x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Joia Verde

Joia Verde

06 Iun 2007   •   00:00

In joia din a doua săptămănă de la Rusalii (7 iunie), numită şi Joia Verde sau, in alte regiuni, Joia Mănioasă, se fac simţite credinţele şi ritualurile care capătă de foarte multe ori o tentă cel puţin infricoşătoare. La prima vedere, Joia Verde este o sărbătoare prin care este celebrată bogăţia naturii dătătoare de viaţă. Nu de puţine ori se incing petreceri la iarbă verde, cu măncăruri şi băutură pe săturate pentru toată lumea.

In joia din a doua săptămănă de la Rusalii (7 iunie), numită şi Joia Verde sau, in alte regiuni, Joia Mănioasă, se fac simţite credinţele şi ritualurile care capătă de foarte multe ori o tentă cel puţin infricoşătoare. La prima vedere, Joia Verde este o sărbătoare prin care este celebrată bogăţia naturii dătătoare de viaţă. Nu de puţine ori se incing petreceri la iarbă verde, cu măncăruri şi băutură pe săturate pentru toată lumea.

Bine de ţinut seama

Cu toate acestea, indeplinirea unor activităţi are efecte cu totul aparte. Nu se spală şi, mai ales, nu se albesc rufele, pentru că vor căpăta culoarea verde. Nu se lucrează nimic pe cămp, ca să nu se acopere drumurile şi cărările cu iarbă. Cel aflat la drum nu va mai şti să se intoarcă acasă şi va rămăne pentru mult timp un pribeag. Pierderea recoltelor de pe cămpuri este un alt pericol care-i paşte pe cei care lucrează in Joia Verde. Şi mai infricoşător chiar, gospodarii care nesocotesc această zi se vor inverzi şi, spre marea lor ruşine, vor fi uşor de recunoscut de ceilalţi. Tot in Joia Verde se desfăşoară ritualuri care au rolul de a aduce ploaia asupra cămpurilor. La fel ca la "paparude", fetele se udă cu apă ca să se deschidă cerul şi să cadă ploaia.

Cănd timpul se intoarce…

In mod tradiţional, la 11 iunie, atunci cănd este celebrat Sf. Vartolomeu, vara a ajuns deja in punctul culminant. Incepănd de a doua zi, timpul se intoarce incet-incet către iarnă. Zilele incep să scadă, iar intunericul rămăne din ce in ce mai mult asupra gospodăriilor. Datorită intoarcerii timpului, există in popor credinţa că intregul univers este dominat de fenomene ciudate. Se iscă din senin vărtejuri de apă şi de vănt, iar din cer cade grindina, care nimiceşte case şi plante. Gospodăriile care au scăpat de grindină pot fi afectate de inundaţii, de boli şi, in general, suferă pagube mari.

Pe de altă parte, exact in ziua Sfăntului Vartolomeu este sărbătorit şi grăul, pentru că tocmai acum incepe el să-şi dezvăluie bogăţia. In cinstea lui nu se lucrează cămpurile, ca să fie ocrotite de toate pericolele.

Legume la cuptor cu sos

Ingrediente: doi dovlecei, doi ardei graşi roşii, o vănătă, 200 g smăntănă, o lingură de muştar cu boabe, ulei de măsline, sare, piper, zeamă de lămăie, oregano.

Preparare: Intr-un bol se amestecă smăntăna, muştarul, o lingură de ulei de măsline, sarea, piperul şi puţină zeamă de lămăie. Dovleceii şi vănăta se taie in bucăţi pe lung. Ardeii graşi se curăţă şi se taie şi ei pe lung. Se incinge ulei de măsline şi se călesc legumele. Intr-un vas se aşază legumele şi se pun in cuptor. Se servesc cu sos şi frunze de oregano.

×
Subiecte în articol: verde calendar gastronomic joia joia verde