x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ingrediente ce definesc bucătăria Malaysiei

0
Autor: Simona Chiriac 26 Noi 2008 - 00:00

Bucătăria malaysiană este de fapt rezultatul unei alchimii între diferite stiluri culinare. Surprinzător, atunci când guşti dintr-un preparat malaysian porneşti de fapt într-o călătorie culinară care te poartă prin India, Thailanda, China, Nyonya şi Borneo. Multiculturalitate şi diversitate de arome: acestea sunt caracteristicile ei importante. În interiorul bucătăriei malaysiene se disting mai multe stiluri culinare, în funcţie de ingredientele principale folosite: Masak Lernak (nucă de cocos), Masak Pedas (ardei iuţi), Masak Assam (tamarind), Masak Merah (sos de roşii), Masak Hitam (sos de soia dulce), Masak Assam Pedas (combinaţie de tamarind şi ardei iuţi).




Diversitate

Indiferent de stilul culinar, orezul este un ingredient de bază în majoritatea preparatelor. Se poate fierbe, înăbuşi sau prăji. Se serveşte ca atare sau se combină cu lapte de cocos, condimente sau ierburi aromate. După ce se fierbe, se scurge şi se bate foarte bine, până când se obţine consistenţa unei paste. Se înveleşte în fâşii de frunze de banan sau palmier, apoi se lasă la aburi. Pacheţelele se servesc sub formă de desert sau aperitiv. În mai toate gospodăriile, orezul fiert în vase mari se păstrează în butoiaşe de lemn şi se ia din el, după trebuinţă, cu ajutorul unui polonic improvizat dintr-o jumătate de nucă de cocos. "Nasi goreng" (orez prăjit) se poate servi în orice moment al zilei, deşi în trecut era preparatul cu care se începea orice zi. Ca şi atunci, cel mai bun este orezul prăjit ce a rămas din ziua precedentă de la masa copioasă. Se mai adaugă, de regulă, sos de soia, usturoi, haşme (specie de ceapă măruntă cultivată pentru foi) şi ceapă verde. "Nasi Lemak" este o altă reţetă savuroasă cu orez, care are printre ingrediente lapte de cocos, anghinare, felii de castravete, ouă fierte tare, toate învelite într-o frunză de banan. "Bubur merah bubur putih" este un preparat cu caracter ritual, ce are două culori distincte: alb şi roşu (obţinut din amestecul orezului cu lapte de cocos, frunze de pandanus, sare şi zahăr de palmier). Se serveşte doar în cazuri excepţionale, atunci când oamenii au scăpat dintr-un mare necaz sau pericol, iar norocul le surâde din nou. Pentru a ţine departe de casă spiritele rele, se rostesc incantaţii în cadrul unei ceremonii cu totul speciale.

Dificil sau uşor?

Tăiţeii, fie că sunt din orez, grâu sau chiar fasole verde, se transformă din ingrediente în preparate de sine stătătoare. Se pot adăuga legume, tofu, calamar, crevete, ardei iuţi, castravete, usturoi, ceapă verde, limete şi ierburi aromate. Sosurile sunt uşoare, dulci-acrişoare,  având la bază tamarind, lapte de cocos şi chili. În timpurile moderne, tăiţeii nu mai necesită atât de multă muncă ca odinioară. Este suficient un drum până la magazin, şi asta graţie japonezului Momofuku Ando. El a inventat tăiţeii instant, gata de folosit în orice reţetă. Se spune chiar că turiştii asiatici care pleacă în vacanţă în Europa strecoară în bagaje câteva cutii cu astfel de tăiţei, pentru orice eventualitate.

Jom Nasi Goreng / Orez prăjit în stil malaezian

Ingrediente: 250 g orez spălat şi scurs, 4 ardei iuţi proaspeţi tăiaţi bucăţi, 4 haşme tocate, un căţel usturoi tăiat în sferturi, 80 g fasole verde, 60 g anghinare uscată fără cotor, 3 linguri ulei, o linguriţă sare, 60 g crevete tigru, 5 fire de ceapă verde, 5 frunze de coriandru, 100 g carne de pui.

Preparare: Se fierbe orezul şi se lasă să se răcească (puteţi să-l fierbeţi chiar cu o zi înainte). Se pisează ardeii iuţi, haşmele şi usturoiul într-un mojar. Se taie fasolea verde mărunt, se prăjesc crevetele, carnea de pui, anghinarele şi ceapa verde în ulei până ce se închide la culoare, apoi se lasă la scurs. Se adaugă mai mult ulei în tigaia wok. După ce s-a încins uleiul se adaugă ardeiul iute, haşmele şi usturoiul pisaţi şi prăjiţi până ce se încorporează aromele. Se toarnă apoi peste fasole. Când este pe jumătate fiartă, după 3 minute, se adaugă şi orezul. Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă crevetele, canea de pui, anghinarele, ceapa verde prăjite şi sarea, amestecând bine. Acest preparat reprezintă două porţii, iar cantitatea de orez poate fi modificată în funcţie de gust, asiaticii mănâncă mai mult orez, iar europenii mai puţin.

Mee goreng / Tăiţei de grâu condimentaţi şi prăjiţi

Ingrediente: 500 g tăiţei galbeni din grâu, 300 g crevete decorticate, 125 ml apă, 6 linguri de ulei, doi căţei de usturoi pisaţi, o lingură de sos de soia, 250 g calamar tăiat în bucăţi, 300 g Choi Sum (se aseamănă foarte mult cu lemongrass-ul), 200 g muguri de fasole, sare; pentru sos: 10 ardei iuţi uscaţi, doi ardei iuţi roşii, proaspeţi, o ceapă tocată.

Preparare: Se sărează capetele de crevete şi se lasă la marinat timp de 10-15 minute. Se clătesc, apoi se mixează împreună cu 125 ml apă. Se strecoară printr-o sită şi se păstrează lichidul. Într-un mojar se pisează ardeii uscaţi, cei proaspeţi şi ceapa. Se încinge ulei într-o tigaie wok, se adaugă usturoiul, sosul picant şi se lasă pe foc până când se simte aroma. Se adaugă capetele de crevete mixate, sosul de soia, calmarul şi restul crevetelor. Se pun mai întâi codiţele şi apoi frunzele de Choi Sum şi se amestecă bine. Se clătesc tăiţeii foarte uşor, se adaugă în wok, se amestecă şi se prăjesc timp de cinci minute, apoi se pun mugurii de fasole şi se sărează. Se serveşte imediat după ce mugurii de fasole sunt gata.

Kway teow Goreng / Tăiţei de orez prăjiţi cu vită

Ingrediente: 800 g tăieţei de orez, 250 g crevete tigru, 250 g carne vită, 200 g spanac de apă, 200 g muguri de fasole, 10 g arpagic, 5 g usturoi pisat, 5 ml sos de stridii, o lingură jumătate sos de soia negru, 5 linguri ulei; pentru pasta picantă: 8 ardei iuţi picanţi, 4 ardei iuţi proaspeţi, o ceapă tăiată mărunt, un căţel de usturoi tăiat în sferturi.

Preparare: Se zdrobesc într-un mojar ardeii iuţi, ceapa şi usturoiul. Se încinge uleiul într-o tigaie wok şi se prăjeşte pasta picantă până când se simte aroma. Se adaugă carnea de vită şi se amestecă. Se pun sosul de soia şi crevetele şi se mai lasă câteva minute pe foc. Se adaugă tăiţeii şi se amestecă bine. Se prăjesc spanacul şi mugurii de fasole până când legumele sunt făcute, rămânând totuşi puţin crocante.

Sfat: Când se prăjesc, tăiţeii trebuie lăsaţi pe foc unu-două minute înainte de a adăuga fiecare ingredient.
Citeşte mai multe despre:   pană,   verde,   orez,   fasole,   ingrediente,   iuţi,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie

Cel mai mare operator de turism din lume ar urma să reia zborurile din 17 iunie
Grupul german TUI, cel mai mare operator de turism din lume, intenționează să reia zborurile către destinațiile de vacanță din această vară începând cu 17 iunie, când Germania are programată ridicarea...

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania

UPDATE Prințul Joachim și-a cerut scuze publice pentru participarea la o petrecere în Spania
Prinţul Joachim al Belgiei, diagnosticat cu COVID-19 după ce a participat la o petrecere într-un oraș carantinat din Spania, și-a cerut scuze publice, transmite people.com. "Vreau să vă cer iertare pentru faptu...

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie

100 de sfaturi utile pentru amenajarea locuinței, atunci când ai un animal de companie
Nu mai reprezintă o surpriză pentru nimeni faptul că mulți dintre noi nu concep viața de familie fără un animăluț de companie, în aproximativ 70 de milioane de locuințe din toată Europa existând cel puțin...

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021

Festivalurile Electric Castle și Jazz in the Park amânate pentru 2021
Organizatorii festivalurilor Electric Castle și Jazz in the Park, programate inițial pentru vara acestui an în județul Cluj, au anunțat că amână manifestările pentru anul viitor, din cauza...

Bulgarii așteaptă turiștii români

Bulgarii așteaptă turiștii români
Galerie Foto Litoralul bulgăresc, aflat în plină expansiune în ultimii ani, așteaptă inclusiv turiști din România, chiar dacă în această perioadă sunt în vigoare restricții la întoarcerea în țară. Vecinii noștri se...

Drumeții, rafting și plutași

Drumeții, rafting și plutași
Galerie Foto Bucovina este locul ideal pentru vacanțe în izolare. Foarte multe pensiuni pot găzdui grupuri mici de persoane, iar o vacanță în familie beneficiază, astfel, de confortul distanțării față de ceilalți...

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor

Grecia relaxează restricţiile antiepidemice în cazul hotelurilor
Grecia a relaxat, luni, restricţiile antiepidemice impuse hotelurilor, în contextul planului de iniţiere a sezonului estival în două săptămâni, relatează agenţia Associated Press. Măsurile antiepidemice au...

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale

Canapeaua ta va arăta ca nouă dacă vei folosi aceste soluţii naturale
Mai mult ca oricând, acum facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne "curăţa” trupul şi sufletul, în speranţa că vom primi binecuvantarea divină. Casa şi gospodăria trec şi ele în această perioadă...

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci

5 Cele mai bune îngrăşăminte naturale pentru plantele din ghiveci
Plantele din ghiveci au nevoie de fertilizatori pentru a se dezvolta, mai ales dacă sunt cumpărate de la magazin. Şi asta deoarece rezerva de fertilizator a unui sol de flori de calitate superioară, care este...

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate

Cum trebuie plantate și îngrijite frumoasele mușcate
Este perioada în care cei pasionați de plante își înfrumusețează balcoanele și terasele, astfel că mușcatele vă pot zâmbi necondiționat de fiecare dată când poate sunteți triști. Fie că ați...

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”

Peste 30 de vedete TVR participă la campania în care Ziua Copiilor durează o lună Din 30 mai până în 30 iunie, TVR „DĂ RESTART COPILĂRIEI”
Anul acesta, Ziua Internaţională a Copilului are o semnificaţie aparte la TVR. Dacă până acum, de 1 iunie, TVR şi-a deschis larg porţile pentru copiii de toate vârstele cărora le-a oferit petreceri, jocuri,...

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător

11 Sfaturi de organizare pentru grădinarii începător
S-a demonstrat științific faptul că persoanele care trăiesc într-o zonă bogată în vegetație au toate condițiile să-și îmbunătățească sănătatea fizică și mentală, iar 30% dintre cei care locuiesc...

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei

Sfaturi pentru plantarea, înmulțirea și îngrijirea lavandei
Oricine poate avea în propria grădină câteva fire de lavandă. Important e să-ți dorești, iar apoi, după ce lavanda va înflori, știm bine câte întrebuințări poate avea. Este o plantă aromatică foarte...

Cum se însămânțează și se întreține gazonul

Cum se însămânțează și se întreține gazonul
Cui nu ii place verdele ? Mai ales că poluarea e la tot pasul, o fâșie de gazon într-o curte, fie ea cât de mică, poate să vă aducă zâmbetul pe față în fiecare dimineață. Amestecurile de iarbă, adică...

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1

Niculina Stoican, Maria Buzã şi Anda Ghiţã se alãturã reality show-ului matrimonial Mireasa, de la Antena 1
Galerie Foto Cea mai nouã galã a emisiunii Mireasa a venit cu o veste foarte importantã pentru bãieţii care au pornit în competiţie cu gândul de a-şi gãsi sufletul pereche, de a lupta pentru a-l cuceri şi de a câştiga ma...
Serviciul de email marketing furnizat de