x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Iordana I

Iordana I

de Dr. ing. ec. Ion Pusca    |    17 Sep 2005   •   00:00
Iordana I

Iordana a trecut Carpatii si s-a "asezat" in Transilvania "ca acasa", aducand o mare contributie la cresterea prestigiului vinurilor obtinute pe aceste meleaguri, vinuri ce erau cotate la marile curti europene ale timpului.

Iordana, Iordovana, Iordan, Jordan, Jordovan sunt doar cateva din multitudinea de sinonime pe care acest soi le are si sunt cel mai des intalnite in literatura de specialitate romaneasca. De aceea, este unul dintre soiurile autohtone care au o "biografie" pe care cu cat o studiezi mai mult, cu atat devine mai interesanta, mai placuta si mai plina de surprize. Dupa majoritatea autorilor, "certificatul de nastere" al acestui soi, adica luarea lui in cultura, a fost semnat de generatiile de cultivatori anonimi in spatiul cuprins intre Carpati si Nistru, cu mult timp in urma, probabil chiar inainte de aparitia crestinismului.

Fiind un soi cu crestere si vigoare mare, lastarii pot creste intr-un an ca in "basmele romanesti", pana la 2,5-3 metri si, uneori, chiar pot depasi 3,5 metri. Iordana a supravietuit si in epoca migratiilor, cand plantatiile cultivate de la Nistru spre Carpati erau calcate in picioare de copitele cailor, care treceau valuri-valuri spre Europa Centrala si de Vest.

Faptul ca Iordana a fost in trecut unul dintre soiurile de baza ale Moldovei istorice este consemnat de publicatiile aparute in timp ale mai multor autori, dintre care citam: "Iordana sau Iordanul galben este o varietate ce se gaseste in Moldova" sau "renumele vinurilor din regiunea Iasi il produceau varietatile Francusa, Galbena, Feteasca, Iordan, Grasa si Verdele". Cam tot in acele timpuri, soiul Iordana a trecut Carpatii si s-a "asezat" in Transilvania "ca acasa", aducand o mare contributie la cresterea prestigiului vinurilor obtinute pe aceste meleaguri, vinuri ce erau cotate la marile curti europene ale timpului.

Exista insa si o ipoteza ca soiul Iordan ar fi unul si acelasi cu soiul romanesc Gordan. Aceasta in sensul ca la radacina cuvantului Iordan, numele a evoluat catre Jiordan, apoi Giordan si, in final, a ajuns Gordan. Parerea majoritatii specialistilor este ca atat Iordan, cat si Gordan sunt soiuri vechi romanesti diferite, dar fac parte din acelasi sortogrup, adica sunt soiuri inrudite ce s-au format in timp, ca urmare a unor mutatii naturale, de unde si zicala din popor "Iordovanul, frate bun cu Gordanul".

Contrar celor aratate mai sus, cu privire la originea soiului romanesc Iordana, ampelografii maghiari sustin ca acest soi ar fi originar din Ungaria. Desigur, daca analizam suprafetele cultivate cu Iordana, in prezent ele sunt mai mari in tara vecina. De asemenea, acest soi fiind tradus de mult timp in limba maghiara, este cunoscut de viticultorii unguri sub diferite denumiri, din care amintim: Járdovány, Feh"r Járdovány, Feh"r tökös, Feh"r karai, etc. Aceste aspecte, precum si faptul ca in Ungaria au aparut multe scrieri despre acest soi ii fac pe multi autori straini sa creada ca Iordana ar fi de origine maghiara. Ipoteza nu are nici un fundament, daca ne gandim ca soiul Iordana, asa cum am aratat, a fost cultivat in Moldova din timpuri stravechi, cu mult timp inainte de migratia popoarelor.

×
Subiecte în articol: gastronomie iordana