x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La masă, Pinocchio!

La masă, Pinocchio!

de Gabriela Boeriu    |    03 Dec 2008   •   00:00

A trecut ceva vreme de când povestea lui "Pinocchio" "a adormit" în biblioteca mea, aşteptând probabil urmaşii care la un moment dat vor veni. Timpurile s-au metamorfozat şi împreună cu ele şi copiii. Play station, desene cât cuprinde pe canalele x, y, z, dimineaţa, la prânz şi seara, jucării de tot felul, în mod cert mai sofisticate şi nejustificat de moderne pentru o vârstă atât de fragedă şi plină de însemnătate.



GHID PENTRU COPII
Unele schimbări ale copilăriei îmi stârnesc semne de întrebare cu încărcătură negativă, altele, deşi în zilele noastre mai puţin, semne de exclamaţie pozitive.
Din categoria "pozitive" mi s-a părut şi apariţia în librării a unui volum care ar sta foarte bine lângă "Pinocchio" cel "prăfuit" de DVD-uri cu monştri şi roboţi. Se numeşte "Cartea de bucătărie a copiilor – Bucătăria Italiană" (Editura House of Guides, autor: Rosalba Gioffre, seria "Copiii gătesc").
Printre tagliatelle, gnocchi al ragů (cu sos) sau polpette al pomodoro (chiftele cu sos de roşii), prichindeii se pot ghida după pozele care le arată explicit cum se prepară reţetele dedicate lor, în exclusivitate!

Pesce finto - Peşte fals
E o reţetă gustoasă, chiar dacă, în general, nu-ţi place peştele. Mirosul puternic de peşte este atenutat de cartofi şi maioneză. E amuzant de preparat, căci poţi modela compoziţia cu degetele, în formă de peşte. Ornează-ţi peştele cu maioneză, fă-i gură, branhii, coadă şi solzi. Poţi pune şi frunze de pătrunjel.
Ustensile: strecurătoare, presă de cartofi, castron.
Ingrediente: 750 g cartofi, două linguri de pătrunjel tocat, 200 g ton din conservă (bine scurs), 125 g maioneză, sare, un căţel de usturoi tocat mărunt.
Preparare:
1. Fierbe cartofii cam 25 de minute, în apă cu sare. Scurge-i în strecurătoare, apoi cojeşte-i cât sunt încă destul de calzi.
2. Fă un piure din cartofi, fie cu aparatul special, fie cu un zdrobitor de metal.
3. Pune peste cartofi tonul, usturoiul şi pătrunjelul, amestecă bine şi adaugă sare după gust. Dacă vrei, poţi adăuga şi nişte zeamă de lămâie.
4. Pune compoziţia pe un platou. Dă-i formă de peşte.
5. Decorează peştele cu maioneză, folosind seringa de bucătărie (sau poţi folosi maioneză la tub).
Sfaturi: Roagă un adult să te ajute să iei de pe foc vasul cu cartofi. Păstrează în frigider maioneza pentru decor, ca să nu se înmoaie.
(Reţetă din volumul "Cartea de bucate a copiilor – Bucătăria Italiană)

×
Subiecte în articol: cultura si piper