x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ingredientul-minune

Ingredientul-minune

de Simona Chiriac    |    12 Noi 2007   •   00:00
Ingredientul-minune

Incet, dar sigur, cartofii s-au strecurat in toate gospodăriile şi sunt de foarte multe ori la indemăna tuturor atunci cănd masa trebuie pregătită foarte uşor şi rapid.



Incet, dar sigur, cartofii s-au strecurat in toate gospodăriile şi sunt de foarte multe ori la indemăna tuturor atunci cănd masa trebuie pregătită foarte uşor şi rapid.

Acum mai bine de 500 de ani, atunci cănd primii cartofi au trecut oceanul şi au ajuns pe coastele Europei, nimeni nu işi imagina că ei vor stărni o adevărată "revoluţie", foarte multe dintre preparatele de astăzi avănd ca ingrediente principale cartofii. Pot fi serviţi copţi, prăjiţi sau fierţi, sub formă de supă, ciorbă, garnitură pentru fripturi, umplutură pentru plăcinte etc. Important este că ei vă vor asigura energia de care aveţi nevoie datorită conţinutului ridicat de fibre, vitamine şi minerale. Şi cum intotdeauna in cămară vei avea la indemănă cel puţin căţiva cartofi, ei pot fi mereu soluţia de rezervă. Iar dacă şi reţetele sunt simple şi rapid de preparat, nici nu mai trebuie să stai pe gănduri. Masa e aproape gata!


IDEI. "Cartofii cu praz şi rozmarin" pot fi o alegere "condimentată". Cartofii tăiaţi in felii foarte subţiri se prăjesc intr-o tigaie cu ulei şi unt impreună cu prazul tăiat rondele, adăugăndu-se o cană cu supă de pui, o cană cu vin sec, rozmarin, sare şi piper. Sunt gata atunci cănd s-au inmuiat şi a scăzut sosul. Pentru "chifteluţele de cartofi" se bat cu mixerul două ouă, cam 300 g de cartofi fierţi şi pasaţi, o jumătate de cană cu făină, o linguriţă şi jumătate de praf de copt şi sare. Se toarnă cu linguriţa din compoziţie intr-o tigaie cu ulei incins şi se prăjesc.


ALTERNATIVE. Dacă nu sunteţi adeptul cartofilor prăjiţi puteţi să incercaţi un "sufleu de cartofi". Se amestecă un kilogram de cartofi fierţi şi pasaţi impreună cu 150 g parmezan ras, două ouă bătute şi condimente. Se pune compoziţia intr-un vas de Jena, se rade deasupra brănza cheddar şi se lasă in cuptor la 350 grade C. Dacă aveţi la indemănă un grătar puteţi pregăti "pacheţele de cartofi". Intr-o tigaie se topeşte unt şi se adaugă puţin pătrunjel tocat şi coajă de lămăie, sare şi piper. Se ia tigaia de pe foc şi se tăvălesc in acest sos cartofii roşii tăiaţi in sferturi. Se aşază această compoziţie pe bucăţi duble de folie de aluminiu, se răsucesc bine la capete ca să nu iasă sosul şi se lasă pe grătar pănă cănd se inmoaie cartofii. Pentru reţeta de "cartofi cu surprize" veţi avea nevoie de un cartof uriaş cu tot cu coajă. După ce se coace in cuptorul cu microunde timp de 5-7 minute la temperatura maximă, i se taie partea superioară şi se scobeşte miezul. Acesta se pasează impreună cu o lingură de unt şi se pune la loc in cartof. Deasupra se presară şunculiţă prăjită tocată mărunt. Se pune din nou cartoful in cuptorul cu microunde timp de un minut. Se rade deasupra brănză şi se serveşte.


Cartofi aromaţi

● INGREDIENTE: patru cartofi de mărime medie, două linguri de unt, un sfert de linguriţă de busuioc sau oregano uscat, patru linguri de parmezan ras, paprika.
● PREPARARE: Se freacă cartofii cu o perie şi se taie in două pe lungime. Se topeşte untul şi se tăvălesc jumătăţile de cartof. Se presară busuioc, parmezan şi paprika. Intr-un vas de Jena sau de sticlă se pun cartofii aşezaţi in cerc şi se aşază in cuptorul cu microunde sau in cuptor. Se intorc din cănd in cănd pănă cănd se inmoaie şi pot fi străpunşi de dinţii unei furculiţe. Se servesc cu smăntănă proaspătă.

×
Subiecte în articol: cănd gastronomie cartofi cartofii