x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Istanbul: cultură şi gastronomie

Istanbul: cultură şi gastronomie

de Simona Lazar    |    02 Mar 2011   •   20:14
Istanbul: cultură şi gastronomie
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

154482-bucate03-12-9.jpgPentru stambulioţi, semnul „=„ (egal) a fost pus de mult între cultură şi gastronomie. Şi când spun „de mult” nu mă refer numaidecât la cei nouă ani de când în „oraşul de pe două continente” se desfăşoară „Uluslarasî Istanbul Gastronomi Festivali” (unul dintre cele mai apreciate festivaluri internaţionale de artă culinară, organizat de WACS – asociţia mondială a şefilor bucătari – şi TAF – federaţia asociaţiilor profesionale gastronomice din Turcia). Ci mă întorc cu mult mai departe în timp, în perioada de înflorire a Imperiului Otoman, când în acest spaţiu aflat „la intersecţia lumilor şi a civilizaţiilor” s-a dezvoltat ceea ce astăzi e cunoscut sub denumirea de „gastronomia otomană”, egală marii bucătării franceze şi egală celor mai rafinate bucătării din orice parte a lumii.

„Mutfkak bir kültürdür” (adică: gastronomia înseamnă cultură), îmi spunea şi Yalcin Manav, preşedintele TAF, pe care l-am întâlnit la Istanbul în zilele festivalului (care anul acesta a avut loc între 17 şi 20 februarie, la centrul expoziţional TUYAP – un fel de Romexpo stambuliot, dacă permiteţi o comparaţie). Un festival la care au participat 19 ţări şi 2.500 de concurenţi, de la tinerii aspiranţi de 14-15 ani până la profesionişti cu greutate şi cu experienţă de 30-40 de ani în domeniu. Patru zile de concurs în care noi, reprezentanţii media din mai multe ţări europene, nu am „reuşit” să ne plictisim, pentru că mereu am avut de admirat o nouă reuşită gastronomică. Dar despre ce a fost vorba puteţi citi în paginile următoare.

×
Subiecte în articol: bucatarie de festival culinar