x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Invitaţie într-o lume de arome

0
Autor: Carmen Dragan 16 Iul 2008 - 00:00

Dacă europenii nu mănîncă aproape nici un preparat fără pîine şi cartofi, asiaticii sînt recunoscuţi prin orezul şi tăiţeii care însoţesc felurile principale.

Dacă europenii nu mănîncă aproape nici un preparat fără pîine şi cartofi, asiaticii sînt recunoscuţi prin orezul şi tăiţeii care însoţesc felurile principale. Chinezii prăjesc mult tăiţeii şi creează sosuri foarte savuroase, iar thailandezii prepară tăiţei crocanţi, numiţi "mee krob", care au gust dulce, sărat şi uneori condimentat. Aceştia sînt pregătiţi din orez sau uneori din făina boabelor de fasole. Cel mai frecvent sînt opăriţi cu apă fierbinte. Phat Thai, cum sînt numiţi tăiţeii thailandezi, folosesc o combinaţie de gusturi (acrişor, dulce şi sărat). Bucătăria Thai foloseşte o mare varietate de fructe şi legume, de la cele folosite frecvent şi de noi, pînă la bambus şi castane de apă. Tofu, preparat din fasole de soia, este un aditiv tradiţional folosit frecvent la mîncărurile thailandeze. Arahidele sînt măcinate şi transformate în pastă, iar alunele caju se presară în mod obişnuit peste mîncărurile cu tăiţei sau peste salate.

 

Magia desertului

După o masă foarte condimentată, desertul thailandez are efectul unui vrăjitor, care reuşeşte să cureţe cerul gurii încărcat de ierburi şi condimente. În general, acestea nu sînt foarte dulci, dar pentru că majoritatea conţin fructe, sînt foarte benefice. Deserturile tradiţionale sînt banane în lapte de cocos îndulcit şi fructe în sirop de zahăr cu îngheţată. De asemenea, thailandezii mănîncă multe fructe confiate, cu sau fără cremă de cocos. În trecut, nuca de cocos se folosea doar la desert, însă astăzi este un ingredient important, la fel ca zahărul de palmier şi făina de orez. Malakaw (papaya de culoare portocalie), tengmo (lubeniţă), sapalot (ananas) sau rose apple (un fel de măr în formă de pară) sînt cîteva fructe consumate de thailandezi la desert.

 

Două ingrediente care nu lipsesc niciodată de la o masă sînt ospitalitatea şi prietenia, pentru că thailandezilor le place foarte mult să împartă masa cu cineva. La ei, mîncărurile sînt servite în acelaşi timp, iar platourile sînt însoţite de o lingură din care să poată să se servească reciproc.

 

Phat Thai  - Tăiţei prăjiţi

Ingrediente: un kg tăiţei din orez, 300 g creveţi, 100 g creveţi uscaţi, 200 g alune prăjite, 100 g ridichi murate thailandeze pisate, o cănuţă de tofu solid feliat, un sfert de cănuţă de ceapă mărunţită, 10 ouă, ulei vegetal, un sfert de tulpină de usturoi verde chinezesc

Preparare: Se prăjeşte ceapa şi se adaugă tăiţeii din orez, care se prăjesc cu apă pînă se înmoaie. Se adaugă uleiul, tofu, creveţii, ridichile murate şi oul. Se amestecă în timp ce se prăjeşte. La final se adaugă sosul, germenii de fasole şi usturoiul chinezesc care se prăjesc puţin, apoi se serveşte.

Ingrediente pentru sos: o jumătate de cănuţă de zahăr, o jumătate de cănuţă de zahăr de palmier, o lingură de sare, o jumătate cănuţă suc de tamarind, trei linguriţe de oţet, o jumătate de cănuţă de sos de ardei iute, o jumătate de cănuţă de sos de roşii, o jumătate de cănuţă de sos de peşte.

Preparare: Se amestecă toate ingredientele şi se fierb.

 

Thod Man Kung  - Specialitate de crevete prăjit

Ingrediente: 500 g crevete macerat, 100 g carne de porc grasă, o lingură de rădăcină de coriandru mărunţită, o lingură de piper, 200 g făină prăjită, pesmet, 3 linguri de sos de soia, o lingură de zahăr.

Preparare: Se macină rădăcina de coriandru, usturoiul şi piperul. Acest amestec se adaugă peste creveţii şi carnea de porc. Se prăjeşte făina, se asezonează cu zahăr şi sos de soia şi se toarnă peste creveţi. Se iau aproximativ două linguri din acest amestec, se modelează în mînă ca un pacheţel de aproximativ 8 cm şi se trec prin pesmet. Se prăjesc în ulei. Se serveşte cu sos.

Ingrediente pentru sos: o jumătate de cănuţă de oţet, o jumătate de cănuţă de zahăr, o lingură de sare de masă, un ardei iute măcinat.

Preparare: Se amestecă ingredientele şi se fierb.

 

Khanom  Mo Kaeng Thao  - Cremă de nucă de cocos şi boabe mung

Ingrediente: 3 cănuţe de boabe mung pisate şi fierte, 3 cănuţe de lapte de cocos, 6 ouă, o cănuţă de zahăr de palmier, un sfert de cănuţă de ceapă prăjită.

Preparare: Boabele mung se înmoaie în apă fierbinte timp de o oră, apoi se fierb în abur. Se pisează boabele împreună cu două cănuţe de lapte de cocos. Se încorporează zahărul, o cănuţă de lapte de cocos şi ouăle. Toate acestea se amestecă într-un vas şi se fierb la foc potrivit 5-10 minute. Se îndepărtează de pe foc. Amestecul rezultat se separă în boluri care se pun la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Culoarea rezultată ar trebui să fie auriu-închis. Ca garnitură se adaugă ceapă prăjită.

 

Kauyboudchee  - Banană în lapte de nucă de cocos

Ingrediente: 10 banane, 3 cănuţe de cremă de cocos, 100 g zahăr, o linguriţă de sare.

Preparare: Se cojesc bananele şi se taie în patru bucăţi. Acestea se înmoaie în apă cu sare. Se fierbe laptele de cocos, se adaugă zahăr, sare, bananele şi crema de cocos.

 

Khao Phat Samsri - Pui prăjit cu legume şi cîrnăciori

Ingrediente: 5 cănuţe de orez, două cănuţe de cîrnăciori tăiaţi mărunt, o cănuţă de morcovi fierţi şi tăiaţi rondele, o cănuţă de fasole păstăi fiartă, o cănuţă de porumb fiert, ulei vegetal, două linguri de usturoi, 5 linguri de sos de soia, două linguri de zahăr, castraveţi, coriandru, ceapă verde

Preparare: Se prăjeşte usturoiul mărunţit. Se adaugă în tigaie orezul, sosul de soia, zahărul, cîrnăciorii, fasolea, porumbul şi morcovii. Se călesc la foc iute şi se amestecă încontinuu. Se servesc cu piper, frunze de coriandru, castraveţi şi ceapă verde.

Citeşte mai multe despre:   jumătate,   zahăr,   sînt,   ingrediente,   cocos,   preparare,   caiet de retete,   cănuţă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Jurat X Factor, spitalizat de urgenţă

Jurat X Factor, spitalizat de urgenţă
Simon Cowell s-a accidentat în timp ce testa o bicicletă electrică în Malibu. Celebrul jurat de la "X Factor" şi "America's Got Talent" şi-a rupt spatele. Simon Cowell şi-a rupt spatele, după ce a căzut de...

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști

Un nou număr consistent al revistei ziariștilor profesioniști
A apărut un nou număr (18) AL REVISTEI UZP, una din puținele publicații din Europa consacrate exclusiv problemelor profesiei de jurnalist. Din sumarul bogat al acestui nou număr al publicației editate de...

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani

Nuntă la Hollywood. Celebrul actor Sean Penn s-a căsătorit. Soția sa este mai tânără cu 32 de ani
Celebrul actor american Sean Penn s-a căsătorit cu actriţa australiană Leila George, într-o ceremonie oficiată prin videoconferinţă, transmite ABC.  "Am avut o nuntă COVID....

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla - minunile care s-au întâmplat cu ea, în timpul vieții
Pe data de 07 august, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Cuvioasei Teodora. Aceasta este prima româncă trecută în rândul sfinților. A fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie la Cetatea...

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România

SUA transmite avertismente de călătorie. Care este recomandarea pentru România
Departamentul de Stat şi Centrul de Control al Bolilor şi Prevenţie (CDC) din SUA transmite avertismente de călătorie față de mai multe state unde infecțiile cu COVID-19 sunt în creștere. Acestea...

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...
Serviciul de email marketing furnizat de