x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver, Sarah Palin şi loopingul cerealelor de la micul dejun

Jamie Oliver, Sarah Palin şi loopingul cerealelor de la micul dejun

de Magda Cristina Ursache    |    28 Feb 2011   •   10:33

Săptămâna trecută, America s-a aflat iar în mijlocul disputelor privind campania împotriva obezităţii infantile declanşată de Prima Doamnă, Michelle Obama.

Sarah Palin, fostul guvernator al statului Alaska şi adversar vădit al ideilor promovate de această campanie pornită de la Casa Albă este criticul fervent al mişcării „Let’s go!” şi nu pierde nici un prilej pentru a se exprima. Efortul Primei Doamne de a-i convinge pe copiii americani să mănânce sănătos a stârnit de la bun început o reacţie furioasă din partea republicanilor, iar comentatori precum Glenn Beck şi Limbaugh Rush au dat replici de genul: „Get away from my French fries, Mrs. Obama!” (Pleacă din cartofii mei prăjiţi, dnă Obama!) sau „Dacă tot trebuie să mâncăm numai rădăcini, fructe de pădure şi scoarţă de copac, arată-ne tu cum se face!”. Palin, la rândul său, a acuzat: „Ea ne spune că nu putem avea încredere în deciziile pe care părinţii le iau pentru copiii lor, pentru familiile lor! Că nu au discernământul să hotărască ce să le dea de mâncare!”. Cu alte cuvinte, Michelle Obama nu crede în discernământul americanului de rând de a lua decizii corecte în ce priveşte hrana zilnică a lui şi a familiei lui.

Cum aliatul principal al lui Michelle Obama, în campania ei împotriva obezităţii infantile, este cunocutul bucătar şi om de televiziune Jamie Oliver, nici acesta nu este ocolit de criticile republicanilor. El se află, pratic, chiar în inima acestei bătălii de PR susţinută de la Casa Albă şi atacă de opoziţie. Oliver nu se simte însă intimdat. Duminică, în vreme ce participa la un târg pentru alimentaţia sănătoasă, el a fost abordat de jurnaliştii americani, cu privire la această chestiune. Bucătarul care a adus în America „Food Revolution” a declarat că  SUA se află actualmente „într-un moment foarte întunecat” în ceea ce priveşte sănătatea copiilor şi că „starea de sănătate ar putea să nu le mai permită americanilor să fie americani”. În ce o priveşte pe Sarah Palin, el a asemănat-o pe aceasta cu un bol de froot-loop. Froot-loop este unul dintre acele alimente pe care Jamie Oliver şi Michelle Obama le doresc excluse din alimentaţia copiilor, considerându-le nocive. Froot-loop este un mic dejun de cereale, bogate în zahăr şi care conţin o selecţie năucitoare de cereale prelucrate astfel încât să fie cât mai atractive pentru copii, cu adaos de sare, coloranţi, arome şi fructe. Un bol plin cu froot-loop este, pentru Jamie Oliver, un semn de abuz alimentar. Vă daţi seama că susţinătorii lui Palin nu au fost deloc bucuroşi de această apreciere, mai ales că, în patrotismul lor exacerbat, nu pot privi criticile lui Oliver decât ca pe imixtiunile unui străin în treburile naţiunii americane. 

 

×