x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Istoria unui coş cu peşte

0
Autor: Veronica Bectas 06 Apr 2012 - 21:00
Istoria unui coş cu peşte

Ne-am ascuns, eu si trei dintre verii mei, dupa cotetul cainelui si dupa multimea de unelte de gradina sprijinite de el, ca sa rontaim in legea noastra bucatile de placinta cu urzici si ceapa, facute de bunica. Mancam urzicoasele foarte gustoase si trancaneam. Subiectul principal era uriasul cos de peste al bunicii care, ca prin farmec, se umpluse cu calcani, crapi, scrumbii si doi salai bortosi si dungati asezati deasupra. Ne scapase si momentul in care aparuse cosul, si cand l-a dat bunica l-a umplut si cine l-a adus... Hmmm! Ce mai detectivi eram si noi!

Cum am terminat de mancat, am inceput sa dam roata pe la usa bucatariei, ca sa nu pierdem macar curatatul pestelui si, mai ales, sa fim acolo la impartitul basicilor crapilor. Dupa ce ne-am organizat si ne-am luat angajamentul ca nu o vom sacai si nu-i vom sta in cale, bunica a scos masa din scandura groasa in curte, langa cismea, a pus un cazanel cu apa calaie jos, pe iarba, a adus o strachina cu sare mare, doua castroane pentru icre, unul pentru mate si trei cutite bine ascutite. Am inconjurat masa, astfel incat sa nu ne scape nimic din spectacolul curatarii pestelui si sa nu ratam basicile crapilor.

Bunica s-a pornit a curata pestii, incepand cu salaii. 'Uite, arunca si icrele', zice cu jumatate de glas Costel. 'Nu-s bune de mancat. Le dam la pisici', l-a ramurit bunica si a aruncat salaii spintecati in cazanelul cu apa. Zece scrumbii, dintre care sapte erau pline cu icre, au fost curatate si puse in cazanel. A scos icre si din cei sase crapi grasi, din care a tras nepretuitele basici umflate, pe care ne-am grabit sa le legam cu ata la mijloc. Calcanii i-au cam dat de lucru bunicii, pentru ca se lupta cu solzii ca niste nasturi pe care, de cum ii scotea, maini hraparete ii si insfacau. Si ceva vanzoleala se starnea, dar in tacere. Bunica s-a luptat cu ei, pana i-a facut bucati potrivite si le-a aruncat peste ceilalti pesti.

A luat cazanelul greu si s-a apucat de frecat fiecare bucata de peste. I-am turnat apa ca sa-i limpezeasca, apoi dupa ce a spalat masa a sortat tot pestele si l-a dat bine cu sare. 'Calcanu’ l-oi praji, ca maine vin finii-tigani, ca-s Floriile si trebuie sa-i omenesc. Crapul l-oi pune la cuptor cu bulion, cimbru si usturoi, c-asa vrea tot familionu’. Scrumbia o dau la gheata, pentru ziua de Paste, iar salaul sa si-l faca mama-ta rasol, pentru regimul ei de ficat', a zis bunica, de parca noi aveam sa cerem vreo socoteala. Cu asta, ne-am retras, tiptil, cat mai spre poarta, ca sa ne laudam la ceilalti, de pe strada, cu minunatiile de basici, acum uscate si tepene, pe care le fluturam ca pe baloane.

Rasol de salau
Ingrediente: un salau potrivit, 2 morcovi, 2 cartofi, 4 cepe mici, un ardei gras, sare, piper, foaie de dafin sau cimbru (dupa gust). Preparare: Se curata, se spala, se unge cu ulei si se sareaza pestele. Legumele se curata si se portioneaza dupa dorinta, apoi se fierb pe jumatate. Se monteaza pestele intr-o tava peste care se toarna legumele si zeama, cat sa-l acopere, apoi se da la cuptor, la foc potrivit, pentru a se fierbe 20 minute. Se orneaza cu patrunjel verde si se serveste cu lamaie.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică
Galerie Foto În perioada de carantină s-au înregistrat creșteri la vânzările de carte prin comenzi online. Mulți dintre cei care lucrează de acasă au ales să-și umple timpul de după program cu lectură de calitate,...

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...
Serviciul de email marketing furnizat de