x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Inima spectacolelor

0
12 Sep 2007 - 00:00

Colosseumul din Roma a devenit cu timpul simbolul Imperiului Roman, fiind una dintre cele mai mari construcţii din perioada Antichităţii. Incepută de Impăratul Vespasian in anul 70 d.Hr. edificarea ei a fost incheiată zece ani mai tărziu de către Titus.

Colosseumul din Roma a devenit cu timpul simbolul Imperiului Roman, fiind una dintre cele mai mari construcţii din perioada Antichităţii. Incepută de Impăratul Vespasian in anul 70 d.Hr. edificarea ei a fost incheiată zece ani mai tărziu de către Titus. Peste 50.000 de spectatori asistau la luptele gladiatorilor - "munera" - sau la intrecerile, numite "venatio", in care se vănau animale sălbatice aduse tocmai din Africa (rinoceri, hipopotami, elefanţi, girafe, lei, pantere sau leoparzi). Unele dintre aceste spectacole erau imganizate de către Traian in anul 107 cu prilejul cuceririi Daciei. Atunci s-au intrecut, pe parcursul a 123 de zile, 10.000 de gladiatori şi au fost vănate peste 11.000 de animale.

După secolul al VI-lea, Colosseumul s-a adaptat şi el schimbărilor o dată cu inălţarea unei biserici şi a unui cimitir in spaţiul ocupat inainte de arenă. Arcadele au fost folosite pentru a adăposti magazii şi ateliere, iar in anul 1200 amfiteatrul a fost fortificat şi transformat de către familia Frangipani in castel. Papa Sixtus al V-lea intenţiona să-l transforme in fabrică de lănă, iar Cardinalul Altieri ar fi dorit ca arena să găzduiască lupte cu tauri, proiecte care au fost insă abandonate cu uşurinţă. De-a lungul timpului incendiile, cutremurele, dar şi oamenii care au folosit fragmente din ziduri pentru a-şi inălţa casele au lăsat urme adănci pe "trupul", astăzi mai firav, al amfiteatrului.

Regal culinar

O invitaţie la masă intr-o casă italiană va atrage după sine un adevărat spectacol gustativ care incepe cu aperitivele - "antipasti" - şi continuă cu "primo", primul fel de măncare. Acesta constă in principal din paste, risotto, gnocchi sau supă. La al doilea fel, "secundo", se aduc pe masă măncăruri din carne de porc, vită sau pui, dar şi peşte (mai ales in zonele care se află in apropierea mării). "Contorno", un fel intermediar, este alcătuit din salate sau legume preparate in diverse moduri, fiind urmat de "formaggio" şi "frutta" - diferite sortimente de brănză şi de fructe servite impreună. Masa se va termina obligatoriu cu o cafea şi un "digestivo" - un lichior (grappa, amaro, limoncello).

Risotto milanez

Ingrediente: un litru de supă, un sfert de linguriţă de pudră de şofran, 75 g de unt, o ceapă de mărime medie foarte fin tocată, 300 g orez arborio, 120 ml vin alb sec, 115 g brănză parmigiano reggiano foarte fin rasă.

Preparare: Se pune mai intăi supa la fiert. Şofranul se dizolvă in 120 ml de supă şi se lasă deoparte. Intr-o tigaie se topesc 45 g de unt, iar cănd incepe să facă spumă se adaugă ceapa. Se amestecă cu o lingură de lemn timp de căteva minute pănă cănd ceapa se inmoaie. Se adaugă orezul şi se amestecă. Se toarnă vinul şi se aşteaptă pănă cănd se evaporă. Se adaugă 600 ml de supă, apoi se presară sare şi piper. Se amestecă foarte bine ca să nu se prindă orezul. Cănd acesta a absorbit lichidul, se mai adaugă supă. Se procedează similar, pănă cănd orezul s-a transformat intr-o pastă. Se adaugă şofranul diluat, iar după 10 minute se pun 30 g de unt şi brănza rasă. Se amestecă in continuare şi se mai adaugă supă dacă este nevoie. Orezul trebuie să fie al dente, nu foarte moale.

Paste cu şuncă şi brănză

Ingrediente: 5 linguri de ulei de măsline, 115 g şuncă neafumată, piper roşu măcinat, 450 g paste, 50 g brănză pecorino romana rasă.

Preparare: Intr-o tigaie se incinge uleiul şi se adaugă şunca. Se presară piper roşu şi se ţine pe foc pănă cănd şunca devine maronie. Pastele se fierb al dente intr-o oală cu apă clocotită in care s-a adăugat sare şi puţin ulei. Cănd sunt gata se scurg de apă şi se lasă intr-un bol. Se adaugă şunca şi brănza şi se amestecă foarte bine. Se serveşte imediat.

Supă de linte

Ingrediente: 250 g linte uscată, 5 linguri de ulei de măsline, doi căţei de usturoi tocaţi, un fir de ţelină tocat, 100 g morcovi tăiaţi in cubuleţe, două linguri de sos de roşii, 3 căni de supă, 100 g paste, două linguri de pătrunjel proaspăt tocat, sare şi piper măcinat.

Preparare: Se curăţă lintea, se spală şi se lasă la uscat. Intr-o oală se pun şase căni de apă rece şi lintea. După ce clocoteşte apa se mai lasă pe foc incă o jumătate de oră, apoi se ia oala de pe foc. Intr-o tigaie se incing trei linguri de ulei de măsline. Se adaugă usturoiul şi se ţine pănă cănd işi schimbă puţin culoarea. Se pun in continuare ţelina, morcovii şi roşiile. Se amestecă des. Se adaugă lintea cu tot cu apă, supa (două căni sau mai mult, in funcţie de căt de groasă trebuie să fie supa). Se aduce la fierbere, se sărează şi se mai ţine aproximativ 10 minute. Se adaugă pastele, se lasă să se inmoaie, apoi se presară piperul măcinat şi se toarnă două linguri de ulei de măsline. Se presară pătrunjel şi se serveşte caldă.

Panforte

Ingrediente: 125 g migdale, 74 g alune, 235 g coajă de lămăie tocată, 60 g făină, o linguriţă de scorţişoară măcinată, o jumătate de linguriţă de cuişoare măcinate, o jumătate de linguriţă de coriandru măcinat, o jumătate de linguriţă de nucşoară măcinată, o optime de linguriţă de piper alb măcinat, 185 g de miere, 60 g zahăr, zahăr pudră.

Preparare: Migdalele şi alunele se prăjesc intr-o tavă in cuptor, se indepărtează coaja şi se sfărămă. Intr-un vas, pe foc, se combină zahărul cu mierea. Se amestecă pănă cănd zahărul se topeşte. Intr-un bol se amestecă migdalele, alunele, coaja de lămăie, făina şi toate condimentele. Se adaugă compoziţia de miere şi se amestecă foarte bine. O formă rotundă, cu diametrul de 20 cm, se unge cu unt, apoi se tapetează cu o foaie de copt. Se adaugă compoziţia obţinută. Se lasă in cuptorul preincălzit la 190°C pănă cănd devine aurie. Se scoate din cuptor, se răstoarnă din formă şi se pudrează cu zahăr.

Citeşte mai multe despre:   pană,   intr-o,   supă,   cănd,   amesteca,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19

Facebook va sprijini presa cu încă 100 milioane de dolari, în timpul crizei COVID-19
Compania Facebook donează încă 100 milioane de dolari pentru a sprijini presa în timpul crizei, primii bani urmând să ajungă în 50 de redacţii din SUA şi Canada. Facebook Inc. a anunţat, luni, că va invest...

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori

Teledonul Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, urmãrit de peste 6.6 milioane de telespectatori
Galerie Foto Teledonul Români Împreunã, transmis în direct, vreme de 6 ore, simultan pe 5 canale tv,  Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, fiind totodatã şi cea mai lungã transmisiune tv de acest tip...

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California

Trump a anunțat că SUA nu vor plăti paza pentru ducii de Sussex, mutați recent în California
SUA nu vor plăti pentru asigurarea protecţiei ducilor de Sussex, prinţul Harry şi soţia sa Meghan, care au ajuns zilele trecute în California, a declarat preşedintele american Donald...

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea

Rețeta pentru chifteluțe suedeze de la Ikea
Ambasada Suediei la București dezvăluie rețeta pentru chifteluțele suedeze de la Ikea. "Te aşteaptă încă o săptămână grea de muncă de pe canapea ? Suntem alături de tine (cu gândul) şi dorim să te aju...

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport

Din 30 martie, Observatorul Antenei 1 va avea şi rubricã de sport
Galerie Foto Începând de luni, 30 martie, Observatorul de la ora 19.00 va avea și o rubrică de sport. Echipa se consolidează cu nume importante din jurnalismul sportiv pentru a le aduce telespectatorilor Antenei 1 informații de...

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici

Peste 2.6 milioane de Euro s-au strâns în cadrul teledonului Români Împreunã, organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape şi suma nu se opreşte aici
Galerie Foto Zi încãrcatã de emoţie ieri în platoul Antena Group, de unde a fost transmis în direct, simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, teledonul Români...

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii

Lecție de solidaritate la Antena 3: Teledonul care a mobilizat și a unit românii
Galerie Foto Vedete, proprietari de mari afaceri, dar și foarte mulți oameni obișnuiți, care au simțit că au posibilitatea să doneze bani pentru a ajuta dotarea sistemului sanitar din România, au contribuit la strângerea,...

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Galerie Foto Cum vom ieși din perioada de izolare este întrebarea de pe buzele tuturor, în această perioadă. Sedentarismul, combinat cu stresul și cu o eventuală bulimie ar fi combinația cea mai nocivă, dar există și alte...

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile
Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă apariția tuturor titlurilor pe o perioadă de timp nedeterminată.   „Ca urmare a situației actuale suntem nevoiți să vă informăm în mod oficial...
Serviciul de email marketing furnizat de