x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Iubirea bate la uşă

Iubirea bate la uşă

de Carmen Dragan    |    Maria Belu-Burtea    |    11 Feb 2009   •   00:00

O dată cu sosirea lunii februarie, pe mulţi dintre noi ne cuprinde "febra iubirii". În fiecare an, de Sfântul Valentin sau de Dragobete, dorim să-i facem iubitului sau iubitei cadoul perfect.



Fie că sunt bijuterii, genţi, parfumuri, excursii, lumânări parfumate sau o cutie cu bomboane de ciocolată sub formă de - cum altfel? - inimioare,  cadourile făcute în această lună au o mare încărcătură emoţională. Pentru serile de Ziua Îndrăgostiţilor şi de Dragobete, specialiştii recomandă o cină savuroasă, compusă din preparate care musai să fie cu ingrediente afrodiziace. Muzică rafinată în ton cu atmosfera, alături de un vin roşu de cea mai bună calitate sau de cocteiluri special create pentru îndrăgostiţi, toate acestea vor reînvia fluturaşii din stomac.

DESERTURI DE TOP
Şi pentru că serile sunt magice, ce-aţi spune doamnelor dacă soţii sau iubiţii dumneavoastră v-ar găti un meniu creat special pentru dumneavoastră? Chiar dacă unii dintre consorţi nu se pricep la bucătărit, profesioniştii gastronomi spun că tot ce este gătit cu dragoste şi înţelegere iese perfect. A, dar trebuie neapărat ca mâncarea pregătită să conţină toate ingredientele cerute de fiecare reţetă, apoi vine partea cu dragostea şi înţelegerea.

Şi pentru că ciocolata este ingredientul-vedetă în astfel de ocazii, un tort savuros se poate prepara astfel: 200 g zahăr se amestecă cu şase gălbenuşuri, se adaugă ciocolata dată pe răzătoare, apoi făina, iar la sfârşit se pun albuşurile bătute spumă. Se tapetează o formă de tort, se toarnă compoziţia şi se coace la foc potrivit. Se lasă să se răcească, apoi blatul se taie în trei părţi. Crema se prepară din patru gălbenuşuri care se amestecă bine cu 200 g zahăr, se toarnă 25 ml de coniac, se pun coaja rasă şi zeama de la o lămâie. Vasul se încălzeşte la baie de abur până se leagă compoziţia, se dă vasul de o parte, se lasă la răcit, apoi se adaugă 200 g unt, se amestecă, se încorporează 200 g de nuci pisate, după care se amestecă bine până când compoziţia devine o cremă spumoasă. Se umplu foile, se montează tortul şi se decorează de regulă cu fructe roşii, în culoarea iubirii.

Poftiţi la iubire cu un meniu adecvat!

Fondue de ciocolată
Ingrediente: 400 g ciocolată menajeră, 200 g frişcă, 10 căpşune de mărime portivită, 10 boabe de struguri, coniac după gust.
Preparare: Ciocolata se mărunţeşte şi se pune la topit deasupra unei băi de aburi, apoi se omogenizează cu frişca. Combinaţia nu trebuie să fie prea lichidă, ci potrivită pentru a acoperi fructele. Fructele se spală, se curăţă şi se aşază pe un platou.

Carpaccio de vită cu orez
Ingrediente: 100 g muşchi de vită, 20 ml ulei de măsline, 100 g orez basma­tic, sos Worcester, sare şi piper după gust, salvie.
Preparare: Muşchiul de vită se condimentează cu sare şi piper, apoi se dă la congelator pentru minimum două zile (cu cât stă mai mult la congelator, muşchiul devine mai fraged). Se scoa­te muşchiul şi se taie feliuţe. Separat se fierbe orezul cu puţină sare. Când acesta este fiert se umplu cu el feliuţele de carpaccio şi se ornează cu frunze de salvie. Se montează pe o farfurie, iar deasupra se toarnă sos Worcester.

Aperitive cu anşoa
Ingrediente: un pachet de foitaj, 150 g fileuri de anşoa din conservă, o ceapă, un sfert de linguriţă de boia iute, 3 cartofi, două limete, o linguriţă de zahăr tos, sare, piper, lămâie.
Preparare: Cartofii se fierb în apă cu sare. Se lasă să se răcească, se taie rondele şi se pun într-un castron. Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în două linguri de ulei din conserva de anşoa. Când a devenit aurie se adaugă boiaua, sucul de lămâie, sare, piper şi zahăr. Se lasă pe foc până scade sosul, se dă deoparte şi se ţine la răcit. Se întinde foaia de foitaj cu un sucitor, se decupează cercuri cu o cană. Pe fiecare cerc se pune câte o felie de cartof, sos de ceapă şi file de anşoa. Se împăturesc, se presează marginile ca să nu iasă umplutura şi se aşează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc în cuptorul încins până devin aurii, se scot şi se servesc imediat.

Midii marinate
Ingrediente: un kilogram şi jumătate de midii proaspete, un sfert de cană de vin alb, două linguri de ulei de măsline, două linguri de suc de lămâie, 3 căţei de usturoi zdrobiţi, o jumătate de cană de pătrunjel tocat, două roşii bine coapte, tocate.
Preparare: Se spală şi se curăţă mi­diile şi se pun apoi într-o tigaie largă. Se acoperă bine, se dă focul tare şi se lasă aşa, la aburi, pănă când încep să se desfacă, aproximativ cinci minute. Se lasă să se răcească şi se scot miidiile din cochilii, păstrându-se câte o cochilie pentru fiecare. Se face o vinegretă din restul ingredientelor şi se pune într-un bol. Se adaugă midiile calde şi se lasă la marinat la temperatura camerei, timp de o oră. Când se serveşte, se pune o midie şi marinată într-o jumătate de cochilie. Se aranjează toate pe un platou şi se servesc.

Tortul îndrăgostiţilor
Ingrediente pentru blat: 240 g făină, 210 g unt, 110 g zahăr, 110 g nuci, un plic zahăr vanilinat; pentru cremă: 500 g zahăr, 500 g mere, mango, ananas, 150 g nuci, 150 g fructe confiate.
Preparare: Din ingredientele pentru blat se prepară un aluat, care se împarte în patru foi, se taie sub formă de inimă, se pun în forme şi se coc.  Separat se pun la fiert zahărul, 150 ml apă şi merele date pe răzătoare şi se fierb până ce se în­moa­ie merele. Se adaugă nucile şi fructele confiate tăiate cu­bu­leţe şi se continuă fierberea până se leagă bine compoziţia. Se ia de pe foc, se lasă la răcit, apoi se umplu foile cu această compoziţie. Se ornează după preferinţă cu fructele proas­pete: mango, ananas.

×
Subiecte în articol: zahăr lasa caiet de retete