x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La Blăjani, vinul e roşu

La Blăjani, vinul e roşu

de Tudor Cires    |    05 Noi 2008   •   00:00

Unul dintre cele mai bune vinuri pe care le are ţinutul buzoian e Roşul de Blăjani, capabil să concureze cu etichete renumite pe plan naţional. Se zice că la Blăjani, dacă ceri o cană cu apă, ţi se oferă, cu mare plăcere şi generozitate, o cană cu vin...

Gustăm şi noi, la Casa Matei, în cadrul efervescent al Festivalului Cârnaţilor de Plescoi (25 octombrie), un păhărel din producţia 2006 şi admirăm un  vin clar, cu gust de fructe de pădure şi de stejar.

După desfiinţarea CAP-ului, blăjănenii şi-au luat viile înapoi, circa 260 de hectare, şi au continuat să producă vin după metoda tradiţională locală. O asociaţie neguvernamentală, numită “Prietenie”, a intrat în parteneriat cu vinificatorii dintr-un sat francez din regiunea Bordeaux, trimiţându-şi acolo, “la studii”, pe toţi cei 20 de producători ai săi. Aşa că, azi, “Roşul de Blăjani” se face, la sursă, cu ştiinţă franţuzească şi iscusinţă românească. Un hibrid de succes.

La prima ediţie a  “Festivalului Vinului” de la Focşani, vinul a obţinut medalia de argint. Unul dintre producători, Ene Ion, ne spune că pentru el, pasiunea pentru viţa-de-vie, care e un “defect de familie”, cântăreşte  mai mult  decât profitul. Grija lui principală este ca vinul pe care-l produce să fie curat şi în respectul tehnologiei tradiţionale: să fermenteze pe pulpă

3 săptămâni, să i se facă circularea de două ori pe zi, butoaiele să fie din stejar nu mai vechi de 4 ani, să evite contactul cu metalele şi să aibă  analizele făcute la timp. Rezultatul: o producţie culeasă şi vinificată la timp,  un vin sănătos şi atrăgător.

Roşu, sec şi... de Blăjani!

×
Subiecte în articol: geografia vinului