x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver, actor în "Ratatouille"

Jamie Oliver, actor în "Ratatouille"

de Magda Cristina Ursache    |    25 Oct 2009   •   00:00
Jamie Oliver, actor în "Ratatouille"
Sursa foto: Copyright Editura Curtea Veche/

Când, în urmă cu doi ani, apărea în cinematografe filmul de desene animate "Ratatouille", mulţi s-au grăbit să-l asemene pe micuţul şobolan bucătar cu un personaj din lumea gastronomică (reală), şi anume cu Jamie Oliver. Dacă vă întrebaţi ce anume i-ar face pe unii să spună aşa ceva, gândiţi-vă numai la mesajul promovat de amândoi: "Oricine poate să gătească!".



Deşi multă lume nu ştie, Jamie a avut o legătură mult mai mare cu acest film decât un simplu mesaj; el chiar şi-a împrumutat vocea pentru unul dintre ele. El a dublat vocea unui personaj, pentru varianta filmului care s-a difuzat în Marea Britanie. Este posibil ca prezenţa lui Jamie Oliver în film, fie chiar şi pentru câteva replici, să fi fost o simplă strategie de marketing, înaintea premierei londoneze care a avut loc la 12 octombrie 2007. Dar cu siguranţă pe Jamie asta l-a marcat foarte mult. Atât de mult încât a şi creat propria sa reţetă de ratatouille, pe care a postat-o pe site-ul său oficial...

SPAIMA BUCĂTARILOR
"Am primit, probabil, cel mai nefericit personaj", afirma el într-un interviu, referindu-se la mustăciosul inspector sanitar pe care l-a adus la viaţă. "Este foarte diferit de mine. E total plictisit de viaţă. A fost prima oară când am fost rugat să fac ceva ce nu mă reprezintă".

Pentru Jamie, experienţa a fost una cu totul nouă, iar personajul antipatic - o adevărată "spaimă a bucătarilor" - nu l-a ajutat prea mult. Era total în contrast cu personalitatea sa spumoasă şi pofta lui de viaţă. "Regizorul îmi tot spunea «Nu, nu, nu! Trebuie să pari mai plictisit. Eşti doar un biet inspector sanitar»". Aşa că a trebuit să se străduiască să renunţe la tipica sa voioşie, pentru ca vocea lui să sune cât mai deprimant. A vrut însă foarte mult să participe la acest proiect, în primul rând pentru copiii săi, iar în al doilea rând pentru că s-a simţit foarte atras de personajul principal.

ASEMĂNĂRI
Chiar dacă inspectorul sanitar nu l-a impresionat foarte mult, Remy în mod sigur i-a fost pe plac, fiind mult mai aproape de felul său de a fi. "Ce îmi place cel mai mult la acest film este şobolănaşul şi viziunea lui asupra vieţii şi a mâncării. Îi place să simtă mâncarea prin miros, atingere, gust". Iar la fel ca pentru Remy, şi pentru Jamie mâncarea e mai mult decât o necesitate fizică. Mâncarea reprezintă şi gust, şi miros, şi atingere, şi văz: o întreagă experienţă!

Cei doi bucătari, atât cel imaginar, cât şi cel real, îşi folosesc din plin imaginaţia în bucătărie. Felul de mâncare "ratatouille" - care dă, de altfel şi numele filmului - preparat de Remy, nu este făcut după reţeta tradiţională, ci e o variaţie numită "confit byaldi". Jamie, la rândul său, nu este o persoană care să urmeze regulile şi iubeşte să fie inventiv cu reţetele sale. Iar asemănările cu şobolănaşul-bucătar nu se opresc aici.

Ca şi Remy, Jamie Oliver a avut un idol care l-a inspirat. Dacă pentru personajul de desene animate era vorba despre spiritul unui mare bucătar francez (imaginar) pe nume Auguste Gusteau, pentru britanic un adevărat idol a fost tatăl său, Trevor, de la care a învăţat încă de mic ce înseamnă să munceşti serios şi să dai tot din tine de fiecare dată. Trevor l-a încurajat pe Jamie să persevereze în pasiunea sa pentru bucătărie, dându-i de lucru la restaurantul familiei, şi l-a învăţat că un restaurant cu adevărat de succes nu însemnă doar profit, ci mai ales să le oferi clienţilor o mâncare bună şi o experienţă grozavă.

În "Ratatouille", şobolănaşul-bucătar reuşeşte să facă un lucru extraordinar: învaţă un nepriceput în ale bucătăriei să gătească. Exact acelaşi lucru îl face şi Jamie prin proiectul lui, "Fifteen". Ia 15 tineri dezavantajaţi care nu se pricep deloc la gătit şi îi transformă în bucătari adevăraţi, demni de a lucra în restaurantele sale. Fiecare dintre adolescenţii pe care Jamie îi primeşte în program şi îi învaţă să gătească este, în esenţă, o "replică" a tânărului Linguini din filmul de desene animate produs de studiourile Walt Disney.

O altă apropiere interesantă între Jamie Oliver şi Remy este subliniată de faptul că fiecare dintre ei apelează uneori la o "interfaţă" pentru a se exprima. Remy nu poate lucra singur în bucătărie, aşa că se foloseşte de Linguini pentru a-şi împlini pasiunea pentru gătit. Jamie, în schimb, are la îndemână emisiunile sale de televiziune pentru a transmite mai departe mesajul pentru o hrană sănătoasă.

Iată că asemănarea dintre marele bucătar britanic şi micul bucătar-şobolan care se agită în bucătăria de celuloid nu e chiar atât de improbabilă, mai ales dacă vedem câtă pasiune pun amândoi.


Secretele animaţiei
Jamie Oliver nu este singurul "bucătar adevărat" care a fost integrat proiectului filmului "Ratatouille". Echipa de animaţie a lucrat împreună cu bucătarul-şef la restaurantul său "French Laundry" (New York) pentru a deprinde arta gătitului. Keller a primit şi el un mic rol în film. Michael Warch, managerul decorurilor, are o diplomă în arta culinară. Pentru varianta dublată în limba spaniolă, celebrul bucătar-şef, Ferran Adriá, îşi împrumută vocea pentru a da viaţă unui client al restaurantului.

Echipa de animatori a urmărit gesturile specifice gătitului, pentru ca totul să pară firesc şi pe ecrane, apelând pentru aceasta la bucătari profesionişti care au gătit de la capăt fiecare dintre felurile de mâncare. Iar pentru a afla cum să animeze scena în care "head chef" este ud, au îmbrăcat un om în costum de bucătar şi l-au udat din cap până în picioare, pentru a afla ce părţi ale costumului se lipesc de corp.

×