x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Incepe postul Crăciunului

Incepe postul Crăciunului

de Veronica Bectas    |    11 Noi 2007   •   00:00
Incepe postul Crăciunului

Ştiaţi că la 14 noiembrie incepe Postul Naşterii Domnului? Nuuu? E, acum ştiţi! Ştiam şi eu, numai că nu mi-am inchipuit că poate stărni atăta panică. Chiar groază!

Ştiaţi că la 14 noiembrie incepe Postul Naşterii Domnului? Nuuu? E, acum ştiţi! Ştiam şi eu, numai că nu mi-am inchipuit că poate stărni atăta panică. Chiar groază!

Prietena mea Draga a venit mai mult decăt ingrozită pentru că intrăm in post! Ei şi, ce-i cu asta?, i-am spus eu. Ce, ai uitat să găteşti, să faci minuni din legume şi fructe? Treptat, fruntea i se lumină şi trecurăm la o cafeluţă de relaxare şi limpezire a situaţiei cumplit de tensionate. Măi, fato! Nu-ţi dai seama că acum, in perioada asta, poate o gospodină adevărată să-şi etaleze talentul?! Păi, ai uitat cănd pui pe masă minune de măncărică din dovlecei cu chifteluţe din soia, d’alea grozave din care faci tu, de nu recunoaşte nimeni inlocuirea cărnii cu soia, cănd faci tu, pentru sămbătă şi duminică, scrumbie in pergament sau plachie de crap, de mor de poftă jumătate dintre vecini, ei, cum e, dragă?! Şi, vrei să-mi spui că ai un reţetar minuscul? Tu?!

Draga mă privea din ce in ce mai increzătoare. Se scutură ca de fiori şi-mi spuse că nu-şi dă seama ce o apucase. Imi mai zise că, in magazin, la coada de la păine, intălnise pe vecina de la trei, care-i spunea cu groază că intrăm in post şi că ce-o să mai gătească ea, pentru că ai ei nu mănăncă decăt carne şi brănzeturi. Atăt de speriată era vecina de la trei, incăt ii indusese şi ei starea de panică. Nu-mi venea să cred şi, pentru că tot eram la o cafeluţă, i-am tras un perdaf şi i-am spus că, atunci cănd se instalează bătrăneţea, panica işi face de cap. Draga a percutat rapid, arsă de ciupitură, şi mi-a zis că-mi va demonstra ea ce poate.

Aşa te vreau, Drago! Şi, cănd a dat să plece, i-am zis că ar putea să mă ajute să prepar ceva pentru cuscrul meu, care trebuia să mănănce numai legume fierte. Draga şi-a indreptat spatele şi a ieşit pe uşă cu aerul unui general plin de răni, care a reuşit să obţină un armistiţiu. Ce-mi veni cu cuscru’ nu ştiu, dar imi trebuia un motiv care să justifice intr-un fel măncărimile de degete şi imboldurile pe care le aveam. Mi-am zis că n-ar strica să incep o intrare in subiect, uşoară pentru inceput. Buuun! Deci, chitită pe lucruri mari! M-am infipt in frigider şi am scos cutiile cu legume. Instalate pe masa din bucătărie, cutiile trebuia să-mi ofere tot ce m-ar inspira pentru o creaţie culinară deosebită. Aş! Toate erau nişte obscure legume: dovlecei, roşii, ţeline, ardei graşi - galbeni şi verzi - morcovi, mărar şi pătrunjel. Ptiu! Nimic deosebit! Elanul mi se pleoştise! Dar nu trebuia să arăt asta! Musai trebuia să prepar ceva! Mă enerva semnalul subliminal pe care mi-l transmisese Draga! Ia te uită, dragă, cum se transmit ideile proaste şi panica fără rost!

Ajutor de la ranita! Pe uşă işi făcu apariţia Draga, mă intrebă ce fac şi se oferi să m-ajute. S-a dus la cămară, a scos patru cartofi, două cepe, un borcan cu fasolică verde, o căpăţănă de usturoi, ce mai calea-valea, tot ce trebuia să caut eu in cămara mea. Cu toate legumele inşirate pe masă, ne-am apucat să le curăţăm şi să le pregătim pentru a face o minunată măncărică. Fără carne, evident! Am curăţat, am tocat, am fiert, am combinat, am adăugat, am sărat şi piperat, am usturoiat...

La sonerie, bing-bang! Aud ca prin vis. Mă ridic cu greu din fotoliul in care adormisem şi deschid. La uşă, Draga, speriată pentru că nu-i răspundeam. Ce-i cu tine, dragă, de nu răspunzi? Sun de cinci minute! Ţi-e rău? Mă uit la ea şi clipesc des ca să o văd mai bine.

Hai să bem o cafea, da’... o faci tu, că eu sunt adormită şi obosită! Pănă acum, cănd m-ai deranjat cu soneria, preparam amăndouă o măncărică de legume. De post, tu!

Măncare de legume

Ingrediente: două cepe, trei roşii, doi ardei graşi, un morcov, trei cartofi, fasole fideluţă, o sfeclă roşie mică, usturoi, sare, piper, mărar, pătrunjel, cimbru.

Preparare: morcovul şi cartofii se pun la fiert. Sfecla se fierbe separat. Ceapa tocată şi ardeii feliuţe se inăbuşă cu puţină apă, se adaugă fasolea, roşiile descojite, tăiate felii, morcovul şi cartofii fierţi, curăţaţi şi tăiaţi bucăţi, sfecla tăiată cubuleţe, usturoi tăiat, sare, piper, cimbru. Se dă la cuptor incins 15 minute. Se ornează cu verdeaţă.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end dragă