x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

“L’Agneau de Pauillac” şi cârnaţii de Pleşcoi

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 05 Noi 2008 - 00:00

N-a fost o simplă serbare câmpenească. N-a fost un târg şi nici măcar un festival. Ci mai degrabă o etapă într-un efort colectiv pentru păstrarea gastronomiei naţionale autentice.

 “Sărbătoarea Cârnaţilor de Pleşcoi” (25 octombrie 2008) – iniţiată de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Buzău, şi organizată la pensiunea “Casa Matei” din Berca – a fost un eveniment complex, care şi-a propus să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că în acest moment, în România, adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi nu sunt adeseori cei care se vând în supermarket sub această titulară. Reţeta originală o ştiu puţini şi o folosesc şi mai puţini.  

MAI SUCULENT, MAI FRAGED
Ce au cârnaţii de Pleşcoi atât de special? De ce merită să lupţi să obţii pentru ei titulatura de “produs cu denumire de origine controlată” (aşa cum în multe părţi ale lumii se întâmplă cu produse care marchează puternic identitatea unui loc, dar cum nu se întâmplă, din păcate, în România)? Pentru că, la fel ca şi în cazul ovinelor din Pauillac, regiunea Gironde (Franţa), carnea animalelor are un gust special. Iar dacă “agneau de Pauillac” are deja AOC (appellation d’origine contrôlée), oile de la Pleşcoi ar merita şi ele. Pentru că, în vreme ce în Pauillac gustul cărnii devine deosebit, pentru că ovinele pasc pe o păşune foarte aproape de mare, care creşte pe un sol saturat de sare, oile noastre de la Berca păşunează de asemenea într-un loc special. “Dealurile subcarpatice buzoiene au în subsol importante zăcăminte de sare, iar ca urmare a procesului zilnic de evaporare a apei se depun în permanenţă cristale de sare pe întreaga vegetaţie colinară. Oile sunt hrănite astfel cu o vegetaţie semisărată, iar carnea capătă o savoare deosebită”, ne spune Cristina Partal, preşedinta ANTREC. Gustul ei devine mai sărat, mai suculent, mai fraged.

“REVOLUŢIA DE LA PLEŞCOI”
Până la obţinerea unei variante româneşti a AOC, cârnaţii de Pleşcoi au intrat în istorie drept prima marcă tradiţională de produse alimentare româneşti înregistrată ca atare. Aşa s-a declanşat ceea ce, la vremea respectivă, presa a numit: “Revoluţia de la Pleşcoi”, iar persoana care a “stârnit” totul se numeşte Traian Papuc. Cum a făcut asta? Printr-un gest simplu şi firesc: a înregistrat produsul cu reţeta lui originală. De unde vine această reţetă? “Cu cârnaţii de Pleşcoi am crescut. În copilăria mea se făceau la fiecare două-trei case. Se pregăteau noaptea, pentru că era cald şi nu erau condiţii de depozitare a animalelor sacrificate. Asta până în 1970, când s-a interzis producerea lor, iar cei care continuau să o facă pe ascuns au fost închişi pentru speculă”. Reţeta cârnaţilor de Pleşcoi, cea adevărată, a revenit în satul de pe apa Buzăului după 1990. Notorietatea lor a crescut, dar şi numărul de producători care nu respectă reţeta originală este destul de mare, ceea ce face, până la urmă, destul de mult rău produsului autentic.

 

Fomilă de Pleşcoi

Se numeşte Florin Onea, este originar din Berca şi a mâncat în cel mai scurt timp – un minut şi câteva secunde – zece cârnaţi iuţi de Pleşcoi. “Nu mi s-a părut aşa de dificil concursul”, ne-a declarat după ce a primit premiul. “Am câştigat datorită prietenilor mei: grătare în fiecare săptămână, cârnăciori, mici, friptură. Nu este pentru prima dată când mănânc cârnaţi de Pleşcoi. Nu m-am antrenat înainte. Chiar nu m-am gândit niciodată «Hai să văd în cât timp pot să mănânc!» Am mâncat ca să mă simt bine. La întrecere a fost şi un coleg de-al meu, mai bine făcut decât mine. Dar l-am bătut. Nu contează greutatea. Cred că m-a avantajat faptul că de felul meu mănânc mai repede.”

 

Cârnaţi de Pleşcoi (reţetă originală)

Ingrediente: carne de oaie (sau două treimi carne de oaie şi o treime carne de vită), usturoi, ardei iute, cimbru, maţ subţire de oaie.
Preparare: În mod normal, cârnatul de Pleşcoi se pregăteşte numai din carne de oaie, dar, în cazul în care aceasta este prea grasă, adică are mai mult seu, compoziţia se drege cu carne de vită, însă fără a depăşi proporţia de 2 la 1. După ce carnea de oaie este curăţată de pe oase, într-un ceaun se fierb oasele şi cu zeama rezultată, călduţă, se frământă carnea tocată în care se adaugă usturoi, ardei iute sau cimbru. Este ideal să fie folosit ardei iute, roşu. Cu această compoziţie vor fi umplute maţele de oaie. Cârnaţii vor fi apoi uscaţi şi afumaţi, ei putând fi serviţi atât cruzi, cât şi pregătiţi la tigaie sau la grătar.

“Prima ediţie a «Sărbătorii Cârnaţilor de Pleşcoi», la 25 octombrie, la Berca, s-a dorit a fi un semnal de alarmă pentru păstrarea identităţii unui preparat tradiţional de notorietate”
Cristina Partal, Preşedinta ANTREC România

Citeşte mai multe despre:   pleşcoi,   bucatarie de festival

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã

Mâine, de la ora 13:00, Zeci de vedete vor participa duminicã la teledonul organizat de Antena Group, Români Împreunã
Zeci de vedete s-au alãturat teledonului Români Împreunã, organizat de Antena Group şi Fundaţia Mereu Aproape în aceastã duminicã, de la ora 13:00. Difuzat simultan pe cinci canale tv, evenimentul îşi propune...

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN

Delfinariul din Constanța transmite online reprezentațiile delfinilor NI-NI și CHAN-CHAN
 Delfinariul din Constanța s-a adaptat la criza coronavirus și transmite gratuit, în acest weekend, reprezentațiile delfinilor pe internet. Astfel, delfinii NI-NI și CHAN-CHAN vor putea fi urmăriți,...

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși

(P) Recomandarea săptămânii: Ohvăz cu lapte de migdale – sau cum să ne menținem sănătoși
Galerie Foto Cum vom ieși din perioada de izolare este întrebarea de pe buzele tuturor, în această perioadă. Sedentarismul, combinat cu stresul și cu o eventuală bulimie ar fi combinația cea mai nocivă, dar există și alte...

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile

Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă aparițiile
Publicațiile Flacăra și Alias Publishing suspendă apariția tuturor titlurilor pe o perioadă de timp nedeterminată.   „Ca urmare a situației actuale suntem nevoiți să vă informăm în mod oficial...

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19

Duminicã, 29 martie, de la ora 13:00, Antena Group organizeazã teledonul Români Împreunã pentru a susţine lupta medicilor împotriva Covid-19
Galerie Foto Duminicã, de la ora 13:00, Antena 1, Antena Stars, Happy Channel, ZU TV şi Antena 3  vor transmite în premierã în România, pe cinci canale tv simultan un teledon complet tehnologizat. Români Împreuna îşi...

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă

Tatăl premierului britanic Boris Johnson: Dacă trebuie să merg la cârciumă, voi merge la cârciumă
Tatăl premierului britanic Boris Johnson contestă hotărârile luate de autorități pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În plus, acesta dorește să depună cerere pentru a obține cetățenie...

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19

BRAT cere sprijin din partea autorităţilor pentru editorii legitimi de presă, în contextul COVID-19
BRAT, asociaţia profesională a industriei de media ce reprezintă peste 75 de editori de presă scrisă şi online din România, care împreună editează peste 350 de site-uri, ziare şi reviste, a transmis...

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei

Pandemia cu coronavirus schimbă obiceiurile chinezilor de servire a mesei
Pandemia cu coronavirus a început să schimbe obiceiurile chinezilor de servire a mesei. Autoritățile municipale din Beijing au solicitat public renunțarea la transferarea mâncării din platourile comune,...

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano

Criză în Italia. Cristi Chivu a stat la coadă cinci ore într-un supermarket din Milano
Adelina Chivu a postat pe Instagram un videoclip în care spune că fostul căpitan al naționalei României a stat cinci ore la coadă într-un supermarket din Milano pentru a face cumpărături. Adelina Chivu a...

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică

Provocarea momentului: Pancu şi Lupescu au făcut duble cu hârtia igienică
Daniel Pancu şi Ionuţ Lupescu au acceptat provocarea momentului şi au jonglat cu hârtia igienică. Daniel Pancu a ţinut 28 de duble, iar Ionuţ Lupescu 9 şi a şutat în sulul de hârtie. Daniel Pancu a...

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă

Denis Alibec a încălcat legea. El s-a filmat la volan, în timp ce conducea cu 143 km/h pe autostradă
Atacantul Astrei Giurgiu, Denis Alibec, s-a filmat la volan, în timp ce conducea pe autostradă cu 143 km/h. Fotbalistul a filmat un videoclip, în timp ce conducea o maşină pe Autostrada A2, pe care l-a postat pe...

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!

Federer le transmite un mesaj fanilor: Nu am mai strâns mâna cuiva de mult timp!
Roger Federer le-a transmis un mesaj fanilor săi pe Instagram. Tenismenul şi-a sfătuit susţinătorii să fie atenţi la igiena proprie şi să minimalizeze contactul cu alte persoane. Roger Federer s-a...
Serviciul de email marketing furnizat de