x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Istorii şi reţete din culoarul Rucăr-Bran.Traista ciobanului şi-a lui Badea Cârţan

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 05 Dec 2013 - 11:14
Istorii şi reţete din culoarul Rucăr-Bran.Traista ciobanului şi-a lui Badea Cârţan
Vezi galeria foto
De la gazdele noastre din Câmpulung, am plecat într-o dimineaţă numai soare… fără dinţi… şi nedând crezare celor care ne-asigurau că o să prindem şi o ţâră de zăpadă o dată trecuţi de monumentul de la Mateiaş.
Abia intrasem în decembrie şi încă nu se pomenise omăt adevărat, pe-acolo. Mausoleul eroilor din primul război mondial – grele lupte s-au mai dus în ‘916 prin locurile acelea! – se profila viguros pe cer şi nici un fulg nu "păta" alb imaginea asta. Însă după prima curbă, văile ni s-au arătat presărate cu "pulbere" albă, ca prăjiturile ninse cu zahăr farin în noaptea de An Nou.

Poveşti din bătrâni
Ghemuite în căuşul munţilor, Dragoslavele şi Rucărul urmează apa Dâmboviţei, care aici, în munte, e limpede şi zglobie. Am opri la pod, să urcăm panta ce duce spre locul unde, cândva, fuse casa străbunicilor, dar nu-i timp de zăbavă, căci suntem aşteptaţi departe, în inima culoarului Rucăr-Bran, în locul cunoscut sub numele de Dealul Sasului, acolo unde avea să ne aştepte un interesant experiment culinar…
Dar până la acel să-i zicem fusion gastronomic – bucătărie românească cu inflexiuni franţuzeşti "haute cuisine" - ne lăsăm în voia poveştilor vechi, care ne istorisesc despre o aşezare dacică puternică, cu oameni care au ţinut piept asaltului oştilor lui Traian, despre un castru roman care i-a luat apoi locul, despre timpurile unui Negru Vodă care trecea pe aici, la vânătoare, despre locul cel numit Posada, unde românii ţinură piept lui Carol Robert de Anjou…
Privim stânca învelită în marama de zăpadă, cum sunt muscelencele înfăşurate în pânza subţire e bo­ran­gic, şi-ncercăm să desluşim vreun colţ de stâncă intrat în nemurire o dată cu cronica pictată de la Viena care istoriseşte despre straşnica bătălie dintre munţi. Pentru câteva clipe, ne pare că le zărim apoi pe femeile de odinioară ale sa­tului, cele puse pe pânză de un Gri­gorescu – în tabloul intitulat "Rucăreanca" - ori de un Vermont - în pictura numită "Botezul", premiată la Expoziţia universală de la Paris din 1900. Satul din care ne tragem rădăcinile e intrat în istorie… Unele pagini, mai recente, vorbesc despre haiduci, despre Badea Cârţan, despre linia frontului din războiul cel sfânt pentru reîntregirea neamului. Altele sunt pagini de istorie măruntă, istoria fiecărei familii de păstori care şi-a dus traiul aici.

Sus, în Dealul Sasului
Noi depăşim linia satului, continuându-ne drumul spre punctul cel mai înalt al şoselei, în trecătoare, cel de la Dealul Sasului. Şi-n vremea asta, zăpada se face tot mai multă, iar stânele azvârlite pe pante de munte par tot mai ghemuite în sine.
Sus, la Dealul Sasului, oprim pentru câteva ceasuri la pensiunea "din crucea dealului", bucurându-ne de revederea cu mai vechiul nostru prieten, rucăreanul Nelu Pârnuţă. De-a dreapta, ascunsă puţin de umărul culmii pe care se înalţă pensiunea, zărim stâna arhaică, de formă circulară – o arhitectură din alt veac, care nu prea se mai întâlneşte în zonă, din păcate. Observăm, în treacăt, că restaurarea structurii stânii s-a încheiat, aşa că nu pregetăm să-l felicităm pe primar pentru gestul lui recuperator… Dar despre stâna asta prilej vom avea să mai vorbim altădată. Acum grăbim să intrăm în bucătărie, acolo unde bucătarul şef, nea Gabi Beldugan, ne aşteaptă cu toate ingredientele pregătite pentru a prepara anume pentru noi două feluri de mâncare incluse în meniul de sărbători.

Două reţete
Cu vreo câţiva ani înainte, când am poposit prima dată acolo, ne-am pomenit de-a stânga şi de-a dreapta cu cei doi primari ai locului – cel din Rucăr şi cel din Dâmbovicioara – care ne-au desluşit, arătându-ne zările, cum e pe-acolo cu împărţeala munţilor. Care munte în grija cărei comune se află. Că doar nu numai păşunile sunt ale obştilor, ci şi stâncile cele golaşe. Ne uităm în jur, căutând să ne-amintim cele ce ne fuseseră arătate… dar e cam greu. Ni-i imaginăm însă pe localnici, păstori din tată în fiu, păstorindu-şi oile prin toate aceste culmi şi văi ce se deschid privirilor. Şi, cum ziua-i lungă, probabil că vor fi având cu ei ceva bucate în traistă…
He, he…! Păi despre asta-i vorba şi în povestea noastră, despre "traista ciobanului". Aşa-i zice felului de mâncare pe care ni-l pregăteşte acum Gabi Beldugan.
"Se bate bine un muşchi file sau un cotlet dezosat de porc. Ca să se subţieze bine, dar fără a se rupe, carnea se bate abia după ce ai pus peste ea o folie de plastic. Aşa se face subţire şi se modelează uşor. Ciupercile se taie şi se călesc cu puţină ceapă. Se aşază o lingură din acest amestec în mijlocul foii de carne. Se mai pune, de asemenea, o bucăţică de caşcaval – e de preferat caşcavalul pregătit în stânile de pe munte, că doar suntem în patria brânzei! –, puţin creier fiert, se condimentează. Foia de carne se strânge către mijloc ca o punguliţă şi se leagă cu o fâşie de pieliţă rămasă de la fasonarea cărnii. Se bagă la cuptor, la foc potrivit, să se rumenească… asta după ce, eventual, a fost unsă cu puţin ulei". "Traista" asta, care e un fel de farafastâc de sărbătoare al muntenilor, "fuzionează" discret cu o garnitură tipic franţuzească şi anume conopidă fiartă, cu sos olandez, pregătit din gălbenuşuri de ouă, zeamă de lămâie, unt şi smântână, amestecate pe foc slab până iese un sos lejer şi călduţ.
În creierul munţilor, bucătăria începe să prindă… miros de Paris. Mai ales că bucătarul şef de la Nedeea, Gabi Beldugan, nu ne lasă să plecăm până nu ne găteşte şi un muşchiuleţ de vită, "fript pe grătar cât să i se închidă porii şi să rămână mediu, nici prea uscat, nici prea în sânge, după care se trage în puţin unt, în tigaie, dimpreună cu două feliuţe de lămâie, iar la final se toarnă un pic de coniac bun şi se flambează".
Ornat cu capere şi pătrunjel şi servit cu garnitură din cartofi – fierţi, tăiaţi pe jumătate, scoţi şi umpluţi cu bucăţele de bacon călite în tigaie, după care se dau la cuptor zece minute – muşchiuleţul de vită ne scoate, pentru o vreme în afara acelui loc… Doar pentru o vreme. Căci o dată ieşiţi dinaintea casei, în ninsoarea care, încet-încet, pune stăpânire peste tot locul, revenim între munţi, dar evadăm în timp, simţindu-ne, o vreme, contemporani cu ciobanii de demult şi cu Badea Cârţan.
Citeşte mai multe despre:   retete,   istorii,   badea cartan,   rucar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică

Cititul ne relaxează și ne salvează de panică
Galerie Foto În perioada de carantină s-au înregistrat creșteri la vânzările de carte prin comenzi online. Mulți dintre cei care lucrează de acasă au ales să-și umple timpul de după program cu lectură de calitate,...

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă

Rețete de cozonaci și pască din Moldova, bune de încercat acasă
Galerie Foto Deși par la fel, cozonacii tradiționali sunt diferiți de la o zonă a țării la alta. Dacă astăzi sunt căutați cozonacii cât mai pufoși, rețeta tradițională din Moldova și din Bucovina este pentru cozonaci...

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel

Cum se poate prepara o friptură fragedă de miel
Natura a reînviat, grădinile s-au umplut de zarzavaturi, organismul uman simte nevoia să revină la alimentația bazată pe verdețuri și, după 40 de zile de post, în care oricum mesele sunt bazate mai mult pe...

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile

Dezvăluiri șocante ale lui Duffy: Am fost drogată, violată şi ţinută captivă timp de mai multe zile
Cântăreaţa galeză Duffy a povestit despre calvarul prin care a trecut: a fost răpită, drogată şi violată timp de patru săptămâni. Aceasta este pentru prima dată când artista a oferit detalii despre...

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză

Viața la țară: peisaje de vis și internet de mare viteză
Galerie Foto Satele din România nu mai sunt așa cum le știam cu 20 de ani sau chiar cu 10 ani în urmă. Multe localități din țara noastră au drumuri asfaltate, electricitate, alimentare cu gaze naturale, apă curentă și...

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune

Apel al Uniunii Europene de Radio și Televiziune
Uniunea Europeană de Radio și Televiziune a făcut un apel la guverne să nu profite de măsurile de urgență luate de criza coronavirus pentru a restrânge libertatea de expresie, libertatea mass-media și...

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus

Un celebru designer italian a decedat din cauza infecției cu coronavirus
Designerul de încălțăminte de lux, Sergio Rossi, a murit la vârsta de 85 de ani,din cauza infecției cu coronavirus, a anunţat primarul localităţii unde s-a născut, transmite AFP. Acesta era...

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți

(P) Recomandarea săptămânii: Ingrediente pentru mâncăruri sofisticate, cu „atestat” de la clienți
Bazarul cu bunătăți orientale, condimente, fructe uscate sau confiate, nuci, alune, semințe și alte minunății poate fi găsit acum, foarte ușor, în mediul online. Magazinul de condimente din Piața Obor, din...

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã 48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava

Peste 4 milioane de Euro s-au strâns pânã acum în cadrul Teledonului Români Împreunã  48.000 de mãşti au plecat deja spre Spitalul Judeţean din Suceava
Solidaritatea poate salva România, iar acest lucru este confirmat de fiecare sumã nouã de bani care ajunge zilele acestea în conturile Fundaţiei Mereu Aproape, în urma Teledonului Români Împreunã, cea mai...

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!

Pasionaților de paste, totul e mai ușor când gătiți cu pasiune!
Cum vă sună: macaroane cu șuncă și sos de roșii, tăiței vego, fusilli cu salatã mediteraneeană, cous-cous cu telemea și broccoli, supă cu pătrate mici, fidea cu legume și cașcaval, fusilli cu brânză de...

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare

Viața e frumoasă și sănătoasă, chiar în izolare
Galerie Foto Mulți dintre cei care stau în casă în această perioadă au reușit să transforme situația de criză în oportunitate și transmit zilnic mesaje mobilizatoare pentru semenii lor. Lucrul cu cei mici, pentru...

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea

Rețeta sosului de merișoare de la Ikea
După rețeta cunoscutelor chifteluțe de la Ikea, urmează și cea a sosului de merișoare. "4 căni de merișoare, 1 cană cu zahăr, 1/2 cană cu apă. Se spală și se scurg merișoarele, se pun...

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion

Delicii culinare din Delta Dunării: istoria faimosului Storceac de sturion
Galerie Foto Mulți iubitori ai Deltei Dunării au mâncat, cel puțin o dată, storceac. Rețeta a fost făcută celebră de Radu Anton Roman, deși a schimbat-o puțin, modificându-i și numele, în „storceag”. Astăzi,...

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe

Ambasada Suediei oferă o rețetă secretă de chifteluțe
Pentru a veni în sprijinul românilor care sunt obligați să stea în casă, în această perioadă, dar și pentru a-și face cunoscută oferta culinară, Ambasada Suediei a publicat rețeta unor chifteluțe celebre,...

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape

Au început primele demersuri cu banii obţinuţi în urma teledonului Români Împreunã organizat de Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV, Antena 3 şi Fundaţia Mereu Aproape
Galerie Foto La nici 24 de ore de la încheierea teledonului Români Împreunã, difuzat simultan pe 5 canale tv, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV si Antena 3, vreme de 6 ore, au început deja primele demersuri cu banii...
Serviciul de email marketing furnizat de