x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Kebabul, la mama lui acasă

Kebabul, la mama lui acasă

de Gabriela Boeriu    |    06 Aug 2008   •   00:00

Pe o străduţă în pantă şi foarte aglomerată din Istanbul am descoperit un loc ce poartă amprenta originală a Turciei. Micul (şi cînd zic “mic” înseamnă de fapt “foarte mic”) Restaurant “Şehzade”. Aici bucătarul Ozkan Yldirim ne-a servit un CagŠ Kebabi delicios şi a presărat peste cultura noastră gastronomică “un praf” din secretele bucătăriei turceşti.



Pe o străduţă în pantă şi foarte aglomerată din Istanbul am descoperit un loc ce poartă amprenta originală a Turciei. Micul (şi cînd zic “mic” înseamnă de fapt “foarte mic”) Restaurant “Şehzade”. Aici bucătarul Ozkan Yldirim ne-a servit un CagŠ Kebabi delicios şi a presărat peste cultura noastră gastronomică “un praf” din secretele bucătăriei turceşti.

“Misterul” Kebabului

Spuneţi-ne cîte ceva despre Kebab. În România, la toate colţurile, întîlneşti fast-food-uri care oferă preparate orientale, în special şaorma, kebab… Ce ar trebui să ştim despre aceast gustos fel de mîncare?

CagŠ Kebabi, este de fapt o variantă locală din regiunea Erzurum a preparatului “Doner Kebab”. Se pregăteşte din felii subţiri de carne de miel întinse pe un proţap, căruia i se adaugă carne de vită (tocată şi amestecată cu lapte), gustul fiind “ajutat” de felii de ceapă, piper negru, ardei iute. Pentru obţinerea savorii originale e indicat să se presare deasupra… cenuşă de lemn şi abia apoi să se pîrjolească la foc de lemne. Ca băutură se poate folosi ayran-ul, iaurtul nostru specific. E degresant şi bun pentru stomac.

Ce are special bucătăria turcească faţă de cea din alte ţări? Nu ştiu dacă ştiţi, dar se spune că în lume există trei feluri de preparate: chinezeşti, franţuzeşti şi turceşti. Prin secolul al XVII-lea, palatul sultanului avea în jur de o mie şi ceva de servitori, numai în bucătărie. Aceştia s-au perfecţionat şi aşa a evoluat bucătăria turcească. Experimentînd, încercînd diverse arome…

Ce bucate le-aţi recomanda turiştilor care vin în Turcia? Avem multe lucruri care trebuie încercate. Aici, în Istanbul, în anumite locuri se face o baklava de nu-ţi mai trebuie nimic altceva. Altceva ce aş putea să le zic…? Pot să bea un pahar cu apă rece. Apa noastră este… una dintre cele mai gustoase din lume. Şi, apoi, să vină la mine să mănînce kebab. N-o să uite multă vreme nici de mine, nici de kebabul meu!

CagŠ Kebabi

Se prepară din felii subţiri de carne de miel întinse pe un proţap, carne tocată de vită (10% din cantitatea de carne de miel) amestecată cu lapte, ceapă tăiată felii subţiri, piper negru şi fîşii de ardei iute presărat pe fiecare felie de carne. Pe suprafaţa compoziţiei se presară fin cenuşă de lemn, după care kebabul se “pîrjoleşte” orizontal desupra unui foc de lemne. Pe măsură ce kebabul începe să se rumenească, se ia o frigare şi se taie partea coaptă (de la exterior) cu un cuţit lung, special pentru kebab. Se serveşte cu “pide” (un fel de lipii foarte subţiri).

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii