasă să dospească până îşi dublează volumul.  Se lasă în cuptor, până când pâinea devine rumenă.

Tartă cu salvie
Pentru aluat avem nevoie de 250 g de făină albă, 100 g iaurt trecut prin sită, 150 g brânză Feta sfărâmată sau telemea, 3 ouă, 200 g unt, 2 liguriţe de sare. Se amestecă făina cu sarea şi se încorporează untul. Se adaugă în iaurt 2 ouă bătute bine şi apoi se adaugă amestecul de făină. Nu se frământă alua­tul prea mult. Apoi se adaugă mazăre, praz tăiat în bucăţele, măsline tăiate mărunt, puţin bicarbonat, apoi se amestecă. Se  unge o tavă rotundă cu unt, se tapetează cu făină, se aşază aluatul, se bate un ou şi se pune deasupra şi se introduce în cuptor. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă să se răcească şi se ornează cu frunze de salvie. Se poate servi cu sos de roşii sau salată de roşii. Sosul de roşii se poate prepara din 100 g unt, o ceapă, un morcov, o ţelină, şase roşii, doi căţei de usturoi, o jumătate de frunză de dafin, o linguriţă de zahăr, sare, piper şi puţin cimbru. Legumele curăţate se dau pe răzătoare şi se calesc în 50 g unt. Se adaugă roşiile curăţate de coaja şi tăiate mărunt, cimbru şi foaia de dafin. Se fierbe sosul 30-35 minute, apoi se trece prin sită, se pune zahărul, se potriveşte de sare şi piper şi se mai dă în clocot.

Chec cu mac
Ingredinete: două căni de făină, două linguriţe de bicarbonat, o linguriţă de praf de copt, un vârf de cuţit de sare, o lingură mare cu seminţe de mac, şase linguri ulei, o ceaşcă zahăr brun, trei linguri zeamă de lămâie, o cană de iaurt gras, două ouă, esenţă de migdale.
Preparare: Se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul alimentar şi sarea, apoi se pun toate peste zahăr.  Într-un castron mare se amestecă până la omogenizare cele 2 ouă, iaurtul, uleiul, zeama şi coaja de lămâie, esenţa de migdale.  Se pune ames­tecul peste făină şi se omogenizează. Se pregăteşte o tavă de cozonac, se unge cu unt şi se tapetează cu făină, apoi se aşază hârtie de copt. Compoziţia se pune în tavă, se presară cu seminţele de mac şi se introduce în cuptorul încins. Se lasă cam 25 de minute sau până când checul capătă o nuanţă arămie pe margini.

Tartă cu legume
Ingrediente: Măsline, porumb, ardei capia, ceapă roşie, usturoi, ciuperci, morcov, pătrunjel, ou, parmezan ras, roşii cherry, ulei de măsline, unt, făină, sare şi piper.
Preparare: Ceapa se spală, se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei de măsline, se adaugă şi usturoiul tocat fin şi se condimentează cu sare şi piper. Când devin sticloase se pun restul legumelor, spălate şi tocate, se călesc puţin, apoi se adaugă soşiile curăţate de pieliţe şi tocate mărunt, se mai lasă câteva minute şi se dau deoparte. Se­parat se amestecă untul, cu făina şi cu parmezanul. Se unge o formă de tartă cu unt, se tapetează cu făină. Se toarnă legumele călite, se adaugă apoi aluatul uşor fărâmicios, se bate un ou şi se toarnă în compoziţie, iar pe deasupra se rade parmezan, apoi se dă la cuptor. Tarta este delicioasă cu sos de ardei iute preparat din roşii, ardei capia, usturoi, 3-4 ardei iuşi, sare şi piper.

Turtiţe cu vinete şi busuioc
Ingrediente: un kg de făină, 30 g droj­die, o linguriţă de sare, o lingură de ulei, 500 ml apă călduţă, 200 g vinete, 200 cartofi, busuioc.
Preparare: Pentru aluat se amestecă făina, drojdia, sarea şi  uleiul. Se adaugă din când în când câte puţină apă călduţă. Se fră­mân­tă bine aluatul, cam 30 de minute, după care se lasă să crească aproximativ o oră sau până când devine pufos. Cartofii se curăţă, se fierb şi se face un piure din ei. Vine­tele se taie cubuleţe, se călesc puţin, apoi se adaugă în aluat şi se ames­tecă bine. La final se presară în aluat şi busuioc proaspăt tocat.
Cu un sucitor se întinde câte o bucată din aluat şi i se dă  formă rotundă, cu dia­metrul cam cât palma întinsă. Turti­ţe­le astfel formate se pun pe o tavă un­să cu unt şi se coc în cuptor. La ţară turtele se coc pe plită. Se prepară mai repede decât pâinea şi o înlocuiesc perfect.

×
Subiecte în articol: culinar