x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ispite culinare la serviciu

Ispite culinare la serviciu

de Cristina Andreea Catana    |    17 Mai 2006   •   00:00
Ispite culinare la serviciu
CAIET DE RETETE
Zeci de platouri stau intinse in biroul tau. Forme geometrice diverse, culori pastelate si arome care te imbie. E ziua unui coleg! Nu te gandesti cat i-a luat sa prepare toate acele minunatii, doar gusti din fiecare cate putin.

Alta zi de nastere, aceleasi platouri. De data aceasta sunt aduse de la o firma de catering. Arata la fel de bine, sunt gustoase. Numai ca parca satisfactia este mai mare atunci cand stai tu si le prepari.

ALEGERI. Vine, in sfarsit, si ziua ta. Cauti oferte de la firmele specializate. Unele sunt avantajoase ca pret, altele arata frumos, dar parca nici una nu te convinge. Atunci te hotarasti sa te apuci tu de gatit. Dar ce sa faci? Iti aduci aminte ce a facut colegul anul trecut, ce a facut si colega din biroul alaturat… Nu mai ai timp sa stai sa le ceri retete, pentru ca esti contra cronometru. Iti mai amintesti si de doamna de la contabilitate, care nu mananca ciuperci, dar ai vrea sa vina si ea, pentru ca va intelegeti bine. Si parca domnului din biroul de vizavi nu-i place carnea. Si uite asa trebuie sa pui pe lista vreo cinci-sase feluri de aperitive. Si cu legume, si cu carne, si cu branzeturi. Cumperi si verdeata pentru decor si te apuci de preparat.

Dupa cateva ore de munca sunt gata pentru a fi prezentate spre degustare colegilor. Patosul cu care iti ureaza toate cele bune si "La multi ani!" este un semn ca munca ta n-a fost in zadar.

BARCUTE DIN OUA

  • INGREDIENTE: 5 oua, 100 g maioneza, o cutie cu sprot, 100 g cascaval, 10 scobitori.
  • PREPARARE: Ouale se fierb tari. Se curata de coaja, dupa ce au fost tinute putin in apa rece, apoi se taie in doua. Intre timp, se face un amestec din galbenusuri, maioneza, sprot. Se umplu ouale. Cascavalul se taie felii, sub forma triunghiulara. Se infige pe scobitoare, in doua locuri, iar apoi in barcuta umpluta. Barcutele se asaza pe frunze de salata si se decoreaza cu patrunjel.
  • SANDVISURI CU CROCHETE DE PESTE

  • INGREDIENTE: un ou batut, 200 g pesmet, 500 g fileuri de cod taiat in fasii late de 3 cm, 4 linguri cu ulei, o jumatate de bagheta taiata in patru bucati, 4 linguri sos tartar, 50 g frunze de papadie si felii de lamaie.
  • PREPARARE: Puneti oul intr-un bol mic si pesmetul in alt bol. Inmuiati fasiile de peste in ou si apoi in pesmet. Asezati-le pe o farfurie. Incingeti uleiul la temperatura moderata si prajiti cate 3-4 bucati de peste o data, timp de 2-3 minute pe fiecare parte. Scoateti bucatile prajite pe un prosop de hartie absorbanta. Incalziti painea si ungeti-o cu sos tartar. Asezati frunzele de papadie pe paine, iar deasupra puneti bucatile de peste. Serviti cu lamaie.

    CIUPERCI UMPLUTE CU CREIER

  • INGREDIENTE: 500 g ciuperci, 150 g creier fiert, 4 linguri cu sos alb, 50-80 g unt, o lingura cu pesmet, o lingura cu cascaval ras, o lamaie, sare, piper.
  • PREPARARE: Se scot piciorusele de la ciuperci, se curata si se spala sub jet de apa. Palariile ciupercilor, spalate si zvantate, se umplu cu creierul amestecat cu sosul alb, care trebuie sa fie destul de gros. Intr-o tava unsa cu unt, se asaza palariile ciupercilor umplute, se presara pesmet si cascaval ras, se stropesc cu unt si se pun la cuptor sa se gratineze. Se servesc calde sau reci, cu zeama de lamaie.

    ROSII UMPLUTE CU BRANZA SI MARAR

  • INGREDIENTE: un kg branza de vaci, 100 g unt, o lingura cu marar tocat, rosii tari, sare.
  • PREPARARE: Branza de vaci, bine stoarsa de zer, se freaca impreuna cu untul si sarea. Se aleg rosii tari si rotunde, se taie un capac si se scobesc. Se umplu cu branza frecata cu untul, se presara putin marar tocat si se tin la rece. In acelasi mod se pot umple rosii cu urda sau cas dulce. La urda se adauga mai mult marar tocat.

    SANDVISURI CU UNT COLORAT

  • INGREDIENTE: un pachet de unt, o sfecla rosie, un morcov, spanac, masline.
  • PREPARARE: Se freaca untul spuma, iar apoi se pregatesc culorile: rosu - zeama de sfecla, galben - zeama de morcov; verde - zeama de spanac; cenusiu - masline trecute prin sita. Fiecare dintre aceste culori se amesteca cu o parte de unt, in boluri separate. Se taie franzela felii si se unge fiecare felie cu diferite culori de unt: in linii oblice, in linii transversale, in mozaic dupa imaginatie.

    RULOURI DE PORC CU SUSAN

  • INGREDIENTE: 500 g muschi de porc, 400 g susan, sare, piper, cascaval, marar, patrunjel, sunca de Praga sau sunca presata, delikat, 3 oua, 200 g faina.
  • PREPARARE: Muschiul se taie nu foarte gros, dupa care se bate si se presara cu sare si piper (dupa gust). Se face o compozitie din cascavalul ras, mararul, patrunjelul si sunca taiate marunt. Peste acestea se adauga un ou, piper si delikat dupa gust. Feliile de muschi se umplu cu compozitia, se ruleaza, iar la capete se pun scobitori. Separat se bat ouale ramase, iar rulourile rezultate se dau prin faina, apoi prin ou, dupa care prin susan. Se pun la prajit in ulei foarte incins, la foc mic, pana cand susanul capata o culoare auriu inchis.

    ECLERE CU CIUPERCI

  • INGREDIENTE: pentru eclere: 125 ml apa, putina sare, o lingurita cu unt, 175 g faina, 4 oua; pentru umplutura: o ceapa rasa, 250 g ciuperci la conserva, marar, patrunjel, sare, unu-doua oua.
  • PREPARARE: Apa, sarea si untul se pun la fiert. Cand clocoteste, se pune faina toata odata si se amesteca bine. Se lasa sa se raceasca putin si se pun ouale pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Se pun gramajoare in tava unsa si se coc. Pentru umplutura se calesc ceapa, tocata marunt, cu ciupercile si condimentele. La sfarsit se pun ouale. Se lasa sa se raceasca compozitia si se umplu eclerele.

    SALATA CU BRANZA SI PESTE

  • INGREDIENTE: 200 g branza telemea de oi, 150 g hamsii, doua salate verzi, cateva ridichi, 3 rosii, o lingura cu patrunjel tocat, sare, piper, doua cepe verzi tocate cu tot cu cozi; pentru sos: 4 linguri cu ulei, doua linguri cu otet, o lingura cu marar tocat, sare, piper, un varf de cutit cu cimbru.
  • PREPARARE: Se desareaza hamsiile, apoi se curata. Se taie salatele, ridichile, rosiile, patrunjelul. Se amesteca pestele si cruditatile, se asezoneaza cu un sos din otet, ulei, sare, piper, cimbru. Se lasa acoperita doua ore ca sa se intrepatrunda aromele. Cand se serveste, se plaseaza in centrul salatierei branza taiata cuburi mici, presarata cu ceapa verde tocata, iar pe margine salata.

    RULOURI DIN COSTITA AFUMATA CU FICATEI DE PUI

  • INGREDIENTE: doua kg costita afumata, 500 g ficatei de pui, piper.
  • Preparare: Costita se taie in felii subtiri, de circa jumatate de cm. Ficateii spalati se taie in doua si se pun pe cate o felie de costita. Se pipereaza usor si se ruleaza. Se fixeaza cu scobitori si se pun in tava de aragaz, neunsa. Se dau la cuptor pentru 15-20 minute. Sare nu se pune, pentru ca este sarata costita. Se pot aranja pe un platou alaturi de alte aperitive sau se pot servi la felul doi, alaturi de piure de cartofi si salata verde.
  • ×