x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La modă printre torturi

La modă printre torturi

de Diana Radu    |    13 Feb 2008   •   00:00

În zilele de sărbătoare, tortul este vedeta meniului. Şi ce poate fi mai potrivit pentru Valentine’s Day decât un tort cu numele iubirii pe el?! Făcut din ciocolată sau fructe, desertul este un cadou potrivit pentru persoana iubită.

În zilele de sărbătoare, tortul este vedeta meniului. Şi ce poate fi mai potrivit pentru Valentine’s Day decât un tort cu numele iubirii pe el?! Făcut din ciocolată sau fructe, desertul este un cadou potrivit pentru persoana iubită.

 

Glazuri

Un tort delicios începe cu un blat pufos şi bine însiropat. Crema dă savoare oricărei prăjituri, iar decoraţiunile dovedesc clasa bucătarului. Însă, dacă mai toată lumea poate orna un tort cu nucă de cocos, nu oricine ştie să pregătească o glazură  de coacăze, de exemplu. Chiar dacă este iarnă, puteţi prepara glazuri din fructe exotice.

Glazurile sunt compoziţii care acoperă torturile sau prăjiturile. Spre deosebire de cremele “de acoperire”, glazurile sunt tari sau vâscoase, iar atunci când se răcesc, unele devin lucioase şi casante. Culorile glazurilor variază de la alb-lăptos la galben, roz sau chiar cafeniu. Deşi este mai simplu să obţineţi diferite nuanţe cu ajutorul co­loranţilor alimentari, este recomandat să folosiţi doar ingrediente naturale. În primul rând sunt mai sănătoase şi, apoi, au şi un gust mai bun. Glazura pentru torturi se toarnă imediat ce aţi luat-o de pe foc, prima oară pe mijlocul blatului, iar apoi repede, în toate direcţiile. Dacă vreţi să folosiţi  mai multe tipuri de glazuri pentru acoperirea aceluiaşi tort, turnaţi-le pe rând. Atunci când s-a răcit prima este momentul să o adăugaţi pe cea de-a doua.

 

 

Ornamente

Peste glazură puteţi aşeza şi altfel de ornamente, pregătite din: fructe, frişcă sau ciocolată. Fructele pentru ornat pot fi proaspete (coacăzele sunt ideale pentru Ziua Îndrăgostiţilor şi se găsesc de vânzare chiar şi în luna februarie), luate din compoturi sau chiar confiate. În comerţ sunt şi fructe congelate, care pot fi folosite pentru decorarea torturilor. Prin congelare însă îşi pierd din valoarea nutritivă şi nici nu mai au acelaşi gust. Ideale sunt fructele proaspete, glazurate. De exemplu, portocalele, puţin acrişoare, odată glazurate sunt delicioase. Luaţi o portocală pe care o desfaceţi în felii. Ţineţi aceste felii la frigider aproximativ o oră, timp în care pregătiţi glazura. Scoateţi fructele când glazura este gata, daţi fiecare felie de portocală prin glazură şi aşezaţi feliile pe tort. Prăjitura este gata de servire după ce glazura de pe fructe s-a întărit.

Pe tortul de Valentine’s Day puteţi scrie declaraţii de dragoste sau chiar numele persoanei iubite. Pentru asta aveţi nevoie de un cornet procurat din comerţ sau făcut în casă dintr-o coală de hârtie sau chiar dintr-o pungă. Turnaţi glazura caldă în cornet şi “pictaţi” repede. Cu puţină ima­ginaţie realizaţi minuni. 

 

 

Jeleuri

Un alt ingredient potrivit torturilor este jeleul. Folosit în special la torturile de fructe, jeleurile sunt fie adăugate în blatul prăjiturii, fie o acoperă. Totodată, jeleurile mai sunt folosite la savarine şi tarte. Oricum, dacă alegeţi să acoperiţi tortul cu jeleu, nu uitaţi să-l ornaţi cu frişcă, fructe confiate sau dulceaţă. Reţeta spune că jeleurile sunt pregătite din zahăr şi sucuri de fructe. Aşa că, în mjlocul iernii, puteţi  prepara jeleuri delicioase cu fructele din comerţ. Cele mai potri­vite fructe pentru jeleuri sunt coacăzele şi gutuile, care conţin multă pectină, substanţă care ajută la gelifierea naturală. Din celelalte fructe puteţi pregăti jeleuri delicioase doar dacă adăugaţi şi gelatină din comerţ. Cofetarii recomandă între 50 g şi 70 g gelatină la un litru de suc. Ca să fiţi siguri că se coagulează fără probleme, puneţi gelatina în puţină apă rece, cât să se umfle, iar apoi adăugaţi-o în suc şi  amestecaţi încontinuu, până se dizolvă. În mod normal, cantitatea de zahăr este egală cu cea de suc. Este important pentru pregătirea jeleului ca fructele fierte să nu fie presate, ci decantate, limpezi.

 

 

Glazură de ciocolată

Luaţi 200 g ciocolată amăruie şi daţi-o pe răzătoarea cu găuri mari. Puneţi ciocolata într-un vas mai mic, iar acest vas în altul, mare, cu apă clocotită. Atunci când ciocolata s-a topit, puteţi adăuga o lingură de ulei sau puţin unt. Amestecaţi bine cu o paletă de lemn şi, atunci când s-a omogenizat compoziţia, turnaţi glazura peste tort. O puteţi uniformiza cu ajutorul unui cuţit încălzit.

 

 

Glazură de portocale

Fierbeţi o jumătate de pahar de apă cu 130 g zahăr, până ce se leagă ca un sirop, apoi adăugaţi zeama de la o ­portocală şi coaja rasă de la o jumătate de portocală. Nu uitaţi de esenţa – tot de portocală! Luaţi vasul de pe foc şi, cu ajutorul unei linguri de lemn, frecaţi bine compoziţia. Când pasta devine omogenă o puteţi turna peste prăjtură.

 

Jeleu de coacăze roşii

Luaţi 700 g coacăze, acoperiţi-le cu apă şi puneţi-le la fiert. Atunci

când pieliţa  fructelor este plesnită, luaţi-le de pe foc. Strecuraţi coacăzele şi pasaţi-le uşor. Cântăriţi-le şi puneţi-le la fiert împreună cu o cantitate egală de zahăr. Nu uitaţi să amestecaţi bine! După ce au dat în fiert, adunaţi spuma de pe

margini şi luaţi-le de pe foc. Puteţi  folosi jeleul pe loc sau păstraţi-l în borcane încălzite în ­prealabil.

 

Glazură de albuş

Într-un castron mic, frecaţi bine un albuş de ou. Treptat adăugaţi 120 g zahăr pudră şi continuaţi să frecaţi până ce albuşul se îngroaşă şi devine lucios. Adăugaţi apoi zeama de la un sfert de lămâie şi amestecaţi bine încă cinci minute. Turnaţi glazura peste tort, pe care apoi trebuie să îl ţineţi câteva minute la cuptor. Dacă tortul ­dumneavoastră este umplut cu cremă de unt, trebuie să îi înveliţi marginile cu hârtie pergament care a fost în ­prealabil unsă. Peste această hârtie pergament puneţi un prosop curat. ­Astfel sunteţi siguri că nu se va înmuia crema de tort.    

×
Subiecte în articol: puteţi tort fructe glazura caiet de retete