x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

În ospeţie la vrednicii rucăreni

0
Autor: Tudor Cires 22 Apr 2010 - 00:00
În ospeţie la vrednicii rucăreni Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Pe-un picior de plai,/ Pe-o gură de Rai... între muncele, pe malul Dâmboviţei, la Rucăr. Acolo vă invit, dragii mei, ca s-o cunoaşteţi pe cea mai nevârstnică dintre gospodinele satului, Ştefania - sau Ştefi, cum îi spun părinţii - o fetişoară de numai 4 ani (aţi citit bine), care deja a început, pic cu pic, să înveţe rosturile bucătăriei.

Ei, acum să nu vă aşteptaţi să vă facă un cozonac ori măcar o mămăligă! Nu, Ştefi doar dă ajutor, după puteri, mamei şi tatei - Cristianei şi lui Cătălin Folea. Şi, cu siguranţă, ea este "mascota" şi norocul celor care ţin, la Rucăr, Roata Norocului. Că e aşa o arată şi faptul că echipa formată din cei trei a câştigat, la concursul "O masă într-o farfurie" de la Rucăr, Premiul de Excelenţă, intrând în concurs nu doar cu cea mai diversificată ofertă culinară, ci şi cu o prezentare tradiţională a reţetelor, care s-au dovedit deosebit de gustoase.

SIMPLITATEA BUCĂTĂRIEI TRADIŢIONALE
"Ţinând cont că Paştele abia a trecut, ne-am gândit să aducem nişte bucate aşa cum le făceau bunicii noştri: mămăligă în pături, drob de miel, varză cu ciolan, urzici cu mămăligă şi cu hrean", a început a ne arăta Cristiana Folea bunătăţile de pe masă.

"Am pregătit o ruladă cu ciuperci de pădure, un cotlet de miel cu piure de cartofi şi zeamă de sfeclă roşie, salată de ţelină şi varză roşie, care dă o savoare deosebită bucatelor. De asemenea, am pregătit o plăcintă cu urdă şi stafide, specifică zonei noastre, precum şi o ruladă din legume, brânzeturi cu carne de curcan."

Nouă, dintre toate bucatele aşezate pe masă, ne-au făcut cu ochiul... urzicile. "Se culeg plantele tinere, se spală foarte bine, se opăresc, se aruncă apa şi se pun la fiert cu sare şi puţin mălai, cam o jumătate de oră. Când sunt gata se iau la frecat cu un făcăleţ special, care are în capăt nişte cruci, şi se freacă bine, bine. Este un mixer manual, rudimentar. Se leagă cu ceapă călită, se amestecă, se face un rântaş, din apă cu făină, dacă este nevoie, şi se serveşte cu un ou deasupra, cu hrean şi mămăligă, toate aşezate în interiorul mămăligii."

Şi că tot veni vorba de mămăligă - pentru mămăliga în pături, altă specialitate locală, mămăliga se taie în trei, ca un blat de tort. Primul strat se umple cu brânză, al doilea cu ciuperci, ardei şi legume, iar deasupra se presară brânză rasă şi se dă la cuptor.

La patru mâini
În bucătăria familiei Folea se găteşte "la patru mâini"... "Eu îmi ajut soţia la gătit pentru că noi iubim gastronomia şi mâncarea sănătoasă", îmi spune Cătălin Folea. "Participăm la multe târguri şi festivaluri cu reţetele noastre, pregătite din brânză, legume şi carne. Mâncarea este naturală, plină de vitamine şi îţi dă o anume poftă de viaţă", mai spune, specificând că "specialitatea bărbaţilor este friptura, fie că e la cuptor sau la grătar, mai ales când avem oaspeţi deosebiţi". Deserturile sunt însă apanajul soţiei, care e încântată ori de câte ori găteşte o plăcinta cu brânză de casă sau "o pereche" de papanaşi, cu dulceaţă de afine.

Din nou, despre covrigi
La Rucăr, fiecare familie are propria reţetă de covrigi. Nu se putea ca la familia Folea să nu fie la fel! "La un kg de covrigi, se pun 10 ouă şi un kg de făină. Este un pic mai greu de executat, pentru că se frământă mult până ce aluatul este foarte afânat, uşor de modelat, se rulează, se taie rondele, se prind capetele se pun la fiert 5 minute, se dau imediat la cuptorul special. Pe deasupra se dau cu gălbenuş şi zahăr."

Citeşte mai multe despre:   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Anamaria Prodan, imagini inedite în Milano. „E prima oarã când fac asta!”

Anamaria Prodan, imagini inedite în Milano. „E prima oarã când fac asta!”
Galerie Foto Duminicã, 1 martie, de la 19:45, la Antena Stars, în cadrul reality show-ului Prodanca şi Reghe. Preţul succesului, telespectatorii vor putea urmãri imagini inedite cu Anamaria la Milano şi Firenze, unde aceasta a ...

Mihai Bendeac a plâns la finalul unui număr de la iUmor: “Mi-a plăcut foarte mult, dar nu pot să vorbesc acum”

Mihai Bendeac a plâns la finalul unui număr de la iUmor:  “Mi-a plăcut foarte mult, dar nu pot să vorbesc acum”
Galerie Foto Adrian Stoica, concurentul român stabilit în Italia de 23 de ani, a reușit ca la sfârșitul momentului său de pe scena iUmor din ediția a doua să îi facă pe Mihai Bendeac și pe Dan Badea să...

Vedetele Asia Express se întrec într-un concurs de miss: ”Era ca un latino lover, toate fetele au leșinat”

Vedetele Asia Express se întrec într-un concurs de miss:  ”Era ca un latino lover, toate fetele au leșinat”
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, cele 8 perechi de vedete rămase în cursa celui mai dur reality show vor continua traseul Asia Express pe Drumul Comorilor, în cea de-a treia etapă din Filipine. Plecarea în cursă va...

(P) Recomandarea săptămânii. Simona Bișboacă, noua Ana Aslan a României

(P) Recomandarea săptămânii. Simona Bișboacă, noua Ana Aslan a României
Galerie Foto România încă mai are genii. O cercetătoare din Oradea, Simona Bișboacă, seamănă izbitor cu celebra Ana Aslan. Nu fizic, ci prin ceea ce descoperă. Are invenții și premii internaționale, pentru...

5 moduri de a reduce stresul financiar

Stresul este considerat de Organizația Internațională a Muncii ca principala boală a secolului 21. O componentă importantă a acestuia o reprezintă stresul financiar, pentru că relația pe care o avem cu banii...

Happy Channel le oferã telespectatorilor porţie dublã din serialele lor preferate

Happy Channel le oferã telespectatorilor porţie dublã din serialele lor preferate
Galerie Foto             Pe 8 martie, postul de televiziune Happy Channel împlineşte patru ani de când a intrat pe piaţa televiziunilor dedicate femeilor, patru ani de...

Prințul Harry a vrut să fie prezentat doar cu prenumele la un eveniment oficial

Prințul Harry a vrut să fie prezentat doar cu prenumele la un eveniment oficial
Prinţul Harry a participat la Edinburgh, la unul dintre ultimele sale evenimente oficiale în Marea Britanie în calitate de membru senior activ al familiei regale. Înainte de a urca pe scenă pentru a ține un di...

George Tănase revine la iUmor în calitate de invitat special: “iUmor ar trebui să fie bacalaureatul în umor”

George Tănase revine la iUmor în calitate de invitat special:  “iUmor ar trebui să fie bacalaureatul în umor”
Cel mai așteptat show de umor continuă sâmbătă, 29 februarie, de la ora 20:00, la Antena 1. George Tănase va deschide cea de-a doua ediție iUmor și este pregătit să stea iar față în față cu Delia, Cheloo...

Nico și Andra părăsesc competiția Asia Express- Drumul Comorilor Emisiunea, lider detaşat de audienţã

Nico și Andra părăsesc competiția Asia Express- Drumul Comorilor  Emisiunea, lider detaşat de audienţã
Galerie Foto Marți seară, cursa pentru ultima șansă din cea de-a doua etapă din Filipine a oprit drumul unei echipe în competiția Asia Express - Drumul Comorilor. Soarta lui Nico și a fiicei sale, Andra, a depins de culoarea ...

Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre căsnicia Andreei Bălan

Ce spune Adriana Bahmuțeanu despre căsnicia Andreei Bălan
Despărțirea dintre cântăreața Andreea Bălan și soțul său, George Burcea, suscită interesul fanilor, colegilor și prietenilor, mai ales după ultimele dezvăluiri privind dependența lui de droguri. Cuplul...

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro

Cel mai mare diamant din România, de vânzare. Licitația de Bijuterii în valoare de 2 milioane de euro
Galerie Foto Cel mai mare diamant, ce a ieșit vreodată la vânzare în România, este scos la licitație. Briliantul de circa 8,59 carate este estimat între 45.000 și 65.000 de euro și este expus la Palatul...

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă

Aseară, pe Antena 1, Asia Express - Drumul Comorilor, lider de piață. Diseară, echipele se luptă în cursa pentru ultima șansă
Galerie Foto Cursa de pe Drumul Comorilor a continuat luni seară la Antena 1 cu un traseu lung care a avut ca ultim punct de oprire Manila. După o zi plină de provocări și momente tensionate, cea de-a doua imunitate a etapei a f...

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay

Speak și Ștefania comentează episoadele din Asia Express pe AntenaPlay
DeSpeak firu-n patru este proiectul pe care Speak și Ștefania l-au dezvoltat împreună cu AntenaPlay, ca urmare a participării lor în cadrul celui de-al treilea sezon Asia Express. Fiecare episod al show-ului este...

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său

Văduva lui Kobe Bryant îl acuză pe proprietarul elicopterului prăbușit de moartea soțului său
Văduva celebrului baschetbalist american Kobe Bryant, care s-a părbușit cu elicopterul luna trecută în California, l-a acționat în judecată pe proprietarul aparatului de zbor, potrivit The Guardian. În a...

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști

„Early booking” în zonă de carantină? Pierdere 100%, pentru turiști
Industria ospitalității are cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de Coronavirus, care deja se profileză, după ce Italia a luat măsuri drastice, duminică. Agențiile de turism au anunțat că nu le pot da...
Serviciul de email marketing furnizat de