x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Intre miracol si bun-gust

Intre miracol si bun-gust

de Simona Chiriac    |    07 Feb 2007   •   00:00
Intre miracol si bun-gust
BUCATE DE SEZON
Supa de carne, de legume si, mai nou, de fructe este cel mai vechi si de incredere prieten al omului. Nu ma refer aici exclusiv la vechimea sa, multi istorici spunand ca aceasta fiertura de carne si de legume l-a hranit pe om inca de la inceputuri, ci si la proprietatile sale. Datorita combinatiei de legume si de carne, supa are un continut ridicat de proteine, calorii, in general substante hranitoare care ajuta organismul uman sa treaca peste toate greutatile unei zile.

Pentru prima data

Se pare ca, la inceputuri, omul folosea cavitatile din trunchiurile de copac sau stomacurile uscate ale animalelor pentru a fierbe carnea. Iar cum pe vremea aceea totul era greu de obtinut si nimic nu se irosea, cu certitudine se consuma si lichidul in care fusese fiarta carnea. Cam asa s-a nascut supa. Cu timpul, i s-au adaugat ingrediente noi, precum legumele aflate la indemana. Nu a trecut foarte mult pana cand supa a devenit o moda. Bucatarii francezi se intreceau in descoperirea unor retete noi pe placul regilor. De altfel, una dintre legende spune ca in secolul al XVIII-lea bucatarii Curtii Frantei au creat o supa limpede, clara (numita de atunci inainte consomm...), doar pentru ca regele dorea sa-si oglindeasca chipul in farfuria cu supa. Doamnele de la curtea Regelui Ludovic al XI-lea mancau doar supa, fiind convinse ca, daca vor fi nevoite sa mestece mancarea, vor face riduri faciale.

Bogatie intr-o farfurie

In general, alimentele fierte creeaza senzatii noi. Atunci cand sunt folosite legume, fiecare dintre ele isi pierde gustul individual, iar ceea ce rezulta este un amestec nou, interesant. Daca adaugam si cereale sau paste, lichidul capata o consistenta mai densa, iar carnea ii aduce un plus de gust, proteine si savoare.

Sanatate si optimism

In plus, supa ofera o stare de confort si buna dispozitie, este indicata in convalescenta si chiar vindeca primele simptome ale virozelor. In acest context, vedeta de necontestat este supa de pui, numita de multe ori si "supa bunicii". De fapt, cu secole in urma, supa de pui era recomandata de doctorul si filosoful egiptean Moshe ben Maimonides pentru tratarea bolilor respiratorii. Cu toate acestea, nimeni nu a putut sa explice in acea vreme cum putea sa se transforme o simpla supa in medicament, motiv pentru care a capatat oarecare insusiri miraculoase. Nu de putine ori oamenii sunt convinsi ca o farfurie cu supa fierbinte alunga boala imediat. Un adevarat efect placebo pentru cei care se simt bolnavi.

Supa traditionala de pui cu galuste

  • Ingrediente: o jumatate de pui, un morcov, o ceapa alba, un pastarnac, o radacina de patrunjel, o jumatate de telina, o legatura de patrunjel, sare, piper, 100 g gris, doua oua.
  • Preparare: Carnea de pui se spala, se curata, se portioneaza si se pune la fiert intr-o oala cu apa si sare. Se aduna spuma din cand in cand si se lasa sa fiarba. Legumele si zarzavaturile se curata, se spala si se taie in cubulete, sferturi sau rondele, dupa preferinta. Se pun si ele peste carne si se lasa sa fiarba. In acest timp se pregatesc galustile, amestecand galbenusurile cu grisul, adaugand sare si, la sfarsit, albusurile batute spuma. Se ia cu lingura din compozitie si se fierb galustile separat, intr-o oala cu apa clocotita si sare. Cand sunt gata, se pun in oala cu supa, se adauga sare si piper. Supa se serveste cu patrunjel tocat. Aceasta supa se poate prepara si altfel. Dupa ce carnea si legumele au fiert, se scoate carnea din supa, iar apoi se adauga galustile. Carnea fiarta se poate servi separat cu mustar sau mujdei.
  • ×
    Subiecte în articol: supă carnea