x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Istriţa, dealul cu altoiuri

Istriţa, dealul cu altoiuri

de Florina Grigorie    |    12 Noi 2008   •   00:00

În această toamnă, se împlinesc 115 ani de când, prin Decret Regal, la Pietroasele şi Istriţa luau naştere două unităţi care au marcat profund dezvoltarea viticulturii şi pomiculturii româneşti. Cu această ocazie Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti a organizat o aniversare fructuoasă şi de viţă nobilă.



Manifestările dedicate sărbătoririi a 115 ani de cercetare, învăţământ şi producţie pomicolă au cuprins un simpozion, decernarea diplomelor şi a plachetei omagiale, vizitarea fermei pomicole şi a pepinierei, expoziţie şi degustare de fructe şi legume.

Meşteşug
Pierdută în negura vremurilor, cultura pomilor prin ţinuturile buzoiene este şi azi una dintre îndeletnicirile de bază ale localnicilor. Anul 1893 a marcat începuturile pepinierei de la Istriţa prin urmărirea dezvoltării patrimoniului pomicol din zona Subcarpaţilor de Curbură.

Deja în 1895 exista o colecţie bogată de soiuri din aproape toate speciile de arbuşti şi pomi fructiferi. Începea chiar şi producţia de puieţi portaltoi, care erau folosiţi pentru altoirea soiurilor valoroase. Cu rădăcini adânci precum tradiţia şi continuitatea, în 1902 a ieşit la lumină "vlăstarul Istriţei", şi anume prima Şcoală practică de altoitori din România, "meşteşug" ce se transmite până azi, din tată-n fiu.

La aniversare s-au aşternut pe masă bucate alese după gustul românesc de demult, păstrat aici ca o comoară. Bineînţeles, toate mâncărurile au fost pregătite folosindu-se din belşug fructele şi legumele din soiurile cultivate pe Dealul Istriţei (create sau ameliorate de specialiştii de aici, de-a lungul unui secol şi mai bine de existenţă).

Festin
Ardeiul gras l-aş putea declara regele legumelor de pe platourile aşezate dinaintea noastră. Înconjurat de ceapă verde, gogoşari şi ceapă de apă de Buzău el a făcut deliciul mesenilor. La desert fructe alese… şi proaspăt culese. Spre degustare s-au oferit: mărul Generos, Golden şi Florina, pe lângă prunul Centenar şi Stanley pentru export, au venit kiwi "terapeuticul" cu vitamina C şi antioxidanţi, urmat de curmalele Zizifus, sosite tocmai din China, ca experiment al Catedrei de Pomicultură.

Specialista
Iuliana Grivu este o profesionistă în domeniu. A absolvit Facultatea de Horticultură din Iaşi, iar din anul 1980 se îngrijeşte de pepiniera pomicolă de pe dealul Istriţei. Cunoaşte tot ceea ce se întâmplă cu plantele ei dragi, iar la "naşterea" multora dintre soiuri (ori la ameliorarea lor) a participat cu toată ştiinţa ei şi cu tot sufletul. La ceasul aniversar, a fost gazda perfectă pentru invitaţi, îmbiindu-i să (de)guste bucatele şi poveştile minunate ale locului.

×