x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Inspiraţie - Orice zi poate fi excelentă

Inspiraţie - Orice zi poate fi excelentă

de Simona Chiriac    |    25 Sep 2007   •   00:00
Inspiraţie - Orice zi poate fi excelentă
Sursa foto: Jurnalul foto/

Un mic dejun sănătos şi hrănitor il poate ajuta pe copil să treacă peste provocările vieţii de şcolar. Pentru părinţii in pană de idei există soluţii uşor de pus in practică.

Un mic dejun consistent poate fi cheia unei zile reuşite. Această afirmaţie este valabilă şi in cazul copiilor, mai ales atunci cănd pentru ei urmează o nouă zi de şcoală, plină de provocări.

Păinea integrală prăjită, cerealele sau ouăle le pot oferi copiilor energia de care organismul are nevoie pe parcursul dimineţii. Laptele şi celelalte produse lactate (in special iaurturile) ajută la creşterea organismului şi la intărirea oaselor.

Unii copii preferă insă să plece la şcoală fără a mai trece prin bucătărie. Unele dintre motive pot fi ora matinală la care se trezesc, oboseala acumulată sau lipsa de varietate a micului dejun (aceeaşi felie de păine unsă cu unt şi gem). Este de datoria părinţilor să le arate copiilor că un mic dejun poate face diferenţa intre o zi excelentă la şcoală şi alta plină de dificultăţi.

INSPIRAŢIE. Pentru părinţii in pană de idei există căteva secrete prin care copiii nu vor ezita să se aşeze cuminţi dimineaţa la masă. In primul rănd, adulţii trebuie să ţină seama şi de gusturile copiilor, indemnăndu-i să alcătuiască o listă cu preparatele ce vor fi incluse in micul dejun. De asemenea, părinţii trebuie să fie un exemplu pentru copii. Căteva minute petrecute impreună la masă in fiecare zi pot pune bazele unui obicei sănătos.

IDEI. Cerealele sunt mai delicioase atunci cănd, pe lăngă lapte, se adaugă şi bucăţele de fructe proaspete. Copiii care fac mofturi atunci cănd trebuie să bea o cană de lapte dimineaţa pot fi uşor păcăliţi. Intr-un blender se amestecă laptele cu bucăţele de fructe pănă cănd se obţine o cremă aromată. Feliuţele de chec sau brioşele se pot unge cu gem, unt de arahide sau jeleu. Din feliile de păine prăjită se poate face un desert delicios. Se decupează in diferite forme, se trec printr-o compoziţie de ou, lapte, vanilie şi scorţişoară, apoi se prăjesc in unt şi se servesc cu miere. Felia de păine poate fi inlocuită cu o chiflă din cereale integrale, in care se pot strecura omletă, carne de pui sau brănză.

Soluţii simple

Pentru copiii visători puteţi prepara dimineaţa un "Tablou cu ouă". Se decupează un cerc in mijlocul unei felii de păine de formă pătrată. Se păstrează doar "rama" (marginile feliei de păine). Se unge cu unt pe ambele părţi. Se rumeneşte puţin in tigaie, intorcănd-o şi pe partea cealaltă. In mijlocul ei se sparge oul şi se lasă pănă cănd se intăreşte albuşul. Se sărează şi se serveşte. Pentru copiii care adoră fructele puteţi pregăti o "cremă de iaurt cu afine". Intr-un blender se amestecă 200 g iaurt, 50 g afine proaspete sau congelate, două linguri de miere, o linguriţă de miez de nucă sfărămat, o linguriţă de suc de lămăie şi puţin zahăr vanilinat. Se serveşte in cupe, cu fructe deasupra. Aceeaşi cremă se poate prepara şi din alte fructe precum banane, zmeură sau căpşuni.

×
Subiecte în articol: gastronomie