x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Jamie Oliver: "Sfârşitul de săptămână e sfânt, e doar al nostru, fără aparate foto şi camere de luat vederi"

Jamie Oliver: "Sfârşitul de săptămână e sfânt, e doar al nostru, fără aparate foto şi camere de luat vederi"

de Irina Cristea    |    04 Oct 2009   •   00:00
Jamie Oliver: "Sfârşitul de săptămână e sfânt, e doar al nostru, fără aparate foto şi camere de luat vederi"
Sursa foto: Greg Wood/AFP

Despre Jamie Oliver oricine are o părere mai mult sau mai puţin bună. Este primul "telebucătar" care i-a încurajat pe oameni să experimenteze şi a reuşit să nu îi intimideze când găteşte, cu toate că mânuieşte ingredientele şi ustensilele cu o îndemânare vecină cu acrobaţia, indiferent dacă se află într-o bucătărie perfect utilată, într-o grădină sau într-un luminiş pitoresc.



"A devenit un model cu care până şi bărbaţii cu tatuaje fioroase se pot identifica", spune despre Jamie Oliver jurnalistul britanic Lucas Hollweg, care l-a intervievat pentru suplimentul Style al publicaţiei The Sunday Times.

Se străduieşte să schimbe din temelii stilul de alimentaţie al britanicilor şi să-l extindă, dacă se poate, şi în beneficiul altor naţiuni cu din ce în ce mai multă "greutate". Găteşte cu un aer perfect relaxat, aproape în joacă. Amestecă, îndrăzneţ, arome puternice, foloseşte cantităţi generoase, zâmbeşte tot timpul şi "nu se dă mare" cu arta pe care o stăpâneşte. Le dă oamenilor încredere în ceea ce pot face cu propriile mâini. Le arată că gătitul poate fi o distracţie. Îi ghidează subtil spre ingrediente şi reţete mai bune şi mai sănătoase decât cele recomandate doar de obişnuinţă şi comoditate. Şi a ajuns, el însuşi, departe faţă de momentul 1999, când şi-a făcut apariţia pe micile ecrane şi în bucătăriile din (aproape) întreaga lume. A fost decorat de Regină la 28 de ani, a gătit pentru preşedintele SUA, Barack Obama, pentru premierul britanic Gordon Brown şi pentru aţi lideri ai lumii, a devenit un "politician al poporului", intervenind adesea, cu succes, pe lângă miniştri şi consilii locale. Iar pe lista celor mai bogaţi oameni din Marea Britanie, realizată de Sunday Times, "valoarea" sa este estimată la 44 de milioane de euro. Şi nu are decât 34 de ani.  

Una dintre cele mai lăudabile calităţi ale celebrului şi chipeşului bucătar este că îşi pune şi banii, şi faima în slujba unor campanii prin care să le vină altora în ajutor aşa cum ştie el - gătind. În 2002 a lansat seria tv "Bucătăria lui Jamie", urmată de fundaţia caritabilă "Fifteen", unde 140 de tineri provenind din medii defavorizate învaţă secretele meseriei de bucătar. O dată cu seria "Jamie's School Dinners" a atras atenţia asupra hranei deplorabile servite în şcolile britanice, iar cu emisiunea "Jamie's Ministry of Food" s-a pornit să îmbunătăţească dieta întregii naţiuni, învăţându-i pe oameni să gătească şi altceva decât semipreparate.

De unde acest puternic simţ al responsabilităţii? "Bună întrebare", crede Jamie. "Cred că opiniile şi punctele mele de vedere sunt absolut obişnuite, doar că mă aflu într-o poziţie din care le pot exprima. De aceea, asupra mea există o mai mare presiune de a mă implica".

Nu toată lumea îl iubeşte pe Jamie şi asta s-a văzut nu o dată. La scurt timp după ce a semnat un important contract de publicitate a fost acuzat că se supraexpune. Iar jurnaliştii nu sunt tot timpul prietenoşi, după cum chiar el recunoaşte, amuzat. Spune că a învăţat să ignore răutăţile şi le explică şi prin faptul că, fundamental, este o persoană foarte plictisitoare. "Nu m-a văzut nimeni trăgând pe nas cine ştie ce sau culcându-mă cu nevestele altora. Nu sunt deloc interesant. Şi sunt implicat în multe acţiuni caritabile. Una peste alta, când m-apuc să recit lista cu faptele mele bune, îţi vine să verşi", spune Jamie.

Deja obişnuit cu ideea că viaţa sa se desfăşoară sub lupa mass-media, s-a învăţat să nu-l mai deranjeze atenţia constantă de care are parte fie şi-n cele mai mărunte aspecte ale unei zile. Nu la fel de împăcat este când vine vorba despre fiicele lui: "Când le-am dus la premiera celui mai nou film din seria «Harry Potter», nu s-au speriat de film ci de oamenii care ţipau «Jamie, Jamie» şi care se călcau în picioare încercând să se apropie".  

Jamie şi soţia sa, Jools, au trei fete, cu nume care mai de care mai florale: Poppy Honey, în vârstă de 7 ani, Daisy Boo, de 6 ani, şi Petal Blossom Rainbow, născută anul acesta, în aprilie. "Soţia mea le-a ales numele. Am o soţie foarte şic, asta-i tot", explică Jamie onomastica fiicelor de care el şi Jools se bucură după ani de tratamente şi inseminări artificiale. Şi, cu toate că nu petrece cât timp şi-ar dori alături de frumoasa-i familie, faimosul bucătar are câteva reguli de la care încearcă să nu se abată când vine vorba despre timpul petrecut acasă. "Sfârşitul de săptămână e sfânt, e doar al nostru. Uneori facem câte-un grătar cu prietenii, fără aparate foto şi camere de luat vederi. Cu toate astea, uneori mă simt vinovat că nu împart cu publicul ceea ce se întâmplă acolo", spune Jamie.

Ce urmează pentru cel mai titrat "telebucătar" din lume? "Nu ştiu nici ce-am să fac mâine. Mă îndrăgostesc des - şi nu mă refer la femei, ci la idei. Poate că săptămâna viitoare o să apară ceva şi n-o să mai apar în Anglia luni întregi, pentru că voi urmări acel proiect, acea idee. Încă-mi place că am o latură uşor necugetată".

Campania americană
Cea mai nouă serie televizată despre aventurile culinare ale lui Jamie Oliver îşi desfăşoară acţiunea în America, pe care britanicul a traversat-o de la New York la Los Angeles. "Am vrut să cunosc mâncarea americană bună, adevărată", spune Jamie. A încercat să treacă dincolo de limitările aşa-numitului "turism culinar" şi a scos în evidenţă legătura dintre mâncare şi diversele comunităţi. În New York, de pildă, i-a cunoscut pe peruanii care prepară "ceviche" (un fel de mâncare pe bază de fructe de mare marinate în suc de lămâie) în localuri ilegale, pe membrii comunităţii egiptene, care prepară noi versiuni ale pâinii lor tradiţionale. Iar în curând va începe lucrul la o serie de emisiuni pentru postul te televiziune american ABC, în care să încerce să le schimbe americanilor stilul de alimentaţie, la fel cum a încercat (şi speră că a şi reuşit) la el acasă, în Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: jamie oliver