x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Începutul primăverii...mereu dulce

Începutul primăverii...mereu dulce

de Maria Belu-Burtea    |    08 Apr 2010   •   00:00
Începutul primăverii...mereu dulce

Povestea dulciurilor a început în Bucureşti pe la 1774, când în presa vremii se pomeneşte de un cofetar Gheorghe, dar şi de o cofetăreasă Paraschiva, care, trăind şi adaptându-se Orientului, cele mai multe dulciuri pe care le făceau erau baclavalele şi sarailiile, ce "pluteau" în apă de trandafiri.

Bucureştiul s-a dovedit a fi un vad bun pentru cofetari şi aflăm că pe aici a poposit un cofetar renumit, Emil Frederic. Acesta, după ce a colindat întreaga lume, a ales să trăiască pe plaiurile mioritice, lucrând pentru casele Capşa şi Fialkowsky. El scria la vremea respectivă despre roadele pământului: "Prin câte ţări am umblat, nicăieri n-am găsit bogăţie de fructe şi aşa variate ca la noi. Avem aici variaţiuni de fructe de care nici nu se ştie în alte ţări".

C.C. Giurescu scria în presa vremii că "cele de dulce ale noastre am împrumutat şi altora, bunăoară ungurilor cuvântul dulceaţă, alături de neaoşul - tot românesc - prăjitură; şi aici, ca peste tot, românul a sfinţit pe ce-a pus mâna".

PRĂJITURILE DE AZI
Sofisticate, dulci, unele dintre ele chiar dificil de preparat! Cele de la cofetărie sunt din prafuri, arată senzaţional, dar... doar atât! Noi vă invităm să faceţi dulciuri în casă, pentru că reţetele prăjiturilor cu care încercăm să vă convingem de spusele noastre sunt sănătoase şi uşor de preparat.

 

Prăjitură cu mere şi fulgi de ovăz
Ingrediente: 6 mere, 60 g făină, o linguriţă de scorţişoară, 100 g unt, 120 g zahăr tos, 100 g fulgi de ovăz, două ouă, 100 g seminţe de dovleac, 4 kiwi, o linguriţă cu praf de copt, sos de ciocolată.

Preparare: Merele, se curăţă şi se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari sau se taie cubuleţe. Ouăle se mixează într-un bol cu zahărul tos până îşi dublează volumul. Se adaugă praful de copt, scorţişoara, untul şi făina. Se presară fulgii de ovăz şi merele, seminţele de dovleac şi se amestecă. Se întinde compoziţia obţinută într-o tavă tapetată cu hârtie de copt presărată cu făină, şi se coace 30 de minute. Se porţionează, se serveşte cu sos de ciocolată şi felii de kiwi.

 

Pişcoturi cu căpşune
Ingrediente: 150 g făină, 220 g unt, 80 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, 25 ml lapte dulce, două albuşuri, 350 g ciocolată neagră, 300 ml frişcă, 100 g migdale, 400 g căpşune, un sfert de linguriţă cu sare.
Preparare: Într-un bol se mixează albuşurile împreună cu jumătate din zahărul tos şi sarea până devin ca o spumă. Într-un bol separat se mixează untul cu restul de zahăr tos şi un pliculeţ de zahăr vanilinat. Se adaugă albuşurile mixate şi făina, se mixează până se omogenizează şi aluatul obţinut se introduce într-un pistol pentru fursecuri. Se toarnă bastonaşe pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduc în cuptorul încins şi se coc 5-10 minute la foc mediu. Se topeşte la bain-marie frişca cu 200 g ciocolată neagră, se răceşte, apoi se umplu două câte două pişcoturile. Se decorează cu ciocolata rămasă şi se servesc cu o salată de căpşune şi migdale.

 

Clătite cu căpşune
Ingrediente: 4 ouă, 300 ml lapte dulce, 300 g făină, un pliculeţ praf de copt, 150 g zahăr tos, două pliculeţe zahăr vanilinat, 200 g ciocolată neagră, 300 ml frişcă, 400 g căpşune, o gutuie, o portocală, o lingură cu rom, ulei pentru prăjit.
Preparare: Gutuia se curăţă de puf şi căsuţa cu seminţe, se spală şi se taie cubuleţe. Se topesc 50 g zahăr tos într-o crăticioară, se adaugă gutuia şi sucul de portocală. Se fierb 10 minute, amestecând din când în când, se adaugă romul şi se mai ţine pe foc 2 minute. Zahărul tos rămas se mixează împreună cu ouăle, praful de copt şi laptele dulce rece, apoi se amestecă bine cu făina şi se mai mixează 2 minute. Ciocolata neagră se rupe bucăţele şi se fierbe la bain-marie împreună cu frişca. Când s-a îngroşat sosul, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Se toarnă din aluat într-o tigaie unsă cu ulei, se coc clătitele pe rând, apoi se servesc cu gutuia prăjită, căpşunile şi sosul de ciocolată.


Cremă de cartofi dulci cu bezele
Ingrediente: un kilogram cartofi dulci, 4 portocale, 50 g zahăr brun, 50 g unt, două pliculeţe zahăr vanilinat, un vârf de linguriţă cu pudră de ananson, două albuşuri, 100 g zahăr tos, 200 g ciocolată albă, 200 g coacăze roşii.
Preparare: Cartofii dulci se curăţă de coajă, se spală, se taie bucăţi şi se fierb 15 minute. Se scot cu o spumieră şi se pasează. Se amestecă bine cu zahărul brun, untul, pudra de anason şi se lasă să se răcească. Albuşurile se mixează cu zahărul tos până îşi dublează volumul şi se întăresc. Se pune compoziţia într-un pistol pentru fursecuri şi se toarnă grămăjoare pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul încins cu focul dat la minimum şi cu uşa întredeschisă. Se coc până se usucă şi se desprind de pe hârtie, apoi se lasă la răcit. Se pune crema de cartofi în pahare, deasupra ciocolată albă rasă, coacăze roşii şi bezele.

●Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: caiet de retete