x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Inima spectacolelor

0
12 Sep 2007 - 00:00

Colosseumul din Roma a devenit cu timpul simbolul Imperiului Roman, fiind una dintre cele mai mari construcţii din perioada Antichităţii. Incepută de Impăratul Vespasian in anul 70 d.Hr. edificarea ei a fost incheiată zece ani mai tărziu de către Titus.

Colosseumul din Roma a devenit cu timpul simbolul Imperiului Roman, fiind una dintre cele mai mari construcţii din perioada Antichităţii. Incepută de Impăratul Vespasian in anul 70 d.Hr. edificarea ei a fost incheiată zece ani mai tărziu de către Titus. Peste 50.000 de spectatori asistau la luptele gladiatorilor - "munera" - sau la intrecerile, numite "venatio", in care se vănau animale sălbatice aduse tocmai din Africa (rinoceri, hipopotami, elefanţi, girafe, lei, pantere sau leoparzi). Unele dintre aceste spectacole erau imganizate de către Traian in anul 107 cu prilejul cuceririi Daciei. Atunci s-au intrecut, pe parcursul a 123 de zile, 10.000 de gladiatori şi au fost vănate peste 11.000 de animale.

După secolul al VI-lea, Colosseumul s-a adaptat şi el schimbărilor o dată cu inălţarea unei biserici şi a unui cimitir in spaţiul ocupat inainte de arenă. Arcadele au fost folosite pentru a adăposti magazii şi ateliere, iar in anul 1200 amfiteatrul a fost fortificat şi transformat de către familia Frangipani in castel. Papa Sixtus al V-lea intenţiona să-l transforme in fabrică de lănă, iar Cardinalul Altieri ar fi dorit ca arena să găzduiască lupte cu tauri, proiecte care au fost insă abandonate cu uşurinţă. De-a lungul timpului incendiile, cutremurele, dar şi oamenii care au folosit fragmente din ziduri pentru a-şi inălţa casele au lăsat urme adănci pe "trupul", astăzi mai firav, al amfiteatrului.

Regal culinar

O invitaţie la masă intr-o casă italiană va atrage după sine un adevărat spectacol gustativ care incepe cu aperitivele - "antipasti" - şi continuă cu "primo", primul fel de măncare. Acesta constă in principal din paste, risotto, gnocchi sau supă. La al doilea fel, "secundo", se aduc pe masă măncăruri din carne de porc, vită sau pui, dar şi peşte (mai ales in zonele care se află in apropierea mării). "Contorno", un fel intermediar, este alcătuit din salate sau legume preparate in diverse moduri, fiind urmat de "formaggio" şi "frutta" - diferite sortimente de brănză şi de fructe servite impreună. Masa se va termina obligatoriu cu o cafea şi un "digestivo" - un lichior (grappa, amaro, limoncello).

Risotto milanez

Ingrediente: un litru de supă, un sfert de linguriţă de pudră de şofran, 75 g de unt, o ceapă de mărime medie foarte fin tocată, 300 g orez arborio, 120 ml vin alb sec, 115 g brănză parmigiano reggiano foarte fin rasă.

Preparare: Se pune mai intăi supa la fiert. Şofranul se dizolvă in 120 ml de supă şi se lasă deoparte. Intr-o tigaie se topesc 45 g de unt, iar cănd incepe să facă spumă se adaugă ceapa. Se amestecă cu o lingură de lemn timp de căteva minute pănă cănd ceapa se inmoaie. Se adaugă orezul şi se amestecă. Se toarnă vinul şi se aşteaptă pănă cănd se evaporă. Se adaugă 600 ml de supă, apoi se presară sare şi piper. Se amestecă foarte bine ca să nu se prindă orezul. Cănd acesta a absorbit lichidul, se mai adaugă supă. Se procedează similar, pănă cănd orezul s-a transformat intr-o pastă. Se adaugă şofranul diluat, iar după 10 minute se pun 30 g de unt şi brănza rasă. Se amestecă in continuare şi se mai adaugă supă dacă este nevoie. Orezul trebuie să fie al dente, nu foarte moale.

Paste cu şuncă şi brănză

Ingrediente: 5 linguri de ulei de măsline, 115 g şuncă neafumată, piper roşu măcinat, 450 g paste, 50 g brănză pecorino romana rasă.

Preparare: Intr-o tigaie se incinge uleiul şi se adaugă şunca. Se presară piper roşu şi se ţine pe foc pănă cănd şunca devine maronie. Pastele se fierb al dente intr-o oală cu apă clocotită in care s-a adăugat sare şi puţin ulei. Cănd sunt gata se scurg de apă şi se lasă intr-un bol. Se adaugă şunca şi brănza şi se amestecă foarte bine. Se serveşte imediat.

Supă de linte

Ingrediente: 250 g linte uscată, 5 linguri de ulei de măsline, doi căţei de usturoi tocaţi, un fir de ţelină tocat, 100 g morcovi tăiaţi in cubuleţe, două linguri de sos de roşii, 3 căni de supă, 100 g paste, două linguri de pătrunjel proaspăt tocat, sare şi piper măcinat.

Preparare: Se curăţă lintea, se spală şi se lasă la uscat. Intr-o oală se pun şase căni de apă rece şi lintea. După ce clocoteşte apa se mai lasă pe foc incă o jumătate de oră, apoi se ia oala de pe foc. Intr-o tigaie se incing trei linguri de ulei de măsline. Se adaugă usturoiul şi se ţine pănă cănd işi schimbă puţin culoarea. Se pun in continuare ţelina, morcovii şi roşiile. Se amestecă des. Se adaugă lintea cu tot cu apă, supa (două căni sau mai mult, in funcţie de căt de groasă trebuie să fie supa). Se aduce la fierbere, se sărează şi se mai ţine aproximativ 10 minute. Se adaugă pastele, se lasă să se inmoaie, apoi se presară piperul măcinat şi se toarnă două linguri de ulei de măsline. Se presară pătrunjel şi se serveşte caldă.

Panforte

Ingrediente: 125 g migdale, 74 g alune, 235 g coajă de lămăie tocată, 60 g făină, o linguriţă de scorţişoară măcinată, o jumătate de linguriţă de cuişoare măcinate, o jumătate de linguriţă de coriandru măcinat, o jumătate de linguriţă de nucşoară măcinată, o optime de linguriţă de piper alb măcinat, 185 g de miere, 60 g zahăr, zahăr pudră.

Preparare: Migdalele şi alunele se prăjesc intr-o tavă in cuptor, se indepărtează coaja şi se sfărămă. Intr-un vas, pe foc, se combină zahărul cu mierea. Se amestecă pănă cănd zahărul se topeşte. Intr-un bol se amestecă migdalele, alunele, coaja de lămăie, făina şi toate condimentele. Se adaugă compoziţia de miere şi se amestecă foarte bine. O formă rotundă, cu diametrul de 20 cm, se unge cu unt, apoi se tapetează cu o foaie de copt. Se adaugă compoziţia obţinută. Se lasă in cuptorul preincălzit la 190°C pănă cănd devine aurie. Se scoate din cuptor, se răstoarnă din formă şi se pudrează cu zahăr.

Citeşte mai multe despre:   pană,   intr-o,   supă,   cănd,   amesteca,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple

Sfaturi utile: Cum puteți economisi energie și reduce factura la încălzire prin câteva metode simple
Galerie Foto Încălzirea acoperă un procent important în bugetul de cheltuieli al unei familii în sezonul rece. Termoizolarea pereților reprezintă măsura cu cel mai mare impact în factură, ce poate conduce la economii de...

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy

Ariana Grande, acuzată de plagiat cu o săptămână înainte de premiile Grammy
Împotriva vedetei pop Ariana Grande a fost depus joi un denunţ pentru plagiat, în care se arată că piesa ei de succes ''7 Rings'', nominalizată la înregistrarea anului în cadrul premiilor Grammy, conţine strofe...

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor

Ducii de Sussex nu sunt doriți de canadieni. Aceștia nu vor să plătească pentru șederea cuplului regal în țara lor
Cei mai mulţi dintre canadieni nu doresc să plătească cheltuielile de şedere în ţara lor a ducilor de Sussex, prinţul Harry şi Meghan Markle, inclusiv cele privind securitatea cuplului princiar, potrivit unui...

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului

Anamaria Prodan revine la Antena Stars cu reality show-ul Prodanca şi Reghe. Preţul succesului
Galerie Foto Dupã mini seria Prodanca şi Reghe, viaţa în Dubai, difuzatã în exclusivitate la Antena Stars anul trecut, îndrãgita familie Prodan-Reghecampf revine pe micile ecrane cu un nou reality show – Prodanca şi...

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa

Sibiul va concura pentru cea mai bună destinație turistică din Europa
Sibiul a fost nominalizat să concureze în acest an pentru cea mai bună destinaţie turistică europeană, după ce în 2007 a fost primul oraş din România cu statutul de Capitală Culturală Europeană şi în 2019...

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze

Sicriul lui Johnny Hallyday, transferat într-un cavou din Antilele franceze
Sicriul celebrului rocker francez Johnny Hallyday a fost transferat într-un cavou definitiv din cimitirul Lorient de pe insula Saint-Barthelemy din Antilele franceze, în apropierea mormântului unde a fost înhumat...

In memoriam Cristina Țopescu

In memoriam Cristina Țopescu
Televiziunea Română regretă dispariţia jurnalistei Cristina Țopescu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o ediție specială in memoriam.   Cristina Țopescu  va rămâne veşnic în...

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză

Premierul britanic Boris Johnson vrea să slăbească dar nu poate renunța la brânză
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat că doreşte să slăbească în 2020, dar nu va lua parte la ''Veganuary'' - o practică populară de a adopta o alimentaţie vegană în luna ianuarie - întrucât ar...

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu

Noi destinaţii turistice în judeţul Sibiu
Albota este localitatea care atrage un număr din ce în ce mai mare de turişti, în zona Sibiului, după ce aici au fost amenajate, din iniţiativă privată, o păstrăvărie şi locuri de cazare la standarde...

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda

Insula Phuket, cea mai mare destinație turistică din Thailanda
Insula Phuket este cea mai mare din Thailanda, situată în sudul țării, pe coasta de vest a Mării Andaman, din Oceanul Indian, fiind legată de continent prin două poduri. Este una din cele 76 de regiuni sau...

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor

„Alpii Transilvaniei”, pe lista New York Times a celor 52 de locuri de vizitat în 2020. Lista completă a destinațiilor
Publicația New York Times a realizat o listă cu 52 de locuri care merită vizitate în 2020. În topul țărilor cu destinații care trebuie văzute măcar o dată în viață se află și România, cu „Alpii...

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună

Miliardar japonez caută parteneră să-l urmeze, la propriu, pe Lună
Un miliardar japonez căută o parteneră care să-l urmeze pe Lună şi, deşi pare o propunere romantică, este vorba de o ofertă concretă care implică un periplu real plin de aventuri, relatează...

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel

Serialul Vis de iubire va putea fi urmãrit la Happy Channel
Galerie Foto      Din 22 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la 20:00, Happy Channel le aduce telespectatorilor unul dintre cele mai apreciate seriale turceşti ale momentului, Vis de iubire. Protagonistul serie...

Xtra Night Show revine la Antena 1

Xtra Night Show revine la Antena 1
Galerie Foto Emisiunea Xtra Night Show revine pe micul ecran diseară, 13 ianuarie, de la ora 23:30, la Antena 1. Subiectele momentului, invitați interesanți, materiale în exclusivitate sunt, și în acest sezon, ingrediente...

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară: “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”

Mukinka, câștigătorul iUmor, a devenit tată pentru prima oară:  “Am izbucnit în lacrimi de fericire în plină stradă”
Galerie Foto             Mukinka, câștigătorul celui de-al şaptelea sezon iUmor, a devenit tată de fată la scurt timp după ce a reușit să încânte o țară întreagă...
Serviciul de email marketing furnizat de