x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Invitaţie în Munţii Apuseni: "Poftiţi la bucate moţeşti!"

Invitaţie în Munţii Apuseni: "Poftiţi la bucate moţeşti!"

de Florina Grigorie    |    08 Oct 2008   •   00:00

Localnicii din această zonă, dar  şi din împrejurimi, sunt denumiţi din timpuri trecute şi până azi: "moţi". Pe aceste meleaguri s-a născut Nicola Ursu, luptător pentru drepturile moţilor, cunoscut în istoria românilor drept "Horea". Este vorba – v-aţi dat deja seama – despre satul Albac, din Munţii Apuseni. Aici, la începutul toamnei, a avut loc Târgul de Turism Rural.



Localnicii din această zonă, dar  şi din împrejurimi, sunt denumiţi din timpuri trecute şi până azi: "moţi". Pe aceste meleaguri s-a născut Nicola Ursu, luptător pentru drepturile moţilor, cunoscut în istoria românilor drept "Horea". Este vorba – v-aţi dat deja seama – despre satul Albac, din Munţii Apuseni. Aici, la începutul toamnei, a avut loc Târgul de Turism Rural.
Aparent izolat de lume, satul Albac are ce oferi turiştilor: puritatea şi sălbăticia locului, ce au rămas nealterate, unde ai libertatea de a te bucura de codrii verzi şi de susurul apei cristaline a Râului Arieş. Odihna şi liniştea sunt aici "o stare de a fi". Urmând tradiţia folclorică arhaică, petrecerea este garantată, iar moştenirea culinară ardelenească purifică trupul oricărui "orăşean prăfuit". Turiştilor li se recomandă, vacanţe în aer curat, excursii în peşteri şi pe cărările muntoase. Bioclimatul tonic stimulator, aerul curat, fără alergeni şi praf şi atmosfera cu conţinut bogat de ioni negativi sunt leacurile cele mai potrivite în tratarea surmenajului provocat de existenţa citadină. Aerul este puternic ozonat, datorită pădurilor dese, de brazi şi molizi. Ne-am bucurat să regăsim toate acestea la Albac, mai ales că seara gazdele ne-au întâmpinat cu un foc mare de tabără, viţel şi berbec la proţap, iar la miezul nopţii, un foc de artificii a luminat munţii.


Concurs gastronomic

A doua zi, de dimineaţă, la Casa de Cultură, s-a desfăşurat concursul gastronomic "Bucătăria Tradiţională", la care au participat 12 pensiuni din zona Albacului şi un juriu format din bucătari-şefi şi presa de specialitate, printre care şi un reprezentant al Jurnalului de bucătărie. Fiecărui concurent i s-a pus la dispoziţie o masă de expunere, decorarea ei fiind responsabilitatea acestuia. În timpul prezentării şi degustării produselor de către juriu, echipa a descris succint produsele şi modul lor de preparare. Concursul a pus accentul pe "meşteşug". Cel mai mare punctaj s-a acordat pentru păstrarea tradiţiei culinare, folosirea "ierburilor" de munte, precum şi a altor ingrediente locale.
Pe noi ne-a surprins – prin gustul bucatelor şi inventivitate – echipa care a reprezentat în concurs Cabana Vârtop. Având pârtia de schi aproape, s-au gândit să ne îmbie cu… Prânzul Schiorului (care conţine "Coroniţa muntelui" şi "Rucsacul schiorului"), un preparat complex, a cărui reţetă am "împrumutat-o" pentru dumneavoastră.


Prânzul Schiorului

Ingrediente: pentru "Coroniţa muntelui": 200 g cotlet de porc, 50 g ceapă, 50 g ardei roşu, 50 g ciuperci, 50 g cârnat de casă, 50 g smântână, 20 ml ulei, 5 g sare, 2 g piper; pentru "Rucsacul schiorului": un kg coastă de porc, 500 g carne tocată, 200 g ciuperci, 200 g ardei roşu, 100 g ceapă, două ouă, două g piper, 5 g sare, 5 g usturoi.
Preparare: Pentru a pregăti "Coroniţa muntelui" se taie două fâşii de cotlet, se bat bine, se condimentează şi se prăjesc pe grătar. În acelaşi timp se pun într-o tigaie, la călit în ulei, ceapa, ardeii şi ciupercile tăiate cubuleţe. Se adaugă cârnatul tăiat felii subţiri. După ce s-au călit toate, se dă după foc şi se adaugă smântâna. Compoziţia se toarnă în "rucsacul" confecţionat în prealabil astfel: costiţa de porc se rulează, se leagă cu panglică, apoi se umple cu amestecul format din carnea tocată, sare, piper, usturoi, ouă. Se adaugă ciupercile, ceapa şi ardeiul tăiate mărunt. Se dă la cuptor timp de o oră. Se serveşte alături de gogoşari umpluţi cu orez şi morcovi umpluţi cu ciuperci. 

×