x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Îngheţata care dă căldură

Îngheţata care dă căldură

de Tudor Cires    |    10 Feb 2012   •   21:00
Îngheţata care dă căldură

Cunosteam, prin 1998, la Saint-Tropez, un tip genial care inventase un aparat de inghetata la cornet. Lumea il stia de pictor si de fost luptator in Rezistenta franceza si-i spunea Popoff. Cand, prin anii ’50, a scos prima data inghetatele acelea lungi de 14 centimetri, botezate imediat 'Popoff', ziaristii Coastei de Azur au descoperit ca omul care reusise sa starneasca interesul lui Picasso si pe cel al lui Brigitte Bardot e... roman! George Cotos.

Episodul a ramas necunoscut in Romania trecuta, unde inghetata comunista purta numele 'Polar' sau 'Doina' si care, in general, placea. Tonetele aveau in fata o bucata de bordura, pe care copiii se urcau ca sa primeasca, direct din cutii de carton, portia de bucurie dulce si de neuitat. Habar n-am cum au trecut anii aceia, cu bine si cu rau, dar azi, copilul din mine se redesteapta de fiecare data cand ma aflu in fata unei portii de inghetata. Si vara, si iarna. Am spus... iarna?

Daca vara acopera o fireasca necesitate, pe timpul iernii, inghetata e, deja, o chestiune de rafinament. Gurmetul il sfideaza pe gurmand, salonul de restaurant inghite toneta de inghetata, gelateria aspira cofetaria. In Centrul Vechi al Bucurestiului, Adrian Balaci stie toate astea si de aceea nu se teme pentru viitor. S-a hotarat sa porneasca afacerea lui cu inghetata in plina criza economica, iar daca iarna nu-i ca vara, putin ii pasa, pentru ca isi vinde marfa la fel de bine, oricand.

O vizita la magazinul sau din Centrul Vechi, candva sediul unei consignatii si-apoi al unei dughene de vise, are darul sa ma faca sa inteleg cum poti trai astazi, ca om normal si cu talent, din munca cinstita.

Mai intai, nu pot trece cu vederea ca, dupa ce a vazut lumea, romanul a invatat sa compare si sa aleaga. Daca are un ban in buzunar, nu mai mananca inghetata pe strada, ci la restaurant, si nu obligatoriu ca desert. Sorbetul de lamaie, de exemplu, e servit intre felurile de mancare. Apoi, mai observ ca romanul vrea sa incerce mereu ceva nou, cum ar fi o aroma sau o forma mai neobisnuita de inghetata.

Acceptand provocarea de a fi pe placul oamenilor care au mai gustat inghetata si in Franta, si in Italia, Adrian Balaci s-a pus pe treaba si a inventat cateva creme de gheata la care Bucurestiul se uita prin vitrina gelateriei sale de pe Covaci cu ochi pofticiosi. Sunt inghetatele de tei, de ceai japonez, speciala de capsuni sau de afine, de pepene galben, de sampanie roze, de lichior, de votca, de susan, de mac, de negrilica, de levantica... A testat si inghetata de rosii, si pe cea de sparanghel...

Imaginatia lui pare a nu avea limite. Doar inghetata de carne si din peste, ca la japonezi, n-a facut Adrian. Inca... Ingredientele folosite sunt 100% naturale si cat mai proaspete, iar procedeul de preparare e acelasi ca acum 60 de ani, la rece si fara pasteurizare, concept pe care gelatierul il numeste 'Fresh Vintage'. Acest 'nou in vechi' se vede cel mai bine la pralinele cu exterior rece, tare si interior cremos, care, prin contrast, da senzatia de cald. Paradoxal, nu? O inghetata care... incalzeste! Unde? La Delicii...

Anul acesta, daca va gasi un botanist care sa-l ajute, Adrian Balaci va scoate cate o inghetata noua, saptamanal, in acord cu perioada de inflorescenta a plantelor. Despre sine crede ca e un om care face ce-i place. Prefera inghetata de vanilie, dar adora povestea gianduiei, inghetata tipic italiana, facuta pe baza de pulbere de alune de padure, fructe folosite de piemontezi, in timpul unei crize economice, drept inlocuitor pentru boabele de cacao. 'E o poveste de viata, nascuta in nevoie, ca multe alte lucruri bune', imi spune Adrian Balaci, si zambetul sau ma convinge sa-i dau dreptate.

Gelato sau sorbeto?
Adrian Balaci face, la el in atelier, doua tipuri de 'inghetata': gelato si sorbeto. Gelato contine putin unt. Din acest motiv si datorita temperaturii mai ridicate la care este tinuta, crema nu devine solida si este maleabila, in comparatie cu inghetata normala. In plus, gelato este mai dens si nu contine aer. Sorbeto, in schimb, nu contine lapte si este, intr-un fel, varianta de post pentru gelato, putand avea nenumarate arome de fructe sau de ciocolata. Deoarece nu contin conservanti, gelato si sorbetto au o valabilitate de maximum sapte zile.

Inghetata de ceai verde (Matcha Pudra)
Ingrediente: 250 ml lapte, 150 g zahar, un varf de cutit de sare, 500 ml smantana 32%, 10 g ceai verde Matcha, 6 galbenusuri de ou.
Preparare: Incalziti laptele, zaharul si sarea intr-o oala medie. Se pune smantana intr-un castron mai mare, se adauga ceaiul sub forma de pudra si se amesteca. Se pun galbenusurile de ou intr-un castron si se bat. Se toarna amestecul cald peste galbenusurile de ou, putin cate putin, amestecand constant. Se toarna tot amestecul rezultat inapoi in oala si se pune la foc mic, amestecand constant, pana amestecul se ingroasa. Se toarna tot amestecul printr-o sita si se amesteca impreuna cu smantana (care contine deja ceaiul pudra) pana cand crema rezultata este spumoasa si pudra de ceai s-a dizolvat.

Se amesteca tot continutul, tinand vasul pe un pat de gheata, pana ce compozitia se raceste. Puneti la frigider, iar dupa aproximativ o ora scoateti si amestecati. Aceasta operatiune se repeta de aproximativ patru ori. In final se pune la congelator, de unde se scoate si se amesteca o data la 30 de minute, asezandu-l de fiecare data din nou in congelator. Aceasta operatiune se repeta de patru ori.

×
Subiecte în articol: culinar jurnalul de duminică